Društvo

Poslodavci da približe tržište rada osobama sa invalididtetom

Poslodavci iz Crne Gore svojim djelovanjem mogu tržište rada učiniti bližim i dostupnijim osobama sa invalididtetom, ocijenjeno je na drugoj radionici projekta Prelaz studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do zapošljavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori -Trans2Work, održanoj juče u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Kako je saopšteno iz UCG-a, na poziv organizatora, predstavnika Univerziteta, Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore radionici su prisustvovali i crnogorski poslodavci.

Koordinatorka projektnog tima Trans2Work za Univerzitet Crne Gore, Tatijana Dlabač sa Pomorskog fakulteta, predstavila je program mobilnosti u okviru Trans2Work projekta, ističući da će studenti imati priliku da učestvuju u programu koji je podržan od strane Erasmus+ programa.

“Benefiti koji iz toga proizilaze su mogućnost zaposlenja u različitim sektorima (web based tool), obavljanje stručne prakse u preduzećima iz zemalja u okruženju, povezivanje tri partnerske zemlje (Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina) na projektu, a na ovaj način obezbijeđena je i održivost samog projekta”, kazala je Dlabač.

A mogućnosti poslodavcima za angažovanje u programu Trans2Work predstavila je Aleksandra Mugoša iz Zavoda za zapošljavanje.

Mugoša je prezentovala web platformu projekta Trans2Work, koja je namijenjena studentima sa invaliditetom koji su studije započeli od 2012. godine pa nadalje, ali i organizacijama koje nude posao osobama s invaliditetom, Vladinim organizacijama i kreatorima politike za obrazovanje i obuku osoba s invaliditetom, te akademskoj zajednici – univerzitetima, školama, institutima za rehabilitaciju.

Uz pomoć portala, naglasila je, može se pristupiti bazi podataka koja je u skladu s potrebama osoba s invaliditetom i otvara mogućnost za njihovo zapošljavanje, dok, sa druge strane, poslodavci mogu identifikovati pozicije koje su otvorene i dostupne osobama s invaliditetom.

“Portal pomaže u planiranju programa obuke za osobe s invaliditetom u svakoj od zemalja u kojoj se projekat realizuje. On daje značajan doprinos identifikaciji vještina potrebnih osobama s invaliditetom da ostvare preduslove za zapošljavanje, te poveća njihovu mobilnost u društvu i zapošljavanju, te na nivou svake partnerske zemlje elektronski povezuje poslodavce, osobe s invaliditetom i lica koja će biti odgovorna za razvoj obrazovnih programa za osobe s invaliditetom”, navodi se u saopštenju UCG.

Anđela Radovanović iz Udruženja mladih sa hendikepom govorila je o zapošljavanju osoba sa invaliditetom i razlikama koje postoje u teoriji i praksi, što je poslužilo kao uvod za razmjenu iskustava i diskusiju, kojom se došlo do interesantnih predloga o unapređenju saradnje, dok je poslodavcima upućen ohrabrujući poziv da što više podrže inicijativu, kako bi se prelaz od visokog obrazovanja do tržišta rada, studentima sa invaliditetom, učinio bržim i lagodnijim.

Send this to a friend