Društvo

Snimci proslijeđeni policiji i tužilaštvu: Umjesto vidre, pelikana, kamere zabilježile krivolovce sa sondama, pretvaračima, akumulatorima…

Iako su se Agencija za zaštitu životne sredine i Nacionalni parkovi Crne Gore nadali da će na snimcima najprije vidjeti vidru, pelikana ili možda šakala, nažalost tek drugog dana od postavljanja kamera u NP Skadarsko jezero, one su zabilježile krivolovce koji svoja plovila pune nedozvoljenim ribolovnim alatom – sondama, pretvaračima, akumulatorima i love uprkos svim zabranama.

“Još jednom vas molimo da ispoštujete zabran lova na sve vrste ribe osim na jegulju u NP Skadarsko jezero, a ovi snimci biće proslijeđeni Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje”, poručuju iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Podsjećamo, 138 kamera, pet dronova sa pilotima i jedan termovizijski dron za noćno osmatranje, vlasništva Agencije i volontera pri ovoj kući, ustupljeno je NP Skadarsko jezero za monitoring biodiverziteta i ilegalnih aktivnosti tokom ovog proljeća.

“Većina kamera opremljena je karticama i lokatorima, tako da će u istom momentu snimak biti poslat Službi zaštite NP Skadarsko jezero i Agenciji. Stoga, molimo da ih ne uklanjate ukoliko ih pronađete jer ste već snimljeni. Ilegalne aktivnosti biće, preko Službe zaštite, procesuirane policiji i tužilaštvu”, upozoravju iz Agencije.

Kamere su adaptirane i za noćno snimanje, pa nadležni imaju mogućnost pregleda 24 časa.

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počeo je 15. marta i trajaće do 15. maja, a u tom periodu zabranjen je ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje. Ovo je vrijeme kada se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove jezera obrasle trskom i bujnom vegetacijom, te ih je potrebno zaštititi od lova i omogućiti neometano obavljanje mrijesta.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore kroz kampanju “Stop krivolovu“ želi da podigne svijest o važnosti očuvanja NP Skadarsko jezero.

S tim u vezi pozvali su sve građane da prijave nepravilnosti koje primijetite u parku na broj 067/000-825.

Vanpijačnu i nelegalnu prodaju ribe građani mogu prijaviti Komunalnoj policiji na broj 067 002 005.

S.Đukanović

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
IgorMilosbdGancCetinjeSkeletor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Igor
Gost
Igor

Podjela plijena ovdje je podjela Crne Gore na nahije, kabadahije, čorbe, čorbice, pašaluke,…na razne glupotvorine koje će nas razbiti kao dijete zvečku.

Milosbd
Gost
Milosbd

Sta cemo sa ovima sto kradu drva iz sume. Njih je bas tesko provalit. Ni jedan nema taksu placenu a policajci ga puste sa 10eur. Kad se vracu iz sume to je izgibija. Bez stopova i bilo kakve signalizacije.

Ganc
Gost
Ganc

Nista dok god se ne uvede kazna zatvora do 5 godina za krivolov

Cetinje
Gost
Cetinje

Uz “blagoslov”policije kojima je miliji euro nego rodjena majka,dijele plijen

Skeletor
Gost
Skeletor

Hapsi, i u zatvor salji bez suđenja.

Send this to a friend