Društvo

Potpisan memorandum: Prosvjeta u sistemu dobrovoljnog davalaštva krvi

Ministar prosvjete Damir Šehović potpisao je danas memorandum o saradnji sa direktoricom Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore Gordanom Rašović, koji se zasniva na principima dobrovoljnosti i autonomnosti obje strane, a podrazumijeva, između ostalog, da će Ministarstvo učestvovati u organizaciji akcije dobrovoljnog davanja krvi jednom tokom godine među svojim zaposlenima, ali i osobljem u obrazovnim ustanovama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Šehović je istakao da će svaka škola u Crnoj Gori imenovati koordinatora za dobrovoljno davalaštvo krvi, poželjno rukovodeći kadar, čije će dužnosti biti koordinacija za predstavnicima Zavoda u vezi sa organizovanjem edukativno-motivacionih predavanja među učenicima, te motivacija zaposlenih za učešće u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

“U prethodnom periodu smo i ja i moji saradnici davali doprinos na način što smo i sami učestvovali u akcijama dobrovoljnog davalaštva, ali ipak smo odlučili da podignemo taj doprinos na jedan viši nivo. Cijenili smo da je to nasvrsishodnije upravo potpisivanjem ovakvog memoranduma o saradnji, kojim se ovakvi humani napori institucionalizuju”, rekao je Šehović.

On ocjenjuje da je taj memorandum važan zbog njegove najhumanije praktične svrhe – pomaganje onima kojima je to neophodno, a moguće čak i spašavanje nečijeg života.

“No cijenim ga važnim i na nivou principa, jer danas poručujemo da se moramo baviti drugima, a ne samo sobom, te na sopstvenom primjeru učimo humanosti i pružanju ruke onome kome je potrebna. To su vrijednosti koje naši mladi treba da usvajaju kroz školovanje”, zaključio je Šehović.

Rašović je, pak, istakla značaj uključivanja ustanova i institucija u sistem dobrovoljnog davalaštva.

“Ono što je izuzetno važno jesu upravo mlade generacije, jer je razvijanje svijesti dug proces, a u tome je ključno vaše pokazano bezrezervno razumijevanje. Mi smo već prisutni sa edukacijom u srednjim školama, ali posebno je važan ovaj instutucionalni vid podrške”, dodala je.

Naglašava da je najvažniji segment transfuziološke djetanosti obezbjeđivanje dovoljnih količina krvi.

“A preduslov je da pružimo prave informacije i razbijemo predrasude“, zaključila je Rašović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojan
Gost
Bojan

Sve čestitke ministru Šehoviću!

Davaoc
Gost
Davaoc

Bravo! Svaka vam čast!

Send this to a friend