Društvo potpisan sporazum

Povećana izdvajanja za stanove u prosvjeti na više od dva miliona eura

Ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik sindikata prosvjete Zvonko Pavićević potpisali su novi trogodišnji sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu „Solidarno“, ukupne vrijednosti 2.100 000, odnosno 700.000 eura na godišnjem nivou.

Sredstva za ove namjene u kontinuitetu su povećavana. Potpisivanju je prisustvovao i direktor zadruge “Solidarno” Zoran Stanišić.

Šehović je istakao da je Vlada od osnivanja Zadruge do danas izdvojila oko 6,3 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u prosvjeti.

“Kada govorimo samo o posljednja tri sporazuma, povećanja su bila kako slijedi: Danas smo dakle potpisali sporazum na 2.100. 000, odnosno 700.000 godišnje. Prema prethodnom sporazumu bila su predviđena ukupna sredstva od 1.800.000, odnosno 600.000 godišnje. A sporazum prije toga odnosio se na sredstva od 1.350.000 ukupno, odnosno 450.000 godišnje.
Što znači da je Vlada samo kroz posljednja dva sporazuma izdvajanja za ove namjene povećala za ukupno 750.000 eura.
Uz nedavno dogovoreno povećanje zarada u prosvjeti, isplate jubilarnih nagrada, nagrade kroz Fond za kvalitet i talente i mnoge druge aktivnosti, cijenim da je vidan posvećeni odnos Vlade kada je riječ o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti, te stambenoj politici koja je dugoročna i odgovorna”, naglasio je ministar.

Pavićević je naveo da su nastavili dobru praksu u vezi sa rješavanjem stambenih pitanja posvjetnih radnika.

“Ove godine smo paketom pregovora sa Vladom i Ministarstvom povećali izdvajanja za ove namjene. Siguran sam da će naša zadruga to kvalitetno iskoristiti. Stambeno obezbjeđenje je goruće pitanje pored rasta zarada koji smo uspjeli da ostvarimo, ali koje i dalje treba da se povećava. Zajedno smo napravili neke dobre korake, i to kroz dijalog koji uvažava obje strane, a tako ćemo nastaviti i dalje. Ti koraci ne uključuju samo ovaj sporazum, već i nedavno dogovoreno povećanje plata, dogovore u vezi sa isplatama jubilarnih nagrada, Fond za kvalitet i talente i drugo”, kazao je on.

Stanišić se zahvalio Ministarstvu i Sindikatu, a istakao je da je ovaj sporazum kontinuitet u dobroj saradnji i razumijevanju prema radu Zadruge.

“Znaćemo da iskoristimo novac kvalitetno, a u cilju podizanja standarda prosvjetnih radnika”, istakao je on.

Stambena zadruga „Solidarno“ je do sada, uz podršku Vlade Crne Gore, kroz kolektivnu gradnju uspjela da izgradi i preda na korišćenje preko 700 stambenih jedinica u 12 opština: Budva (Petrovac), Podgorica, Žabljak, Berane, Bijelo Polje, Plužine, Pljevlja, Kolašin, Tivat, Cetinje, Bar i Nikšić. A samo u posljednje tri godine preko 300 lica je kroz kolektivnu gradnju ili na drugi način preko Zadruge rješavalo stambeno pitanje. Planirano je da se u narednom periodu, posredstvom Zadruge, izgrade objekti u Kotoru, Ulcinju, Baru, Cetinju, Nikšiću, Kolašinu, Rožajama, Plavu i Pljevljima.

Vlada je nedavno postigla i dogovor sa Sindikatom o povećanju zarada od naredne godine devet odsto, a 2021. godine tri procenta na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13 odsto kumulativno do početka 2021. godine.

“Mi ozbiljno i kvalitetno promišljamo o budućnosti države, te je kvalitet života prosvjetara neraskidivno povezan sa takvim pravcem djelovanja. Nemam sumnje da nas pak najveći pomaci tek čekaju, te da će učitelji, nastavnici i profesori, uz našu pomoć i podršku, potvrditi mjesto koje im je u društvu uvijek i pripadalo: mjesto među najboljima”,  zaključio je Šehović.

10

avatar
1000
5
5
0
 
8
Jelena SavojskaBojsiAnabLoloVojo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Dobar je Zvonko, nego sam cula da ne mogu da mu nadju adekvatnu zamjenu jer je pred penziju…a kakvih je bilo Sehovic je odlican…

Lolo
Gost
Lolo

Pavicevic je penzioner…sta ima on da potpisuje….

Milica
Gost
Milica

Šehovićevu partiju mozete da volite i ne volite, ali rezultati ovog mladog čovjeka su nesporni. Pratim njegov rad i shvatam da se stvari od njegovog dolaska definitovno razvijaju na bolje. Za razliku od prethodnog perioda kad je ovo bilo neprimjetno ministarstvo.

Bojsi
Gost
Bojsi

Prema Sehovicevoj partiji sam ravnodusan, nebitna je, klijentelisticka, namjestenja, karijerizam, zloupotrebe. Mladi covjek sve unistava, sve. Evo zadnje PISA testiranje. Katastrofalno. Slobodan Backovic je vrh nedostozan za bilo koga.

Dejo
Gost
Dejo

Opet se potvrđuje da je ovo najbolji ministar prosvjete do sada.

Anab
Gost
Anab

Ne znam kakav je kao ministar, ali procitah kakvi su nam rezultati PISA testiranja …

Vojo
Gost
Vojo

Zvone idi u penziju zasluzio si sto se jadn lomis idi uzivaj sa unucima aaa ne ostavlja ti se funkcija to jes placa ti se telefon,dnevnice,auto kao da je tvoje ruckovi ma zivis dzabe sto bi ti jadan ostavlja to a ovamose kao boris za radnike a ne moj Zvonko smijesan si

Vojo
Gost
Vojo

Ne mogu te kranom maci jer izgubi tudju pinjatu🤣😂🤣😂😉

hahaha
Gost
hahaha

Nijesi ti Vojo nego Pedja

Vojo
Gost
Vojo

Hahaha je li bitno je sam li ja Vojo ili Pedja bitno je ovo je li istina sto sam reka ajde ti reci

Send this to a friend