Društvo

Poznati britanski urolog operisaće dvoje djece u Kliničkom centru

Eminentni dječiji urolog iz Velike Britanije, Imran Mushtaq, doputovaće u posjetu Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, Odjeljenju dječije urologije, i od 28. do 30. decembra operisati dvoje djece sa teškim urođenim anomalijama urotrakta.

“Imran Mushtaq je jedan od vodećih svjetskih dječijih urologa, redovni je profesor i konsultant u Great Ormond Street Hospital u Londonu. Vrlo rano je počeo sticati iskustvo u laparoskopskoj hirurgiji i jedan je od vodećih laparoskopskih hirurga u Velikoj Britaniji, sa velikim brojem urađenih nefrektomija, pijeloplastika, heminefrektomija i adrenalektomija, a veliko iskustvo ima i u robotskoj hirurgiji”, saopštili su iz Kliničkog centra.

Kako dodaju, posebno interesovanje Mushtaqa je rekonstruktivna urologija, poremećaji razvoja pola, teških urođenih uroloških anomalija bešike u spektru ekstrofija – epispadija kompleksnih anomalija.

“Ovo je njegova prva posjeta našoj bolnici  i profesor će sa našim timom operisati dvoje djece sa teškim urođenim anomalijama urotrakta”, ističe načelnica Odjeljenja dječije urologije, Irena Marić.

Ona je inicirala saradnju sa kolegama iz Great Ormond Street Hospitala u Londonu, u kojoj je i sama u više navrata boravila.

“Ovom saradnjom naši pacijenti dobijaju najbolje liječenje i za najteža stanja ne odlaze u inostranstvo, naš tim ima priliku da uči od najboljih svjetskih stručnjaka, a nije zanemarljivo da je ovakav vid saradnje ekonomski isplativ za naš zdravstveni sistem. Veliku zahvalnost dugujemo prof. Mushtaqu i nastavljamo saradnju za dobrobit naših pacijenata”, dodala je Marić.

Great Ormond Street Hospital u Londonu je inače jedina ustanova u Velikoj Britaniji koja  sveobuhvatno zbrinjava  djecu rođenu sa ekstrofijom bešike, jednom od najtežih urođenih anomalija.

Mushtaq je član stručnih odbora mnogih prestižnih časopisa, objavio je više naučnih radova u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i publikacijama. Autor je brojnih poglavlja u više od deset deset zvaničnih udžbenika iz oblasti Dječije urologije.

Send this to a friend