Društvo Studentski parlament tvrdi da je Ministarstvo prosvjete odgovorno za brojne probleme u visokom obrazovanju

Predlog za odobravanje uslovnog upisa specijalističkih studija za sada bez podrške

Predlog za odobravanje uslovnog upisa specijalističkih studija za sada je bez podrške Univerziteta Crme Gore, saopštio je predsjednik Studentskog parlamenta Saša Roćen, navodeći da je Ministarstvo prosvjete odgovorno za brojne probleme u visokom obrazovanju.

“Studentski parlament Univerziteta Crne Gore želi da upozna studente najveće ustanove visokog obrazovanja o trenutnoj situaciji u pogledu odobravanja predloga za uslovni upis specijalističkih studija koji je iniciran nakon velikog broja upita onih čije interese zastupamo. Navedeni predlog, a u kojem smo uz brojne argumente za njegovo usvajanje naveli i praksu nekih ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori koje dozvoljavaju uslovni upis specijalističkih studija, za sada, nije naišao na odobravanje nadležnih organa, odnosno Univerziteta Crne Gore”, ističe Roćen

On navodi da ih je UCG obavijestio da je Zakonom o visokom obrazovanju propisano da se upis na specijalističke akademske i primijenjene studije vrši na konkurentskoj osnovi, u skladu sa rezultatima postignutim na osnovnim akademskim ili primjenjenim studijama, obima najmanje 180 ECTS, u skladu sa ovim zakonom i statutom ustanove.

“S prednjim u vezi, informišem Vas da ne postoji zakonska mogućnost za uslovni upis specijalisitčkih studija, niti će Univerzitet Crne Gore kršiti zakon i omogućavati upis studenata na specijalističke studije, bez diplome ili uvjerenja o završenim osnovnim studijama, obima, najmanje 180 kredita“, ističe UCG.

U odgovoru koji je Studentskom parlamentu UCG dostavljen od strane rektora prof. dr Danila Nikolića, navodi se i da se Univerzitet Crne Gore povodom predmetnog zahtjeva Studentskog parlamenta obratio Ministarstvu prosvjete sa molbom da se Zakon dosljedno primjenjuje kako studenti Univerziteta Crne Gore ne bi bili dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na studente drugih univerziteta u Crnoj Gori.

“Uvažavajući zakonske norme i ograničenja koja postoje da bi naš predlog bio usvojen, u obavezi smo da studente, ali i javnost upoznamo sa stavom da je trenutna nemogućnost rješavanja, ne samo ovog, već i brojnih drugih problema u visokom obrazovanju, posljedica pasivnog odnosa Ministarstva prosvjete. Naime, od januara prošle godine i dopisa u kojem smo resorno ministarstvo upoznali sa brojnim problemima i dali brojne sugestije kako bi se unaprijedilo stanje, od onih koji su odgovorni za oblast visokog obrazovanja, čuli smo gotovo ništa, a na djelu vidjeli još manje. Nijesmo ni čuli ništa ni u posljednja tri mjeseca, tokom kojih smo uputili četiri dopisa i dvije urgencije”, ističe Rožen.

Kako je dodao, umjesto konstuktivne saradnje i istinske volje da se uhvate u koštac sa brojnim problemima koje su notirali i prezentovali, svjedočili su da su najodgovorniji u ministarstvu „trošili“ mandat za ostvarivanje političkih poena i prikupljanje glasova.

“Tako smo samo nekoliko dana prije početka nove studijske godine došli u situaciju da nije rješeno još jedno važno pitanje, a tiče se prava na smještaj u domovima za više od 1.000 studenata koji upisuju master studije. Na dopis u kojem zahtjevamo da se riješi ovo važno pitanje, odgovor nijesmo dobili više od tri mjeseca”, tvrdi Roćen.

Ovo, dodaje on, nijesu jedina dva problema na koja ukazuju već duže vrijeme.

“Izostanak rangiranja univerziteta, suočavanja sa problemom hiperprodukcije diploma koje dolaze sa sumnjivih ustanova visokog obrazovanja iz regiona, neprimjetan rad Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanju na planu kontrole kvaliteta nastave, odlaganje prijeko potrebne reforme Programa stručnog obrazovanja od kojeg očekujemo značajno bolje rezultate, samo su neki od problema na koje smo ukazali, sa ciljem da se stanje u oblasti visokog obrazovanja napokon, unaprijedi, a naši studenti dobiju bolje uslove studiranja”, navodi Roćen.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se resorno ministarstvo, iako u tehničkom mandatu, pozabavi ovim pitanjima i započne njihovo rješavanje, jer rokovi za upis na specijalističke studije i predaju dokumenata na konkursu za mjesta u studentskim domovima traju još samo nekoliko dana.

“Studenti s pravom očekuju odgovore, a mi kao organizacija zadužena za zastupanje njihovih interesa istrajaćemo da se stanje pomjeri sa mrtve tačke. Poštovanje zakonskih propisa mora da bude prioritet, što očigledno nije slučaj, jer resorno ministarstvo ostaje nijemo kada se uslovni upis specijalističkih studija dozvoljava na drugim ustanovam visokog obrazovanja. Da li je potrebno pominjati to da navedeni univerziteti od studenata koji uslovno upisuju drugi nivo studija, ubiraju značajne prihode? Istovremeno, studenti kojih je najviše, a studiraju na Univerzitetu Crne Gore dovedeni su u neravnopravan položaj, suočeni sa produžetkom studija za čitavu akademsku godinu, što je neizdrživ finansijski teret za njih i njihove porodice u vremenu u kojem živimo”, kaže Roćen.

Zbog svega navedenog, zahtjevaju hitnu reakciju nadležnih, prije svih resornog ministarstva, uz najavu da će početkom naredne sedmice na konferenciji za novinare, obavijestiti javnost o daljim koracima koje planiraju da preduzmu u zaštiti interesa studenata Univerziteta Crne Gore.

5

avatar
1000
4
1
0
 
4
MAGDAIdamomoVasko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MAGDA
Gost
MAGDA

Sramno je da se ovako piše od strane pojedinaca koji nemaju grama iskrenosti i realnosti u ovoj priči. Tužno je što će studenti iz svog džepa ove godine plaćati smještaj jer Ministratsvo smatra da treba da dobiju mjesta samo ako ih ostane. Sramno je što će sve to dati iz svog džepa u jeku ovakve krize. Sramno je što predstavnici… Više »

Ida
Gost
Ida

Sramno, upisujete ove sa UDG, a ovi sa državnog univerziteta, koji više pročitaju za jedan ispit nego ovi sa UDG tokom čitavih studija, ostaju u neravnopravnom položaju.
Sramota.

momo
Gost
momo

Kakva neozbiljnost od Studentskog parlamenta UCG trazi da se na UCG upisuju na specijalisticke studije studenti bez zavrsenih osnovnih studija. Losa poroku mladima.

Ida
Gost
Ida

Momo, jesi li ti student UDG-ija?

Vasko
Gost
Vasko

Nevjerovatno od Ministarstva prosvjete i od UCG traziti da se na UCG upisuju oni koji nemaju diplomu. Nevjerovatno dokle smo posrnuli.

Send this to a friend