Društvo

Prednjače bolesti srca i tumori

Stanovnici Crne Gore najčešće obolijevaju i umiru od bolesti sistema krvotoka, dok su na drugom mjestu mortalitetne liste tumori, piše Pobjeda.

Zajedno ove dvije vrste oboljenja učestvuju sa više od dvije trećine u ukupnoj strukturi umrlog stanovništva u Crnoj Gori, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

Kako je iz te institucije potvrđeno Pobjedi, statistika nije mnogo drugačija u ostalim zemljama Evrope, a to je ujedno i globalni trend-ekspanzija hroničnih nezaraznih bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, na prvom mjestu mortalitetne rang liste u okviru vodeće grupe bolesti je-oboljenje srčanog mišića, dok se na drugom nalazi akutni infarkt srca.

Od tumora, kao faktor obolijevanja i mortaliteta među stanovništvom dominiraju maligni tumori dušnika i pluća, a maligni tumori dojke su, takođe, često evidentirani kao uzrok umiranja.

Na trećem mjestu vodećih uzroka smrti među stanovništvom Crne Gore se nalaze bolesti žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma su na četvrtom, dok su bolesti sistema za disanje na petom mjestu.

“Uzroci umiranja ukazuju na veliku izloženost stanovništva Crne Gore faktorima rizika, kao što su: konzumiranje duvanskih proizvoda, zloupotreba alkohola, tableta i ostalih droga, izloženost stresu, sedalni način života, neadekvatna ishrana, prekomjerna uhranjenost, neprilagođeno seksualno ponašanje i drugi”, upozoravaju iz Instituta.

Kako se navodi, globalna epidemija hroničnih nezaraznih bolesti prepoznata je kao vodeći zdravstveni izazov u 21. vijeku.

2 Komentara na "Prednjače bolesti srca i tumori"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend