Društvo

Predstavljen projekat četvrte sanitarne kade na Deponiji

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović, direktor gradskog preduzeća Deponija Arsenije Boljević i izvršni direktor kompanije CIVIL ENGINEER, Aleksandar Laković, danas su predstavili Glavni projekat četvrte sanitarne kade koja će se graditi na deponiji “Livade” u Podgorici.

“Svi smo svjedoci da se Podgorica intenzivno razvija i samim tim pred upravom Glavnog grada su brojni izazovi, kako da izadjemo u susret brojnim očekivanjima i potrebama građana Podgorice. Težnja svake lokalne samouprave je da kroz saradnju sa drugima organima vlasti podigne kvalitet života na veći nivo, to se odnosi na povećanje životnog standarada, otvaranje novih radnih mjesta, bolju putnu i komunalnu infrastrukturu, bolje stambene poslovne komplekse, nove obrazovne institucije, bolju zdravstvenu njegu, nove zone za sport i rekreaciju”, istakao je Vešović i naglsio da je u 21. vijeku u svakoj urbanoj sredini nemoguće govoriti o podizanju kvaliteta života bez realizacije ekoloških projekata i svih onih koji znače još bolju zaštitu životne sredine.

“Upravo smo mi u upravi Glavnog grada u fokus stavili takve projekte i to smo dokazali kroz realizaciju jednog od najvrijednijih projekata u istoriji Glavnog grada, a to je sistem za prečišćavanje otpadnih voda, čiju smo jednu cjelinu promovisali prije nekoliko dana. Naša obaveza je i tretman komunalnog otpada i u tom smislu registrujemo već pozitivne komentare građana zbog činjenice da smo započeli projekat primarne selekcije otpada”, ocijenio je zamjenik gradonačelnika.

On je saopštio da građani pohvalno govore o tome, da se sprovodi edukativna kampanja, ali i da je Glavni grad za te potrebe obezbijedio adekvatnu infrastrukturu koja zadovoljava sve standarde.

“Govoriti o tretmanu otpada bez investicija na gradskoj deponiji bi takođe bilo nemoguće, zbog čega sa ponosom ističemo činjenicu da smo i tamo realizovali brojne investicije, počev od treće sanitarne kade, sistema za ocjedne vode i mnoge druge, a sada stvaramo neophodne pretpostavke da započnemo još jednu milionsku investiciju na gradskoj deponiji. Tokom sljedeće godine počinjemo sa gradnjom četvrte sanitarne kade i na taj način nastavljamo da tretiramo komunalni otpad u skladu sa standardima Evropske unije i tako na najbolji način doprinosimo našem društvu i državi da ispuni vrlo rigorozne uslove iz poglavlja VII, koje se odnosi na ekologiju i zaštitu životne sredine”, zaključio je Vešović.

“Deponija doo kao društveno odgovorna kompanija koja brine o interesima građana Podgorice i centralne regije ulazi u proceduru izrade četvrte sanitarne kade, a to podrazumijeva obezbjeđivanje zbrinjavanja otpada iz centralne regije po najrigoroznijim EU standardima. Kad kažem centralnog regiona mislim na Glavni grad i tri opštine koje gravitiraju ovom području – Opština Tuzi, Danilovgrad i Prijestonica Cetinje. Dakle, ovaj projekat se samo uklapa u kontinuiranu politiku razvoja Glavnog grada koja se sve više oslanja na zelene projekte i projekte upravljanja otpadom”, istakao je direktor Deponije Arsenije Boljević.

“Mi smo početkom godine raspisali poziv za izradu projekta, a procijenjena vrijednost bila je 20.000 eura. Dobili smo ponudu na 17.600, a posao je dobio CIVIL ENGINEER . U samu izgradnju planirano je da uđemo 2021. godine, a tome će prethoditi raspisivanje poziva za izvođenje radova. Procijenjena vrijednost je 1.350.000 eura”, istakao je Boljević podsjetivši da na ovom preduzeću već postoje tri sanitrane kade, te da je treća u fazi ekspolatacije.

“Računamo da će u naredne dvije godine pokriti potrebe građana, a do tada ćemo sagraditi i ovu četvrtu. Ona će biti građena kao i tri prethodne sa svim propisanim slojevima izolacije prirodnim i vještačkim, zatim sa stemom za kaptaciju biogasa, vertikalnih i horizontalnih, za kaptaciju ocijednih voda, sa imaće i novu baklju, itd. Dugoročni plan predviđa ukupno šest sanitarnih kada na 57 ha zemljišta ovog gradskog preduzeća, tako da je ovo dovoljan kapacitet kada do 2050. godine”, zaključio je Boljević.

Izvršni direktor kompanije CIVIL ENGINEER je saopštio da je firma na čijem je čelu projektovala četvrtu sanitarnu kadu na deponiji Livade po svim evropskim standardima koje tretiraju navedenu oblast.

“Kada će biti dimenzija 100×200 metara, kapacitet otpada je 480 hiljada kubika, a posjeduje i sistem za odvođenje otpadnih voda i sve što treba da ima moderna sanitarna kada u današnjim uslovima”, istakao je Laković.

On je saopštio da je za potrebe četvrte sanitarne kade projektovana je i baklja za spaljivanje biogasa koja će imati kapacitet za potrebe budućih sanitarnih kada čija je izgradnja predviđena na deponiji i dodao da će se štetne vode iz ove četvrte kade potpuno sakupljati i tretirati u postrojenju koje se nalazi u okviru kompleksa deponije Livade.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Sova
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sova
Gost
Sova

Zašto se za svaku kadu radi poseban projekat? Kad je projektovana prva kada, rečeno je da će sve kade biti iste. Šta se promijenilo?

Send this to a friend