Društvo

Predstavljeno devet novih projekata NVO vrijednih skoro 100.000 eura

U Glavnom gradu je danas predstavljeno devet novih projekata nevladinih organizacija u vrijednosti od skoro 100.000 eura, čiji cilj je unapređenje kvaliteta života građana i građanki Podgorice.

Sredstva su opredijeljena kao dio podrške civilnom društvu, u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Ovo je drugi po redu javni konkurs koji je Glavni grad sproveo u okviru ReLOaD programa, uz primjenu pouzdane metodologije za finansiranje NVO po uzoru na praksu u zemljama članicama Evropske unije. Osim u Podgorici, program se sprovodi u Nikšiću, Tivtu, Kotoru i Pljevljima. Ukupni iznos podrške NVO sektoru iznosi oko 575,000 eura (do sada utrošenih i ugovorenih sredstava).

Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice izjavio je da Glavni grad nastoji da na različite načine da doprinos u ovom smislu.

“Nedavno smo imali zadovoljstvo da jednim sličnim povodom upriličimo svečanost i da ozvaničimo početak realizacije osam projekata nevladinih organizacija koji su podržani od strane Glavnog grada u različitim oblastima, tako da mi osim kreiranja optimalnog zakonodavnog okvira koji bi bio stimulativan za ljude koji se bave ovim važnim poslom za grad i za državu, nastojimo da organizacijama koje se ističu svojom ozbiljnošću i koje se na taj način preporučuju kao partneri Glavnom gradu, direktno finansijski pomognemo. U okviru konkursa koji sam pomenuo podijelili smo 40.000 eura, a naš doprinos u okviru RELOAD projekta je 10.000 eura. Organizacije civilnog društva omogućavaju horizontalnu integraciju, da se ljudi koji slično razmišljaju, koji imaju slične probleme i žele slične stvari povežu, okupljeni oko tih ideja. Ta vrsta društvene mreže je zapravo najbolji temelj za razvoj pravne države, za razvoj efikasnih institucija i razvoj demokratskog društva, a mi kao Glavni grad smo veoma ponosni na to što i na ovaj način dajemo konkretan doprinos u tom smislu”, zaključio je Vuković.

Herman Špic, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Podgorici istakao je da ReLOaD program predstavlja inicijativu u okviru koje brojni partneri neumorno rade na jačanju participativne demokratije i procesa EU integracija u Crnoj Gori.

“Svi projekti koji su odabrani i finansirani u okviru ReLOaD programa promovišu vrijednosti Evropske unije i daju konkretan doprinos društvenoj inkluziji, zaštiti životne sredine i unapređenju kulturnih sadržaja. Ovo blisko partnestvo između nevladinog sektora, građana i službenika, zapravo zbližava javnu upravu i lokalnu zajednicu. Vaši projekti svjedoče o snazi ovog saveza, gdje se zajedničkim snagama djeluje u pravcu rješavanja pitanja od značaja za kvalitet života ljudi,“ zaključio je Špic.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori ukazala je na značaj ovog programa za lokalne zajednice i stanovništvo.

“Rezultati ReLOaD programa najbolje se vide kroz brojke: u prethodne tri godine podržano je ukupno 48 lokalnih inicijativa koje su direktno uticale na živote oko 7.000 ljudi, mahom onih najranjivijih – mladih, osoba sa invaliditetom i žena. Istovremeno, procjenjuje se da je putem tradicionalnih i društvenih medija program dosegao i inidirektno uključio preko 50.000 ljudi”, kazala je ona.

Gašparikova je ovom prilikom istakla ulogu NVO kao ključnih aktera koji zastupaju glas i potrebe građana i ujedno se zahvalila i partnerima iz Glavnog grada na kontinuiranom unapređenju transparentnosti u finansiranju civilnog društva iz lokalnog budžeta.

Komisija za raspodjelu sredstava odabrala je devet najboljih projektnih predloga koji će biti finansirani u okviru ReLOaD programa u Glavnom gradu Podgorica.

Send this to a friend