Društvo

Preporuke domova zdravlja za turiste

Ljetnja turistička sezona je u punom jeku. Udruženje domova zdravlja Crne Gore i ove godine podsjeća na nekoliko bitnih preporuka kako se treba ponašati i šta treba preduzeti kako bi se izbjegle neprijatnosti i eventualne nezgode, kojih je, svjedoci smo, bilo i ovog ljeta.

Svima koji se pripremaju da krenu na godišnji odmor preporučuje se da na put krenu odmorni i ukoliko putuju automobilom, izbjegavaju saobraćajne gužve i prije polaska informišu se o stanju na putevima.

“Tokom putovanja neophodno je da se prilagodi brzina uslovima na putu i poštuju propisana ograničenja brzine, da se vozi u odgovarajućoj obući, ne koriste mobilni telefoni tokom vožnje, kao ni alkohol i gazirana pića. Turisti, ukoliko putuju s malom djecom, treba da pripreme dovoljno hrane i vode za djecu i klima uređaje u automobilima koriste umjereno”, navode u domovima zdravlja.

Kako su naglasili, posebna obzirnost preporučuje se hroničnim bolesnicima koji trebaju unaprijed da se raspitaju o dostupnosti lokalne zdravstvene zaštite u mjestu gdje će provesti godišnji odmor.

“Ne preporučuje se sunčanje u vremenu od deset do 17 sati, već umjereno sunčanje u jutarnjim u periodu do deset i od 17 sati uz obavezno korišćenje zaštitnih sredstva posebno za djecu. Klonite se vrućine. Da bi izbjegli dehidrataciji organizma rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti, prvenstveno vode ili niskokaloričnih napitaka, negaziranih, bez kofeina, šećera i alkohola. Ukoliko se osjeti vrtoglavica, slabost, nemoć ili jaka glavobolja, neophodno je preći u hladniji prostor i obratiti se ljekaru”, savjetuju ljekari.

Ne treba se izlagati opasnostima prilikom plivanja i ronjenja.

“Ukoliko tokom sunčanja osjetite umor, malaksalost, glavobolju, povraćanje, povišenu temperaturu odmah se javite spasiocu na plaži i najbližoj zdravstvenoj ustanovi”, upozoravaju oni.

Na izletima u prirodi potrebno je detaljno se upoznati se mjestom gdje će se boraviti u prirodi i prethodno provjeriti najavljenu vremensku prognozu.

“Do odredišta koristiti obilježene staze i puteve i obući adekvatnu odjeću i obuću, pripremiti dovoljne količine vode i obavezno ponijeti napunjene mobilne telefone i baterijske lampe i rezervne baterije. Na izlet u prirodi, djecu voditi samo u slučaju detaljno planiranog izleta. Tokom boravka u prirodi ne paliti vatru i ne bacati opuške i zapaljive predmete”, ističu ljekari.

Korisni telefoni

Call centar Doma zdravlja Podgorica 19816

služba spašavanja 123

policija 122

hitna pomoć 124

Call centar Auto-moto saveza Crne Gore 19807

2 Komentara na "Preporuke domova zdravlja za turiste"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend