Društvo

Prijave protiv 68 roditelja zbog vakcina

ilustracija

Zdravstveno sanitarna inspekcija podnijela je u 2018. godini 68 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju djecu prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, piše Dan.

Iz Uprave za inspekci jske poslove navode da su protiv roditelja u Podgorici podnijeli 40 prekršajnih prijava. Jedna prijava podnesena je u Nikšiću, 24 u Beranama i tri u Ulcinju. Prema podacima Doma zdravlja Podgorica, u glavnom gradu je MMR nevakcinisano svako treće dijete uzrasta do tri godine (31,5 odsto), što je znatno veći obuhvat nego prije tri godine.

“U generaciji rođenoj 2016. godine, kada je riječ o imunizaciji MMR vakcinom u odnosu na izvještaj iz maja prošle godine (kada je iznosio 57,83 odsto), obuhvat je povećan za skoro deset procentnih poena i iznosi 67,10 odsto. Iako je zabilježen značajan porast broja vakcinisane djece sa svim vakcinama i u svim generacijama, broj nezaštićene djece je i dalje nezahvalan. U Crnoj Gori zakonom je obavezna vakcinacija djece protiv zaraznih bolesti: tuberkuoze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, invazivnih formi bolesti izazvanih bakterijom hemo filus influence tip B, virusnog hepatitisa B, dječje paralize (poliomi-mjelitisa), malih boginja (morbila), rubele i epidemijskih zaušaka mumpsa”, navode iz Instituta.

Kako ističu, združenim naporima cijelog zdravstvenog sistema i angažovanošću, prije svega roditelja, njihovoj edukaciji i informisanju, obuhvati djece sa svim vakcinama su u porastu u poslednjih godinu dana.

“Tako smo se sa opasnih i Jako nezahvalnih 46,58 odsto protiv morbila vakcinisane djece rođene 2015. do danas pomjerili na 82,78 odsto”, dodaju oni.

Iz Doma zdravlja Podgorica je saopšteno da je u pedijatrijskoj službi Doma zdravlja Podgorica, zahvaljujući intenzivnoj javnoj kampanji, predanom radu izabranih doktora za djecu i povjerenju i razumijevanju roditelja, u proteklih godinu dana MMR vakcinom vakcinisano preko pet hiljada mališana.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ovcica
Gost
ovcica

u danskoj npr. nije obavezna vakcinacija a juce ste pisali da je jedna od najnaprednijih drzava … edukacija roditelja po dzepu a sjutra vjerovatno zakonska regulativa bic po neposlusnim ledjima roditelja, da osjete silu institucija sistema

freeman
Gost
freeman

Kada sam bio da se informisem u IJZ o sastavu vakcina, rekli su mi da ne slusam budalastine i da u vakcinama nema aluminijuma, arsenika, GM celija, celija majmuna, umrlih fetusa i sl…Ajde ukucajte na youtube -Dr Stanley Plotkin. Imte zvanicne snimke sa sudjenja u USA, na kome ispituju doktora, inace pobornika danasnjih vakcina. Sad ja vas pitam, da li… Više »

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

U Njemackoj se vakcine daju samo onoj djecu za koju roditelji daju pristanak. Moja sestricna nije vakcinisala sina jer joj je doktorica savjetovala da ona ne bi vakcinisala svoje. Inace zive u Minhenu

crnogorac
Gost
crnogorac

Sad neka roditelji tuže državu jer je dokazano da vakcine nemaju isti učinak kod svakoga, za neke su vrlo štetne

Lipovo
Gost
Lipovo

Mislim da je Italija mnogo naprednija zemlja , pa je odbacila Zakonsku obavezu vakcinacije djece, sa ovim današnjim vakcinama. I nije jedina! Neka naši ,,eksperti,, objasne zassto?

Tehno
Gost
Tehno

Isti problem svudje u svijetu. Needukovan narod dize halabuku, vlast popusta. A kad dodju epidemije, bice aj kuku, spasite nam djecu. Samo da ne bude kasno, pa da ta djeca ne plate preskupo gresku idiota od roditelja.

Lipovo
Gost
Lipovo

[email protected] vrati se u ssumu, da si imalo informisan ne bi bio na nivou kamenoga doba, lichno, vjerovao bih vakcinama iz ,,Torlaka,, bez rezerve, a tvoju demagogiju ssiri svojoj porodici.

By the way
Gost
By the way

@tehno.Jesi vala, pa sad ti više vodiš brigu o djeci od njihovih roditelja i hoćeš da ih zaštitiš od njih. Poenta nije edukovanost nego prisiljavanje od strane države na nešto što je blago rečeno diskutabilno.

freeman
Gost
freeman

Ne znam ko je idiot i neinformisan. Pogledaj malo istrazivanja kakve razorne posljedice po djeciji nervni sistem imaju samo jedinjenja Al koja se nalaze u vakcinama, znaci samo jedan stetni sastojak a ima ih ihaha. Niko nema apsolutno nikakvog mehanizma da iskontrolise proizvodjace vakcina. Ako pogledas malo zadnju epidemiju morbila u Srbiji, vidjeces da procentualno djeca i najmanje stradaju. Ako… Više »

Vikotorija
Gost
Vikotorija

Pise se polio-mijelitis

delboj
Gost
delboj

Svako svoj posa!

Филео
Gost
Филео

Лажете и о обухвату. Нико кога познајем није тровао дјецу ММР-ом

Realizam
Gost
Realizam

Ja licno u mom okruzenju samo dvoje djece znam koja nisu vakcinisana u drugoj godini zivota nego ce to da urade sa 3 napunjene god. Moju sam djecu a imam ih troje vakcinisala po rasporedu valkcinacije i sve je ok. Mislim da samo treba pomjeriti vakcinu MMR za kasnije . Nemojte da prenosite price koje nisu tacne .

Send this to a friend