Društvo

Prijavili se autori iz 29 zemalja: Naučna konferencija o sportu 31. marta

Kako je saopšteno iz Univerziteta Crne Gore, prijavljeni radovi će biti izlagani u toku Konferencije, u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, gdje će se okupiti najeminetniji domaći, regionalni i svjetski naučnici iz oblasti sportskih nauka.

Predsjednik Naučnog odbora konferencije Duško Bjelica kazao je da Konferencija, što se tiče organizacije i kvaliteta pristiglih radova, već danas može da počne. 

“Veoma smo zadovoljni radovima i interesovanjem domaće i strane naučne i stručne javnosti za našu konferenciju, koju smo za 13 godina postojanja uspjeli da pozicioniramo kao najbolju u regionu, kao kvalitetno sastajalište najeminetnije naučne sportske misli i poligon za razmjenu najnovijih dostignuća u ovoj oblasti. To potvrđuju i prijave naučnika i kvalitetni radovi sa gotovo svih kontinenata”, istakao je Bjelica.

Kako je najavljeno, i ove godine konferencija će okupiti naučnike iz svih oblasti sportskih nauka, prije svega iz biomehanike, sportskog treniranja, motornog učenja, adaptivnog fizičkog vježbanja, biohemije, zdravlja i fitnesa, molekularne biologije, meuromuskularne fiziologije, nutricionizma, fiziologije, fizioterapije, rehabilitacije, sportske medicine, traumatologije, fizičkog vaspitanja i pedagogoije, sportskog menadžmenta, statistike u sportu, ali i informatičkih nauka, ekonomije, istorije, filozofije i etike, sociologije, arhitekture i urbanizma.

Konferencija će imati šest plenarnih izlagača i to će biti Sergej M. Ostojić sa Univerziteta u Novom Sadu, Goran Marković sa Sveučilišta u Zagrebu, Nejc Šarobon sa Univerziteta Primorska iz Kopra, predsjednik turskog Društva za sportske nauke i profesor Hacettepe univerziteta u Ankari Gijazetin Demižan, Zang Zhang iz kineskog Olimpijskog komiteta i Junićiro Yamaućia sa Tokio Metropolitan univerziteta u Japanu. 

Konferenciju organizuju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore. I ove godine predsjednik Počasnog odbora konferencije je premijer Milo Đukanović. 

Prije konferencije biće objavljena knjiga apstrakata svih radova. 

Najbolji radovi biće objavljeni u naučnom časopisu Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, a ostali u Sport Mont-u.  Oba časopisa nalaze se u velikom broju međunarodnih indeksnih baza, a Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine i u Thomson Reuters-u. 

Send this to a friend