Društvo

Prikupljaće novac u humanitarne svrhe

ilustracija

Deseti Međunarodni diplomatski humanitarni božićni bazar biće održan danas od 10 do 18 sati u Delta sitiju. Na ovogodišnjem bazaru, koji će otvoriti ministarka javne uprave Suzana Pribilović, učestvovaće predstavnici 21 ambasade, a u glavnoj ulozi će biti članice Međunarodnog kluba žena Crne Gore.

“Između ostalog, na našem stolu naći će se naši specijaliteti, marame, suveniri iz Kapadokije, lutke i, naravno, baklava”, najavila je Ajlin Galip iz Turske, predsjednica Međunarodnog kluba žena Crne Gore, koja tu funkciju obavlja već dvije godine.

I Ajnur Mirzazade iz Azerbejdžana najavila je slatke specijalitete, ali i sarmu i specifične tamošnje čajeve. Najavljeno je da će na bazaru učestvovati i predstavnice Srbije, Makedonije, Slovenije, Kosova, Slovačke, Južne Koreje, Poljske, Bosne i Hercegovine, Pakstine, Mađarske, Hrvatske, Češke, po prvi put i Ukrajine, dok će nakon tri godine ponovo svoj štand imati i Francuska.

Cilj akcije je da učesnici prikupe novac za humanitarne svrhe prodajući svoje rukotvorine kojima će ujedno i predstaviti i zemlje iz kojih dolaze. Sakupljeni novac biće upućen Dječjem domu “Mladost” u Bijeloj, JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju na Starom aerodromu, dok će dio novca ići za kupovinu didaktičkih sredstava za osnovne škole “Radojica Perović i “Oktoih”, te za vrtić “Sunce”.

Za vrijeme bazara biće organizovana i lutrija za koju će listić koštati 2,5 eura i svaki će biti dobitni, a glavne nagrade su telefoni, laptopovi i noćenja u hotelima širom Crne Gore. Takođe, biće priređen i kulturno-umjetnički program u kojem će učestvovati Internacionalna škola QSI Montenegro, Škola plesa i mjuzikla “Dugalend”, vrtić i osnovna škola ,,United kids international Montenegro” i tamburaši iz Hrvatske, čije gostovanje je omogućila Ambasada Republike Hrvatske.

Send this to a friend