Društvo

Prioriteti uprave Glavnog grada izgradnja kolektora i komunalno opremanje

Nacrt strateškog plana razvoja Glavnog grada, za period od 2019. do 2024. godine, naći će se u utorak, 5. novembra, na centralnoj javnoj raspravi. Nakon izrade SWOT analize, definisana su četiri specifična strateška cilja, kao i 14 prioriteta, koji će karakterisati predstojeći period ovog plana, pišu Dnevne novine.

U strateškom planu se navodi da su specifični strateški ciljevi dalji razvoj infrastrukture, razvoj novih proizvoda i industrija, unapređenje poljoprivredne proizvodnje i zaštita životne sredine i održivi razvoj turizma.

Prioriteti kod daljeg razvoja infrastrukture biće prevashodno poboljšanje komunalne infrastrukture, modernizacija javnog masovnog prevoza putnika, te stvaranje boljih uslova za razvoj kulture i sporta, nove ustanove i institucije, kao i povećanje stope zaposlenosti. Zadatak će biti i povećanje investicija i broja novih domaćih proizvoda, kao i razvoj industrije i proizvoda za globalna tržišta, te razvoj pametnog grada, novih tehnologija i rast proizvodnje. Tokom narednog perioda posebna pažnja će se posvetiti i unapređenju turističke ponude, povećanju turističkih kapaciteta ruralnih područja grada, energetskoj efikasnosti i organizovanom upravljanju svim vrstama otpada.

Kao glavni prioriteti predstavljeni su Postrojenje za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda i komunalno opremanje lokacija na području glavnog grada.

Za izgradnju postrojenja period implementacije prve faze je 36 mjeseci plus 12 mjeseci garantnog roka nakon preuzimanja radova. Vrijednost projekta je oko 50.000.000 eura.

Za komunalno opremanje lokacija planirano je iz budžeta da se izdvoji oko 10 miliona. Radiće se u naseljima Zabjelo, Ljubović, Gornja Gorica, Tološi, Momišići, Nova varoš, Gorica, Zagorič, Servisno-skladišna zona, Zelenika, Dajbabe i Dahna.

Takođe, kao prioriteti su predstavljeni i modernizacija javnog masovnog prevoza putnika, održivi razvoj infrastrukture u sistemu saobraćaja, digitalizacija sistema saobraćaja i izrada katastra saobraćajnica, te formiranje pješačkih zona u užem centru, uz prethodnu izradu Studije izvodljivosti i Idejnog rješenja regulacije saobraćaja.

Kada su u pitanju nove lokacije i infrastruktura, kao prioriteti su postavljeni povezivanje sa prvom fazom auto-puta Bar Boljare, završetak izgradnje Jugozapadne obilaznice i izgradnja Zapadne obilaznice, projekta vrijednog oko pet miliona eura, koje će kompletirati saobraćajni prsten oko glavnog grada.

U planu je rekonstrukcija Ulice Vojislavljevića sa mostom i kružnim tokom kod Cetinjskog, odnosno Nikšićkog puta. Vrijednost radova na ovom projektu je oko 13 miliona eura. Glavni projekat saobraćajnice je završen, a u toku je izrada projekta mosta na Morači sa kružnom raskrsnicom.

Planirana je i rekonstrukcija dijela puta Podgorica Tuzi, čiji su radovi procijenjeni na oko 12 miliona eura.

Strateškim planom predviđena je i rekonstrukcija dijela puta Podgorica Nikšić, dijela starog puta za Danilovgrad i izgradnja nastavka Bulevara Save Kovačevića sa podvožnjakom i saobraćajnicom prema Starom aerodromu. Takođe, planirana je i izgradnja nastavka Bulevara Vilija Branta, izgradnja Ulice Baku, izgradnja Ulice “B” u naselju Drač, rekonstrukcija saobraćajnice Beri Krusi Buronji i rekonstrukcija puta Golubovci Mataguži Tuzi.

U planu je i uređenje obala Morače i Ribnice, proširenje i uređenje groblja “Čepurci” VI i VII faza, kao i izgradnja novog groblja. Gradiće se i nove garaže, ali i novi parkovi na Zabj elu i DUP-u “Konik Stari aerodrom”. Planirana je i izgradnja istočne tribine na stadionu “Trešnjica” u Golubovcima. Jedan od strateških ciljeva je i izgradnja Expo centra (sajamskog prostora), fabrike za flaširanje vode za piće “Ljeskovac” i izgradnju akva-parka. Prioritet će biti i aktivnosti na tome da Podgorica postane “smart city”

Planirana je izgradnja porodičnog turističkog kompleksa na Veruši i golf igralište Lužnica.

Centralna javna rasprava održaće se 5. novembra u sali zgrade gradskog parlamenta u Podgorica sa početkom u 10 sati. Nacrt strateškog plana biće na javnoj raspravi do 16. novembra.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
vekiboki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

ojde Migo a ostavi koljektor

boki
Gost
boki

Pod hitno uraditi bulevar Vojisavljevića i napraviti novo groblje. I još par vrtića i škola. Pa onda ostalo.

Send this to a friend