Društvo

Privreda i obrazovanje partneri, novi kabinet uz Voli donaciju

Privreda i obrazovanje u Crnoj Gori otpočeli su ozbiljno partnerstvo, poručeno je na današnjem otvaranju kabineta za tehničare prodaje i prodavače u školi “Sergije Stanić”, koji je finansirala kompanija Voli.

Kako su naveli iz ministarstva prosvjete, investicija u školski kabinet vrijedna je 30.000 eura, a događaj je organizovan u okviru kampanje „Stručno je ključno – alati budućnosti su u vašim rukama“.

Ministar prosvjete Damir Šehović na otvaranju je poručio da je ova investicija je simbol sve kvalitetnije saradnje obrazovnog sistema i tržišta, odnosno dokaz pozitivnih promjena na polju stručnog obrazovanja, a na koje je ukazala i Evropska komisija u svom posljednjem izvještaju.

“Takvim, partnerskim odnosom, a ne izolacijom obrazovnog sistema od društvenih potreba, stvaramo mlade koji znaju da je kvalitetno obrazovanje, koje uključuje i praktična znanja, put do samoostvarenja i finansijske stabilnosti”, dodao je on.

Kako je ministar istakao, saradnja sa privatnim sektorom je sve, samo ne deklarativna.

“Oko 280 očekivanih poslodavaca koji će od naredne godine biti uključeni u sistem dualnog obrazovanja pokazuju još jednom da je privreda Crne Gore počela da prepoznaje obrazovni sistem kao partnera, koji proizvodi konkuretne i tražene kadrove. Takođe, 16 novih, modularizovanih programa koji će početi da se primjenjuju od naredne školske godine u stručnim školama, rađeni su upravo sa poslodavcima i uvažavajući njihove sugestije”, dodao je ministar.

Sirektor škole “Sergije Stanić” Darko Vukčević najavio je da će od naredne školske godine prodavači iz ove škole biti uključeni u sistem dualnog obrazovanja i izrazio uvjerenje da će ostvarena saradnja sa kompanijom „Voli“ biti dugoročna.

Vlasnik kompanije Voli Dragan Bokan, rekao je da je cilj opremanja kabineta pružanje mogućnosti djeci da se u najsavremenijim uslovima obrazuju za neke od traženih profila. On je istakao da je ulaganje u djecu i obrazovanje najvrjednja investicija.

“Kabinet je opremljen po svim standardima modernog maloprodajnog objekta, i nadam se da predstavlja samo početak dugoročne saradnje”, poručio je Bokan.

Iz Ministarstva su naveli da kontinuitet u saradnji kompanije Voli sa školom “Sergije Stanić” ogleda se i u ovogodišnjim ulaganjima u vidu namirnica vrijednim više hiljada eura, i ta investicija je tokom ove školske godine bila korišćena za praksu.

“Samo u posljednjih pola godine škole su dobile i oko 150.000 eura donacija iz privrede, što pokazuje svijest privrednog sektora o tome da se samo zajedničkim radom formiraju kvalitetni kadrovi”, istakli su iz ovog resora.

Send this to a friend