Društvo

Pročitajte šta donosi Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Riječ je o veoma značajnom pravnom aktu, kojim se utvrđuju važna pitanja kulturnog identiteta građanske Crne Gore.

Generalna direktorka Direktorata za odnose sa vjerskim zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Žana Filipović, kaže da je Predlog zakona u potpunosti usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od konvencija Ujedinjenih nacija u ovoj oblasti, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećom praksom Evropskog suda za ljudska prava, do Smjernica Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a.

“Utvrđen je na bazi Nacrta iz 2015. godine, nakon razmatranja sugestija i predloga iz javne rasprave, diskusija na brojnim javnim skupovima i iscrpnih pojedinačnih konsultacija sa predstavnicima vjerskih zajednica. Sve korisne sugestije koje smo čuli u dijalogu sa predstavnicima vjerskih zajednica koje su bile u skladu sa međunarodnim standarima su u najvećoj mjeri prihvaćene. Možemo reći da je na ovim konsultacijama postignut viši stepen saglasnosti nego ikada ranije po ovim pitanjima”, napominje ona.

<<<Država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima>>>

Kako dodaje, riječ je o veoma liberalnom zakonu, koji obezbjeđuje najviši stepen slobode misli, savjesti i vjeroispovjesti i značajno viši stepen prava i sloboda nego bilo koji zakon iz ove oblasti u našem okruženju.

“Ovim propisom po prvi put u Crnoj Gori reguliše se niz važnih pitanja. Jedno od tih pitanja jeste pitanje područja primjene zakona. Zakonom se jasno utvrđuje dokle dosežu prava i obaveze vjerskih zajednica. Takođe, reguliše se procedura registracije, odnosno evidencije vjerskih zajednica. Međunarodni pravni standard nalaže državi da dozvoli vjersko djelovanja i vjerskim zajednicama koje nijesu registrovane. Zato je stvar slobodne volje vjerske zajednice, da li će se registrovati ili neće. Međutim, ona vjerska zajednica koja ne želi da se registruje, a date su joj sve mogućnosti da to učini, neće imati isti status kao što to imaju one vjerske zajednice koje se svojom slobodno izraženom voljom registruju. Dakle, i neregistrovane vjerske zajednice mogu da djeluju, ali poreske olakšice se na takve neregistrovane zajednice ne mogu odnositi”, naglašava Filipović.

Državna imovina

Prema njenim riječima, ovim zakonom se na jasan i transparentan način rješava pitanje državne imovine.

“Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baštine Crne Gore, biće upisani kao državna svojina. Međutim, ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati”, napominje ona.

Međunarodni standardi 

Najzad, tvrdi Filipović,  zakonom se reguliše pitanje vjerskog obrazovanja.

“Vjerske zajednice će moći da osnivaju škole svih nivoa obrazovanja, osim na nivou osnovne škole. Vlada je stava da na tom nivou djeca od 6 godina ne trebaju da se dijele, da u državnim školama sva djeca trebaju da prate isti nastavni program, polazeći od činjenice da je osnovna škola po Ustavu i zakonu obavezna, pa je obaveza države kao zakonodavca da to pitanje na ovaj način i uredi. Dakle, utvrđujući predlog ovog zakonskog teksta, Vlada ispunjava svoju ustavnu i međunarodno-pravnu, a u jednom smislu i istorijsku obavezu, da pitanja slobode vjeroispovijesti u Crnoj Gori uredi modernim zakonom, po najvišim međunarodnim standardima”, ističe generalna direktorka Direktorata za odnose sa vjerskim zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Na kraju, zaključuje da ovaj predlog zakona garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu da, po sopstvenoj savjesti, bude ili ne bude vjernik bilo koje vjeroispovijesti, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbjeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države.

M.D. 

 

74

avatar
1000
26
48
0
 
35
Gojkooliver mlakarveskoOprem dobroGrom
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mišo
Gost
Mišo

Hitno prodajem trafiku na Rumiji, cijena po dogovoru, isplata u kešu.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Najzad da se makne ono ruglo od zastave. Turska im dala trobojku, a od Vizantije sklapnuli krst sa 4 slova. Byzantine flags svako pismen može ukucati na internet.

vesko
Gost
vesko

a vi vasu od Nemanjica

Djuro VIVAX
Gost
Djuro VIVAX

Konačno. Kad preuzme Država da se prvo skine eloksirana i klime Midea sa Ostroga.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Lopovi su sve pokrali pa bi sad i crkvenu imovinu da otimaju.

Mara
Gost
Mara

Nemoj tako Pg , kako je crkvena imovina 90-tih bila vlasništvo države Crne Gore , neko je oteo i upisao kao svoje vlasništvo ? Kako je mogao prepisati tuđe na sebe ? I ne samo crkve nego i ogromnu imovinu na koju su uglavnom nelegalno gradili hotele , Restorane ….i na sve to nijesu plaćali porez ! Bravo za Premijera… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kako može crkvena imovina biti vlasništvo države ? Šta ja, pravoslavac, imam sa džamijom, ili ti muslimanka sa crkvom ?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ti nemaš ništa ni sa crkvom, a kamoli sa džamijom.

Gojko
Gost
Gojko

Da se malo našalim .😀 Ako imovina vjerskih zajednica ne može biti državna, a medju gradjanima, vjerovatno, ima 90% vjernika (možda i više), onda većina imovine, treba da bude u vlasništvu vjerskih zajednica. Onda bi državom trebale da upravljaju vjerske zajednice?…Komentar je poziv za razmišljanje, a ne vrijedjanje, bilo koga.

djuradj
Gost
djuradj

…BRAVO…

Kalamburator
Gost
Kalamburator

Dobar je ovaj zakon,lagan totalno,podrzavam

razocarani
Gost
razocarani

Uz svu SAMOHVALU Vlade,ovaj zakon ne moze zazivjeti,jednostavno sto su Crkveni objekto ,vlasnistvo Crkve ,a ne Drzave.
Nasa Vlada,zaboravila je onu mudru narodnu izreku :CIJE OVCE,TOGA I PLANINA,,
E pa dragi zakonodavci ,i ovdje vazi pravilо,,CIJI VJERNICI,TOGA I CRKVE,,
Suprotno ovoga,nece se moci.

Danilo
Gost
Danilo

E pa ajde pusti te tvoje ovce u moje imanje i probaj da prisvojis to. Pa da vidim koje ce te izreke spasit

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Znaš li ko je vlasnik katedrale Notr Dam u Parizu? Država Francuska, druže. Ne Katolička crkva- već država Francuska. Šta misliš o tome? Čiji vjernici, toga i crkve, a? Baš ristogorski zvuči!😂

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Razočarani: Oko tih ovaca i planina, da li to znači da Kosovo pripada Albancima? Ili je to slučaj samo kad tvojima odgovara?

Nick
Gost
Nick

Kosovo pripada Albancima i ovako i onako. Njihova je planina, a sad su i ovce njihove.

Realno
Gost
Realno

Sve logično i u duhu 21.vijeka. Poruka neznavenima: NE, Sunce se ne okreće oko Zemlje, a Zemlja nije centar svemira!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Realno, šta to imaš protiv katoličke crkve i njenom protivljenju heliocentričnoj teoriji?

REALNO
Gost
REALNO

O.D.: Imam protiv njih isto ono što imam protiv svih religija svijeta: primitivnom i nenaučnom promišljanju svijeta nema mjesta u vijeku prosvećenosti i ovolikh znanja o svemu.

Nick
Gost
Nick

Ima kod ovih naših stručnjaka. Samo ako im Sveti Milorad Vukojičić – Maca, slava mu i milost, kaže da je to tako.
Kako ovaj, tako i drugi njihovi sveci, tako i čitava vjerska zajednica SPC, a tako i njihovi vjernici. Ista pašta. Amoralna fela.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Realno, vjeruješ li u Darvinovu teoriju ili u kreacionizam?

Grom
Gost
Grom

@Oprem dobro
Za neupućene, katolička crkva se prije nekoliko godina odrekla geocentričnog sistema, da li je to uradila pravoslavna crkva ili se ti ne okrećeš oko sunca i smatraš da hodaš po ploči. Ima i nas egocentričnih, ali znamo da se “ipak okreće”.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Grom, možda ne znaš, katolička crkva je vršila progon onih koji su se zalagali za heliocentričnu teoriju. To u pravoslavlju nikada nije bio slučaj.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Daj bože, ali ja dps-u ne vjerujem ništa, jer lažu čim zinu, ka i srbijanci što lažu.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Imao sam priliku u podgoricu da stanem sa mojom podgoricankom lijepa kao podgoricanke. Šetali smo kao društvo jedan krug u grad i ona me pita što voziš. Tad sam vozio fiat bravo prije skoro 20 godina a ona mi kaže ništa kad nije golf. Smijao sam se u sebe. Treba sam joj reci italijanske su table 😆

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Žao mi je samo sto se u pg nisam dokazao a volio bih da sjednem sa mojim podgoricanima u najjačem sastavu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Što se ođe može pročitat od domaćih “srba”???? Valjda su pod stresom od ovog zakona. Najgore im je što će se Amfilohijevoj kesi brzo viđet dno, pa će im se ukinut radna mjesta.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Cetinjski Vjesnik 14.12.1911. str.2: Juče je u patrijarškoj crkvi izvršeno posvećenje novoizabranog Mitropolita raško-prizrenskog g. Gavrila Dožića. Novi mitropolit Gavrilo Dožić rodio se 1880.god. iz čuvene srpske porodice Medenica u Morači.

Miško
Gost
Miško

Oprem: To su tekstovi iz vremena kada je Nikola 1. gajio nadu da će kuća Petrovića stati na presto Srbije i Crne Gore, pa je sve bilo u tom duhu. Sloboda štampe nije postojala, nego se pisalo kako knjaz odnosno kralj kaže. S druge strane, Petrovići su zaista Srbi iz Hercegovine, pa mu je to bilo blisko. Zato ne treba… Više »

Nick
Gost
Nick

Srbin iz Hercegovine? Xaxa….e što me nasmija. A Karadjordje je bio Srbin iz Albanije? Xaxa ….

oliver mlakar
Gost
oliver mlakar

Karađorđe je bio srbin porijeklom iz Podgorice, tj. Kuča, odakle su mu se preci doselili u Srbiju.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Miško, hvala što kažeš da su Petrovići Srbi i da je srpska dinastija vladala Crnom Gorom preko 200 godina.

oliver mlakar
Gost
oliver mlakar

hehe… igraš ti šah odlično… lijep mat.

...
Gost
...

Oprem, hahaha, kakva floskula, kad se zna u kom svojstvu se koristio termin “srbin”, i u kom svojstvu su u CG bili razni “dtrucnjaci” za asimilaciju Ctnogoraca…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

A u ,,Cetinjskom glasniku” od 17.12.1911. na strani br.1 piše: Ne u svemu tome i sličnome, već u izboru jednog Srbina iz srpske Crne Gore za mitropolita raško-prizrenske Eparhije u staroj Srbiji.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Ko će slušati kineskinju kad vrišti u krevet. Ja sam jednu Makao radi toga koliko je vrištala. Živci mene a mislim i njoj.

Sefket
Gost
Sefket

Stavi joj prigusivace.

Bx45
Gost
Bx45

Jos cekamo da vidimo sta piše u zakonu o “neradnoj nedelji”

Geograf
Gost
Geograf

Djuro,onda bi Turska tražila da joj se vrate nazad svi islamski vjerski objekti koji su podignuti na Balkanu jer su oni građeni državnim novcem,odnosno parama njenih civilnih i vojnih dostojanstvenika.Nije,valjda,Husein paša Boljanić svojim novcem finansirao gradnju džamije u Pljevljima.

kn
Gost
kn

Turska je bila okupator Geografu a Crna Gora i crnogorci su gradili crkve manastire na svojoj zemlji

Rade
Gost
Rade

Geo: ako jeste, da mu se vrne.

Bx45
Gost
Bx45

Jos cekamo da vidimo sta piše u zakonu o “neradnoj nedelji”

Send this to a friend