Društvo

Projektom Uhvati čist talas protiv ambalažnog otpada na budvanskoj rivijeri

Ilustracija

Kroz projekat “Uhvati čist talas”, koji se sprovodi na potezu Slovenske plaže i šetališta, do 25. jula sakupljeno je više od 200 kilograma plastične ambalaže i limenki, koje će biti reciklirane.

“Ambalažni otpad, prikupljan od 15. juna u 30 ugostiteljskih objekata i plaža koji su zakupci Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, odlaže se u namjenske posude – posebno staklo, plastika i limenke. Uskoro se očekuju podaci prikupljene staklene ambalaže koja je privremeno odložena u preduzeću “Komunalno” Budva” navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ovaj projekat, koji traje do 15.septembra, pokrenula je kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora i Ekološki pokret “Ozon”, zajedno sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine, Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Opštinom ,”Budva”, preduzećem “Komunalno” Budva, i Regionalnom deponijom ,”Možura” Bar.

Nakon selektivnog razdvajanja otpada i pripreme za reciklažu, u čemu će, kako kažu iz Ministarstva, posebnu ulogu imati preduzeće “Komunalno” Budva, otpad će biti transportovan na Regionalnu deponiju Možura, odakle se dalje plasira na tržište sekundarnih sirovina. Prihod ostvaren od plasiranja ambalažnog otpada na tržište biće ustupljen Regionalnoj deponiji “Možura”, kako bi se tim novcem unaprjedila infrastruktura za reciklažu.

“Pored toga što se projektom pokazuje kako zaokruženi sistem upravljanja ambalažnim otpadom koji se generiše u ugostiteljstvu treba da funkcioniše u praksi i koliko je značajna međusektorska saradnja, najvažniji očekivani rezultat je sprječavanje stvaranja morskog otpada koji postaje sve veći problem” kažu iz Ministarstva i dodaju da posebnu vrijednost projektu daje edukativna kampanja sa fokusom na domaće i strane turiste i djecu, pa su, s toga, angažovani i promoteri koji na prepoznatljivim triciklima obilaze Slovensku plažu i šetalište, animirajući posjetioce da se uključe u projekat pravilnim odlaganjem ambalaže.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma apeluje na građane da ličnim primjerom doprinesu očuvanju čistoće našeg mora i plaža, podnožju planina i rijeka, kako bi živjeli u zdravom prostoru i dočekivali goste sa pozitivnom slikom naše zemlje.

Realizaciju projekta pratite na:
www.uhvatitalas.me

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend