Društvo

Promocija online kursa crnogorskog jezika u srijedu

Ilustracija

Promocija online kursa crnogorskog jezika, zajedničkog projekta Uprave za dijasporu i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, biće održana u srijedu, 17. jula, u press centru Vlade u 10.30 časova.

Kako je saopšteno iz Uprave za dijasporu, crnogorskijezik.me je nastao kao potreba crnogorskog iseljeništva, koje je zahtijevalo pouzdan izvor informacija u procesu učenja crnogorskog jezika.

“Online kurs crnogorskog jezika postavlja gradivo na još četiri jezika: engleskom, španskom, turskom i albanskom, pri čemu je u odabiru stranih jezika uzeta u obzir brojnost crnogorskih iseljenika u navedenim jezičkim područjima. Osmišljen kao osnovni kurs upoznavanja standardnog crnogorskog jezika prvenstveno za potomke crnogorskih iseljenika, ali i za sve osobe kojima crnogorski jezik nije maternji jezik, crnogorskijezik.me korisnicima nudi mogućnost postupnog učenja opštih komunikacionih obrazaca i uvid u strukturu crnogorskog jezika”, naveli su u Upravi za dijasporu.

Kurs je sastavljen od deset lekcija multimedijalnog i interaktivnog tipa koje su segmentirane na osnovne gramatičke i opšte komunikacijske kategorije.

“Sve lekcije sadrže audio primjere izgovora riječi, te njihovo značenje na engleskom, španskom, turskom i albanskom jeziku. Na kraju lekcija nalaze se kratke revizije obrađivanog gradiva, dok je na samome kraju kursa osmišljena revizija cjelokupne obrađene građe koja korisnicima nudi mogućnost provjere usvojenih znanja”, ističu u Upravi.

Građa koja je sadržana u kursu obuhvata skoro ukupne A1, A2 i B1 nivoe Zajedničkog evropskog okvira za žive jezike, što ujedno ostavlja prostor da se u perspektivi kurs proširi ostalim modulima, kao što su napredni crnogorski jezik, poslovni crnogorski jezik i sl.

70

avatar
1000
22
48
0
 
54
tschugoCG jeCrnogoracaDAKAvekiCrnogorciSuSrbi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CG jeCrnogoraca
Gost
CG jeCrnogoraca

U Crnoj Gori se zbori crnogorski jezik. Samo srbo-četnici zbore srpskim.

tschugo
Gost
tschugo

ja samo zborim srpsko-hrvatski jezik,jer drugi i ne znam

veki
Gost
veki

hoće li kazat koliko crnogorski jezik ima ,,padežova,,

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Joj mi na Balkanu smo stvarno nacitan narod i pametan svi govorimo po 4 jezika i 2 natucamo😂😂😂

Musliman
Gost
Musliman

Mislite Srpskog

Palisad
Gost
Palisad

Samo srpski kao njegos i svi sto su doslen zborili..cirgilicu ne priznajemo,tog frankenstajna iz kuhinje dps-a

Đuro
Gost
Đuro

Na svim jez. nivoima postoje crte karakteristične samo za slov. jezike, naslijeđene iz praslovenskog. Pored tih crta svaki slov.jezik ima i niz samo njemu ili užoj grupi jezika svojstvenih specifičnosti. One su posljedica zasebnog razvoja i miješanja s drugim jezicima. Danas nauka u slov.jezike ravnopravno piše i crnogorski. Sve što je protiv toga čista je politika i velikosrpska propaganda kod… Više »

Pronaliticar
Gost
Pronaliticar

Koji cirkus od “drzave”.

gedža
Gost
gedža

Pa što živiš u ovoj državi. Odlazi i traži bolju de..lu

DAKA
Gost
DAKA

Crnogorski jezik je uveden online za ove sto dobijaju ekonomske pasose.Ovi sto donose ;,,CISTU,,,lovu. Za drugo nam nista ne treba !

gedža
Gost
gedža

Ti znaš što treba, a što ne. Baš si mi ti kompetentan da o tome sudiš. Kakav kre.en

DAKA
Gost
DAKA

Kako da pricamo nepostojeci jezik . Izvrnuli ste Srpski jezik da bi ,
licili na drzavu, prbacili ga u maternji i preskocili prvi stepenik , hahahaha!!!!Tu ces i ostati , Sjedi dolje i pricaj sto su ti djedovi oduvijek pricali, ne pravi se englez u sopstvenu baru !!!!

Daks
Gost
Daks

A profesori srpskog jezika i srpstva se zapošljavaju u prosvjeti prije profesora Crnogorskog jezika! To samo može u čunga lunga državi svih osim Crnogoraca mi smo sigurni glasači!!!!!

Pimpek
Gost
Pimpek

Moraću da se prijavim da usavršim upotrebu glasova ZJ, SJ i DZ, jer bez toga ne znamo kako ćemo.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Prijavi se ti da naučiš pravopis jer je mnogo tužno kad je čovjek nepismen…

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Da jednoj kmsijskoj naciji nije bilo crnogorskih kolonista i dan danas bi pricali : “Kude si bre, cu te utepam.”

Delboj
Gost
Delboj

Kratica srpski ili srbin ne postoji. To je samo zaostala zaostavstina i politicka izmisljotina iz propalog velikosprskog projekta. Tokom proslog vikeka. Postoje samo Srbijanci i srbijanski jezik. Svi pravoslavci u Hrvatskoj su Hrvati i pricaju Hrvatski jezik, svi pravoslavci u Bosni su Bosnjaci i pricaju bosanskim jezikom. Tako ce makar biti za 10-tak godina kad se stvari dovedu u red.

biba struja
Gost
biba struja

hahahaha neki dan ste obilježili petrovdansku skupčinu dukljobersku, nije vas bilo ni 100

Pircio Biroli
Gost
Pircio Biroli

Moja djeca sa Cetinja bila

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Cija je ono crkva docekala Birolija i slikala se s njim? Srpska, okupatorska, bogomi. Joanikije, bogomi, tri dana pravio banket u Ostrogu za Birolija. A SPC kuka za Joanikijem…

gedža
Gost
gedža

A ti si nas brojio – la pa znaš. Znaš samo da lupaš. Očigledno ti je to posao. Koliko te plaća srbadija?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Njegos se ne bi slozio s tobom, ali sta je on znao.

Maestro
Gost
Maestro

Što je problem? Zašto mi ne možemo svoj jezik nazivati kako mi hoćemo, kad nam je država starija od Srbije? Zašto mogu srbi da nazivaju svoj jezik srpskim, hrvati hrvatskim, bosanci bosanskim, a mi ne možemo imati svoj? Te prema tome, ili će postojati jedan jezik koji se zove južnoslovneski, ili da svaki narod ima svoje… Svaka čast za ovaj… Više »

Turbo Supra
Gost
Turbo Supra

Jesi ikad culo za americki jezik? Ili pak novozelandjanski? Ni bosanski jezik ne postoji 🙂 hrvatski srpski slovenacki i makedonski da. Nece ti niko otet cg ne brini. Aj idi radi za 300e i ne kukaj o jeziku. Poz

Bedem
Gost
Bedem

Turbo, ne pametuj o stvarima u koje se, po svoj prilici, ne razumijes. Ne moze sve biti politika. Srecom, i nije. Crnogirski jezik je star koliko i crnogorski narod, a to su vjekovi…Da ne iznosimo odje lingvisticku problematiku jer to tebi nista ne znaci, opet ced online srbovati…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Turbo glupost, hrvatski i srpski jezik imaju osnovu u jeziku koji je Vuk “uzeo” iz Hercegovine i Crne Gore. Ovo sada je kao da Amirikanci nazovu jezik Američki i traže da ga i Englezi tako zovu. Ovo je naš jezik. A ti prije tvojih glupih parola, pročitaj nešto.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Stara Vuk je uzeo standard iz svog rodnog kraja Durmitor koji tada nije pripadalo Crnoj Gori a dje zivjeli i jos zive cisti Srbi kao i sam Karadzic.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nemaš ti baš pojma. Veći dio Crne Gore je tad bio pod Turcima. Vuk je promijenio srpski jezik. Unio je 5 novih slova. Slovo “J” je bilo problem. I učinio da srpski jezik bude kao jezik kojim su govorili Crnogorci i Hercegovci. To su činjenice. A ti ih tumači kako oćeš.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mi Moracani smo bili pod Turcima 500 godina, pogotovu nase prababe.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ti si pope iz Kuršumlije i uvijek kad je muka za srpstvo ugašeno, uzimaš crnogorske nickove i pišeš gluposti. No ti je pope sve zaludu. Isprazni kasetu, primiče se prekomanda.

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Izmisljanje u hodu se nastavlja je li pope?!
V.K. je za osnovu jezika uzeo govor kojim su pricali stanovnici jednog dijela Sumadije, koji je uglavnom bio naseljen crnogorskim kolonistima, jer su Srbi migrirali masovno u Slavoniju. Koliko znam Drobnjaci su crnogorsko pleme, nego kako ti da znas sto je pleme i bratstvo.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

“Koliko znam Drobnjaci su crnogorsko pleme” ne znas dobro

gedža
Gost
gedža

Idi ti u serbiju da zaradiš više. Neće vas ni serbija, jer ste nikogovići. Niti ste Crnogorci, niti srbijanci već nekakvi novopečeni srbalji iz Crne Gore. Ni sami ne znate ko ste.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Gedza ne bas ste vi nikogovici. Mi smo pravi Crnogorci, volimo Gusle, Gorski Vijenac Pravoslavlje i znamo porijeklo i nasa plemena. Vi ste davno odnarodili i postali “gradjani” bez identiteta.

DAKA
Gost
DAKA

Gusle su zasticen izvorni Srpski instrument !!!!

DAKA
Gost
DAKA

Znamo mi dje smo , nego ti izgleda proklizavas , !!!

Danko
Gost
Danko

Daj sto ti je coece??? POBIJEDILI SMO! Ka i vazda sto smo zlo pobjedjivali i ka sto cemo i dalje! Opusti se i gledaj fasiste kako pjene!

Kutinjo
Gost
Kutinjo

Ali crnogorski jezik,pa još i književnost😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

Danko
Gost
Danko

Sto se ne ubijes? Bolje ti je no da te nervira crnogorstvo jer nervirace te dugo dugo …

SPRDNJA
Gost
SPRDNJA

UPRAVO SAM U KOLONU KROZ KOTOR….
DJE SU DPS ovci DA RAZBIJAJU KOLONU AUTA ….KOLABIRAH…HAOS OD TRULOG SISTEMA

Vita
Gost
Vita

Bucni se malo u crnogirsko more da mi ne kolabiras, iliti, da se ne ONESVESTIS, bre! Beeeee!

Send this to a friend