Društvo

Proslava 1.500 godina postojanja manastira Rođenja Presvete Bogorodice

Odbor za obnovu manastira Podlastva – Grbalj saopštio je danas da se privode kraju pripreme za proslavu 1.500 godina postojanja manastira Rođenja Presvete Bogorodice i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve 27. i 28. septembra.

“Programom proslave 27. septembra u 18 časova predviđena je večernja služba sa svečanim dočekom patrijarha srpskog Irineja. U 19 časova biće održana svečena akademija na kojoj će besjediti književnik Dragoslav Bokan. 28. septembra u 9 časova održaće se Sveta patrijaršijska liturgija sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Laza i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom”, naveli su u Odboru za obnovu manastira Podlastva – Grbalj.

U 12 časova biće priređena trpeza ljubavi, uz kulturno-umjetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pjevačko društvo Grbalj.

“Vjernicima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, Stanko Magud i Marko Bato Carević. Uoči proslave, na manastiru su postavljene ukrasne zastavice, a postavljena je i posebna rasvjeta koja će ga osvjetljavati sve do datuma proslave. Odbor je za sve vjernike obezbijedio parking prostor ispod manastira kod autobuskog stajališta u Lastvi Grbaljskoj. Za sve slabopokretne osobe biće obezbijeđen kombi prevoz od parkinga do manastira”, naglasili su u Odboru za obnovu manastira Podlastva – Grbalj.

80

avatar
1000
21
59
0
 
65
TiodorRumijaDAAKA SU-57CiNickCiNick
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ilijino doba
Gost
Ilijino doba

Da se pomole da ih Bog makne od nacionalističkih opsjena i vrate se izvornom Hrišćanstvu. Bez “svetih ” careva ubojica i osvajača. Bez ljudskog na pameti.
Jer ipak prije 1500 godina još uvijek su Hrišćani bili jači od kukolja koji je širio svoje opsjene i udaljivao vjernike od Isusovog nauka.
Na žalost prije 800 godina imamo potpunu prevlast kukolja nad mladom pšenicom.

freeMNE
Gost
freeMNE

grbalj.org

gost
Gost
gost

Ima li i jedne zastave države u kojoj se održava proslava?

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Okacice je Miras za 1500 god

Rikonije
Gost
Rikonije

Misliš u Prizren će Irinej sjutrra?

Lastva
Gost
Lastva

Manastir star 1500 godina a crkva srba 800 ???
Oa od koga su ga oteli ?
Dolaze li Pahomije i Kačavenda da sklonimo đecu ?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Lastva, pročitaj istoriju manastira, manastir je obnovio Car Dušan.

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Ne znaju to Milogorci, oni poznaju istoriju od 2006 i onoga sto im kaze Adzic i Serbo Rastoder…

vuk
Gost
vuk

Ma čiji je manastir “obnovio” što je bilo tu prije no što je Dušan porušjo cijelu Zetu… A i Srpska crkva nije postojala do 1922g i Diktatora Karadjordjevića koji je kupio tomos……

Rumija
Gost
Rumija

Bila je vizantijska prije, dok je ovo bila Vizantija. A nijesam znao da je sveti Sava živio 1922. kao što vele Dukljanci. Ko je onda bio onaj što je izdejstvovao autokefalnost srpske crkve 1219. godine? Ili je to sveti Sava tad stvorio crnogorsku crkvu, hahahaha.

vuk
Gost
vuk

Čiji je manastir “obnovio” Dušan…ako je sa Savom nastala Srpska crkva i to poslije okupacije Zete od strane Raške i Dušana. i ko je manastir
devastirao pa je Dušan morao da ga obnavlja kao i ko je napravio manastir prije Dušanovog obnavljanja…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vuk, manastir je očigledno građen prije dolaaka Slovena na Balkansko poluostrvo. Ne znam , kako je to Dušan okupirao Zetu, kada ti prostori pripadaju Raškoj 150 godina prije Cara Dušana.

vuk
Gost
vuk

Bravo Oprem dobro, onda nije Srpski pošto izgleda on prelazi u ruke onih koji drže vlast nad tom teritorijom… u svakom slučaju nije Srpski mozda je bio nekih 100g ali sa nestankom Jugoslavije ili ti proširene Srbije koja je nastala aneksijom 1918g prestala je i njena svojina nad manastiom….sad je pitanje zašto neko oće vjerske objekte da daje drugoj državi… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vuk, manastir je srpski poslednjih 800 godina, a možda ti znaš podatak čiji je bio prije toga. Manastir pripada državi Crnoj Gori, a pripadaće srpskoj crkvi narednih bar 800 godina. Rašani su protjerali sve Grke sa ovih prostora, a narod svoj sačuvali.

vuk
Gost
vuk

Oprem dobro.kad neko vojnom silom zauzme teritoriju druge države zove se okupacija….sad 1185g Nemanjići su zauzeli vojno teritoriju današnje Crne Gore znači okupirali to je jasno .. e sad preuzimanje objekata od strane okupatora pa i vjerkih kojima okupator upravlja za vrijeme okupacije prestaje da bude njegovo vlasništvo onda kada neko tu teritoriju ponovo neko drugi okupira kao što je… Više »

DAAKA SU-57
Gost
DAAKA SU-57

Jel se i tada zvala Montenegro”””.

Tiodor
Gost
Tiodor

Koje Crne Gore mrčivoje, šta Crna Gora ima sa Zetom i Dukljom? Ništa. Samo se nalazi na teritoriji te države. Kao što se Kosovo nalazi na teritoriji Srbije. Ali i oni sad prisvajaju srpske manastire i vele da su ih oni gradili, jer svoju istoriju nemaju, isto kao što Crna Gora prisvaja Zetu. Crna Gora nije postojala ni kao pojam… Više »

Rikonije
Gost
Rikonije

Obnovila i SFRJ crnogorsko primorje, pa? Vazda falsifikati,tako i nikako drugOJAČIJE(Sveti Sveto od Krimovica)!!

Bar4me
Gost
Bar4me

Po toj logici ako Albanci poprave po nešto na crkve i manastire na Kosovo automatski znači da su njihovi postali ?

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Otac srpske nacije Dobrica Cosic je izjavio: “LAZ JE DRZAVNI NACIONALNI INTERES SRBIJE” ovo je ziva istina, koju je lako provjeriti.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Katunjanine, Njegoš za Katunsku nahiju piše ,,Ti si srce srpske Crne Gore”.

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Zna on to ali oce da bude nesto nije, voli Mila cojek sto ces

CiNick
Gost
CiNick

Njegoš je veliki pjesnik, ali politički naivan. Nije vidio da oko CG niču strategije pretvaranja vjere u naciju kojijema se podrivaju interesi CG i identitet Crnogoraca. Danas sve to znamo i ne pozivamo se na zablude Petrovića. Mnogo su bitnije privatne izjave Njegoseve koje je zapisao Srbin Nenadović i neke druge đe se direktno i izričito distancira od Srba.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Katunjanine tvoj Katunjanin Čavor gusla te večeri, živio!

Gile
Gost
Gile

Sto niste zvali erdogana?ipak je turska stvorila sve to sto slavite.i crkvu i te vam zastave sto ste okitili…ne drzite se istorije iako o njoj pričate!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sta imaju turci sa Svetim Savom i Grbljom?

Kotor
Gost
Kotor

Odakle 800 godina , ovi srpski popovi se sprdaju sa zdravim razumom .
Oče li doći Pahomije , Filaret i Kačavenda ?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kotor, Sveti Sava je 1219. na Miholjskoj prevlaci osnovao Zersku Eparhiju, koju je Car Dušan uzdigao u rang Mitropolije. Prosta matematika 2019-1219=800 godina. Ako ti je još sta nejasno slobodno pitaj.

Mrgud
Gost
Mrgud

Ako ti je i Dusan osvojio ovo podrucje, a vladalo je Dusanovo carstvo osam godina i osam mjeseci, zar nije kasnije sve to propalo. Ili su po tebe vladali Srbi. A cije je bilo ranije i kasnije poslije ovoga okupatora?Zivjela nezavisna Crna Gora.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Mrgude, možda ne znaš, Petrovići nisu smatrali Nemanjiće za okupatore, čak se Kralj Nikola krunisao krunom Stefana Dečanskog (kruna se i danas nalazi u Cetinjskom manastiru). Nemanja je ove prostore osvojio od Grka, koji su tada vladali ovim prostorima. Trebalo bi da znaš Istoriju Crne Gore posle Nemanjića i to šta kažu Petrovići, ko su i šta su. A naša… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dušan nije osvojio ovo podrucje on je odrastao odje i vladao Zetom kao djecak, a Zeta je bila već pod Nemanjicima 150 godina prije njega.

Kotor
Gost
Kotor

A što je bilo od 1459 do 1920 ? Preskačete vjekove od šale , kao prvo Pećka Patrijaršija a ne SPC je nastala 1219 , pa ukinuta 1459 , pa je obnovili Turci za svoje političke potrebe sto godina kasnije , pa ponovo ukinuli 1766 , pa je ukazom srpskog kralja Aleksandra proglašena po prvi put pod tim nazivom SPC… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kotor, Mitropolija Cetinjska je jedina Svetosavska Episkopaka stolica, koja je bez prekida sačuvana do današnjih dana i kao takva zakonita naslednica Pećke Patrijaršije. Lazar Tomanović , Cetinjski vjesnik 19.08.1910.str.2.

CiNick
Gost
CiNick

Ne miješaju politiku s povijestnijeh faktima. Prečku patrijaršiju su Turci kontrolirali dok je nijesu ukinuli. Crnogorska crkva je održavala površine i tanke veze s njom bez znakova podređenosti. Kad je PP ukinuta CPC je i formalno postala samostalna. PP nigda više nije obnovljena, a i da jest ne bi imaolo značaja. CPC nije ni od koga tražila autokefalnost ejer ni… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kotoranine SPC je pećka patrijaršija i nikog nije ukinuo Svetosavsku Zetsku eparhiju 1459 god nego je nastavila svoj rad

CiNick
Gost
CiNick

Nemanjin sin izboksovao je autonomiju za grčku Zicku episkopiju, rang arhiepiskopije i za sebe čin arhiepiskopa. Tako naoružan odpremio je grčke svjestenike doma,a zaposlio slavenske. To je bilo decembra1219. tako zetsku eparhiju nije mogao osnovat iste godine. Kad je to bilo, nijesam nide pročitao.

dejan
Gost
dejan

Kakva je to Sveta Ptrijarsijska liturgija , to ne postoji , valjda Sveta Arhijeejska liturgija

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

Zivjela autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva! Zivjela Crna Gora!
A ovo orgijanje SPC po Crnoj Gori neko je dopustio, pa neka vidi kako ce se dalje. Nije vam ovo Srbija, NITI CE IKAD BITI dok i jedan Crnogorac dise!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dim, ovo je Crna Gora, nije Srbija, ali je isto tako ovo naša crkva, a ne neka NVO.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ovo je Crna Gora, koja je vjekovima srpska bila. A ti si proizvod Tita

CiNick
Gost
CiNick

Srbi su u dvije seobe napustili Balkan i naselili se u Ugarsku i dalje u Rusiju. Prvijeh ima malo u Mađarsku malo više u Backup, drugi su prikupljeni. U Srbiju su ostali stari i nemoćni, pa je pitanje ima li Srba u Srbiju. Ovi što se danas pišu u Srbe prije su Vlasi, Cincari, Albanci, Bošnjaci… I to su vi… Više »

DAAKA SU-57
Gost
DAAKA SU-57

Bolje bi bilo tim crnogorcima sto se busaju da plate drzavi poreze koje duguju . Posle toga ,mozda,mozemo da pricamo. Barjacite kad treba da vam oproste dugovanja od struje pa dalje
!!

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Dogadanje naroda u reziji srba,uvijek je zavrsavalo tragicno,najvise po srbe

E a da
Gost
E a da

Je li presveta jača od svete , a slabija od prepresvete ?

Catarino
Gost
Catarino

1500 god? !
Pa ko je taj manastir napravio ?

Gile
Gost
Gile

I koloseum u rim su srbi napravili…sve oni.samo sto ne umiju tri pasa pobrojat u nazad a odmah dođu do đeda da im je bio neki bugar,rumun,vlah ili cincar!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Catarino, Car Dušan je oko 1350.god. na ostacima nekadašnjeg izgradio novi manastir..

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Dusanovo carstvo je vladalo osam godina i osam mjeseci. U tome carstvu su se samo zidale crkve jelo zlatnim kasikama, zivjelo u onim pecinama rijeke Morace i pila rujna vina. Takvoga eldorada od zemlje nidje u svijetu nije bilo a kazu nece ni biti.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Katunjanine, znaš li da je Njegoš napisao da je u Crnoj Gori, posle imena Dušanova, najsvetije ime Karađorđevo?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dušan je vladao Zetom 10 godina kao princ

Gen.Dukljanin
Gost
Gen.Dukljanin

Predivna slika, poziv svim nasim vjernicima da prisustvuju svecanoatima.

Nikac
Gost
Nikac

Ima li ista na svinetu starije od ove svetosavske sekte?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Na Balkanu tesko

Marko Dukaj
Gost
Marko Dukaj

Iz mojih Tuzi veliki broj ljudi ide na proslavu.Priznajem nije mi baš jasno kad znam da je na popisu bilo svega 13 Srba!!!

Miloš CT
Gost
Miloš CT

Druže moj pa valjda umiješ da sabereš 2+2? Osim Srba i veliki broj Crnogoraca je vjernik MCP-SPC. Vi Albanci kao da ne živite ovdje.

Briđe
Gost
Briđe

Drzavo nemalo te! Koga sve pustas da krcmi i bajraci…nego ovo su vasi igraci sve!

Send this to a friend