Društvo

Prosvjetarima od naredne godine veće plate

Zaposleni u prosvjeti, od naredne godine trebalo bi da primaju veće plate, usklađene sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao da će narednih dana biti formirana radna grupa koja će se baviti usklađivanjem zarada u prosvjeti.

“To usklađivanje zarada za oblast obrazovanja, sa zaradama u javnom sektoru će rezultirati nešto većim platama za oblast prosvjete”, kazao je Šehović i dodao da će se na taj način izaći u susret opravdanom zahtjevu sindikata.

Ministar je istakao da bi, ako sve bude realizovano po planu, prosvjetari već o naredne godine trebalo da primaju veće zarade.

“Od naredne godine možemo očekivati da zaposleni u prosvjeti imaju nešto veće zarade, zbog njihovog usklađivanja sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, što je inače zakonska obaveza, i zbog toga smatramo da je zahtjev sindikata opravdan”, kazao je Šehović.

Ovu godinu su, kako navodi, obilježila nikad veća izdvajanja za obrazovanje, uloženo je tri miliona više nego lani.

“Ove godine smo u rekonstrukciju vaspitno – obrazovnih objekata uložili blizu dva miliona eura”, kazao je Šehović i dodao se tokom ove godine u oblasti obrazovanja realizuju investicije čija vrijednost prelazi 10 miliona eura, što se do sada nije dešavalo u Crnoj Gori.

Vratili značaj srednjem stručnom obrazovanju

Najveći iskora je, kako kaže, napravljen u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja.

“Vratili smo značaj srednjem stručnom obrazovanju, a sve to je rezultiralo velikim interesovanjem za stručne škole”, kazao je Šehović.

On je kazao da srednje stručne škole sada upisuju lučonoše.

“Upis na treći stepen u srednjim stručnim školama ove godine je dupliran”, kaže Šehović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend