Društvo

Prosvjetni radnici traže valorizaciju povećanog obima rada tokom epidemije

Foto: PR Centar

Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG) pozvao je Ministarstvo prosvjete da sa njima stupi u pregovore povodom valorizacije povećanog obima rada prosvjetnih radnika u svim prosvjetnim ustanovama uslijed epidemije koronavirusa.

Vd predsjednika Sindikata Slavka Bošković kazala je na pres konferenciji da je ta sindikalna organizacija tokom avgusta i septembra imala puno aktivnosti na temu početka školske godine.

„Svi u Sindikatu, a naravno i svi zaposleni, imaju određenih nedoumica. Nedoumice su i dio izazova koje ćemo jedino moći prevazići uz pomoć partnerstva sa Vladom, Ministarstvom i sa upravama vaspitno-obrazovnih ustanova“, istakla je Bošković.

Ona je poručila da je Sindikat jaka organizacija i da nikad neće odustati od borbe za dostojanstvo svakog člana i zaposlenog u obrazovnom sistemu.

„Imali smo ovih dana razgovore i konsultacije sa predstavnicima Ministarstva prosvjete. Dobili smo neke odgovore, neki odgovori su ostali nedorečeni. Mi nećemo odustati od naših principa, programskih ciljeva i obaveze prema svim članovima Sindikata prosvjete, kao i prema svim zaposlenim u našem obrazovnom sistemu“, kazala je Bošković.

Prema njenim riječima, ova nastavna godina iziskivaće dodatne napore za sve prosvjetne radnike u sistemu, navodeći da će raditi po dva utvrđena modela.

„Sve će to iziskivati procentualno dodatni rad i napor. Moramo to nekako rješavati, a najbolje će biti ako to riješimo kroz partnerski razgovor i odnos sa Vladom i jasno utvrdimo kriterijume na koji način ćemo to regulisati“, navela je Bošković.

Potpredsjednik Sindikata Nikolaj Knežević kazao je da mnogi učenici, nastavnici i nastavno osoblje rade sa mrežnim i digitalnim alatima sa kojima se susrijeću prvi put, ocijenjujući da je trebalo organizovati mnogo više seminara u cilju edukacije nastavnog osoblja prije novog talasa koronavirusa.

„Mi smo u Sindikatu prosvjete, na samom početku, dali podršku svim segmentima sistema i konkretnu podršku realizaciji nastave na daljinu, svi smo se odazvali u istom trenutku i to na svim nivoima. Očekivali smo da ćemo za ono što smo do sada uradili i da ćemo za ono što nas sada očekuje dobiti adekvatnu valorizaciju onog što smo odrađivali, kroz finansijsku nadoknadu“, naveo je Knežević.

On je kazao da su prosvjetni radnici radili duple smjene, „od jutra do mraka, putem svih aplikacija“.

„Značajno se produžilo vrijeme u odnosu na ono što nam stoji u kolektivnom ugovoru, gdje nam je propisano osmočasovni radno vrijeme, četrdesetočasnovna radna nedjelja.”

Norma nastavnika u osnovim školama određena je zakonom i iznosi 18 časova u predmetnoj nastavi, 16 -19 časova u razrednoj nastavi a 20 časova u srednjim školama. naveo je Knežević.

Istakao je da je Sindikat prosvjete uočio veliki problem u vezi sa angažovanjem nastavnika koji imaju određeni vid hronične bolesti, koji pripadaju rizičnim grupama, te da ih je po preporukama IZJ trebalo poštedjeti direktnog kontakta sa učenicima i naći im zaduženja koja nijesu vezana za direktan rad sa djecom.

On je kazao da Sindikat prosvjete traži da Ministarstvo prosvjete, ne čekajući novu Vladu, sa njima stupi u pregovore oko valorizacije povećanog obima posla za sve zaposlene u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama, počevši od vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Govoreći o radnicima koji rade na održavanju higijene u obrazovnim ustanovama, Knežević je pojasnio da im je sad obaveza da detaljno izvrše dezinfekciju prostorija četiri puta u toku dana, pored svojih redovnih obaveza koje imaju na održavanju higijene škole.

„Imamo veliki problem, jer je u našim normativima predviđeno da se broj radnika na održavanju higijene više ne određuje prema prostoru, nego prema broju učenika. Tako dolazimo u situaciju da one vaspitno-obrazovne ustanove koje imaju ogroman prostor, a mali broj učenika, nemaju dovoljan broj radnika na održavanju higijene i da su radnici na održavanju higijene i pomoćno osoblje izloženi velikom pritisku jer su dužni da održavaju cijeli objekat“, naveo je Knežević.

On je kazao da od Ministarstva prosvjete zahtjevaju da nađe dodatna sredstva i da angažuje dodatnu radnu snagu u vezi sa održavanjem higijene „što je u ovoj situaciji u toku epidemije koronavirusa od neobične važnosti za cijeli sistem“.

Predsjednik Glavnog odbora Sindikata Milić Tajić rekao je, predstavljajući zaključke tog odbora, koji su donijeti 25. septembra, da se prvi odnosi na to da se radnici zdravstveno zaštite u svojim ustanovama.

„Drugi zaključak je povećanje ili naplata prekovremenog rada, koji će biti evidentno uvećan. Treći zaključak odnosi se na koleginice i kolege koji su na određeno bili do sada, a za koje je pod znakom pitanja da li će im se vrednovati rad u septembru. Smatramo da Ministarstvo treba da nađe neko rješenje za njih“, naveo je Tajić.

On je kazao da se četvrti zaključak odnosi na tehniku,navodeći da su prije nekoliko dana razgovarali sa ministrom prosvjete, koji im je rekao da su tehnička sredstva za obrazovno-vaspitne ustanove naručena za četiri miliona eura i da će ta oprema da se podijeli obrazovnim ustanovama.

Govoreći o opremljenosti nastavnika tehničkim sredstvima, konstatovao je da je evidentan njen nedostatak i da imamo dosta prosvjetnih radnika i roditelja koji imaju po dvoje ili troje djece a imaju samo jedan kompjuter što ih dovodi u situaciju da nijesu u stanju da redovno prate online nastavu.

,,Nemamo dovoljno tehnike koja nam je neophodna za ovu vrstu rada“, naveo je Tajić.

16

avatar
1000
9
7
0
 
15
DrugNastavnikaDrugNastavnikaKOMITSuzanaDrugNastavnika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suzana
Gost
Suzana

A roditelji traze da nastavnici puste djecu na mir. Imaju djeca. I bez njihovim m.times casova , casove na tv. Budete li djeci zadavali duple casove, peticija za vase optterecenje djece ide ka Ministarstvu!

DrugNastavnika
Gost
DrugNastavnika

To nijesu smislili nastavnici, te duple casove, tako da to nije NASE opterecenje, Ministarstvo je vrlo upuceno u organizaciju jer prijedlog Nastavnici dobijaju od njih, a ne obratno.
Casovi su saradnja u cilju boljeg usvajanja gradiva koje gledaju na TV-u.

DrugNastavnika
Gost
DrugNastavnika

Sindikatu prosvjete SVAKA CAST sto je izasao sa ovim zahtjevom, mislim da je RED da se rad jednom za jednom pocne uvazavati onako kako treba. A oni koji kazu sramota – kad bi im za CENT smanjili plate, trebali bi da vam prepuste obrazovanje da ih vi kuci naucite sto treba. Nego nece, jer su profesionalci koji vole prije svega… Više »

KOMIT
Gost
KOMIT

Gdine/gđo, Vi ste se opredjelili za tu profesiju.Da je neko pametniji i od mene i Vas mislio da roditelji treba da uče obrazovanju djecu, onda ne bi bilo ni vaših fakulteta, ni vaših zvanja tj. ne bilo potrebe za Vašim kadrom. Vama je po Ugovoru o radu radno vrijeme 8 časiva dnevno, tj 40 časova nedeljno.U ovoj situaciji kad je… Više »

DrugNastavnika
Gost
DrugNastavnika

Komit, Samo jedna informacija-evidencija odsutnih ucenika na regularnom casu traje 2 minuta – ustane redar prijavi odsutne upises i zavrseno. Evidencija odsutnih ucenika sada traje 15 minuta po odjeljenju: -sacuvas listu PRISUTNIH -udjes na spisak odjeljenja -pises pluseve pored prisutnih da bi mogao da sagledas ko su odsutni -zapises odsutne -posaljes mejlom ili viberom razrednom starjesini svakog dana -sve to… Više »

DrugNastavnika
Gost
DrugNastavnika

Konstanta prica o poslu prosvjetnih radnika i njegovoj “lakoci”. O polugodisnjem “odmoru” treba da znate sljedece: 1. Od marta do juna 24/7 su bili na radnom mjestu, sto zbog adaptiranja na nove uslove, sto zbog podrske svakom uceniku koji se za nju obrati, sto zbog podrske roditeljima, sto zbog evidencije nedjeljne o svemu i izvjestajima koje su slali, sto zbog… Više »

SANTA Marija
Gost
SANTA Marija

Direktorima niko izgleda nije rekao da se vlast promijenila. neukusno je utrkivanje da je sve spremno, da je bezbjedno i slicno. Nije vazno ko je na vlasti sistem treba da funkcionise. Rad skola u uslovima ovakve transmisije virusa je suludno. Evo danas imamo 215 novozarazenih ili preko 30% od ukupno testiranih. Skole nijesu spremne ni kad je redovno stanje. Sehovic… Više »

Roditelj
Gost
Roditelj

Nema potrebe da radite vise no treba. Raspored casova, profesor u ucionici predaje I pise na tabeli a djeca prate od kuce, svak svoje odeljenja i profesorka. Zoom ili slicna aplikacija pa da I djeca nauce a da se profesori ne umaraju dodatno. Nikakav trosak za skole, Kamera od 30-50e u ucionici. Nema straha od zaraze, nema troskova i nervoze…… Više »

Anemično
Gost
Anemično

Mnogi, a mislim i vi sa njima ste preplaćeni.
Ne treba svako isto da prima. Vrtići ne rade toliko dugo, a primaju platu. Zar nije neozbiljno izaći u javnost sa tom pričom.
Ne čini mi se da ste pravi predstavnici.

KOMIT
Gost
KOMIT

Kako vas nije sramota?6 i po mjeseci ste sjeđeli kući i primali punu platu, a sad kad trebate da radite, i to ono za šta ste uredno plaćeni, hoćete neko povećanje.Kako vam ne pade na pamet, da kad niste radili, kažete smanjite nam plate jer radimo smanjenim kapacitetom tj. ne radimo!

MilenaS
Gost
MilenaS

O čemu ti pričaš? Jesi li pri svijesti? Kojih 6 mjeseci? To je tek bio oder-posao. Vidi se da nijesi apsolutno u toku. Sjedi- 1!

KOMIT
Gost
KOMIT

Apsolutno sam i više nego u toku.Ajde malo i vi da radite, dosta ste odmarali.

MMM
Gost
MMM

Uvijek zaboravite nastavnike u srednjoj skoli, posebno u srednjoj strucnoj skoli. Oni imaju i cetvrtu smjenj. Prakticnu nastavu i vjezbe za II, III i IV razred realizuju u skoli, a to je veliki broj casova. Zatim konsulatcije i provjera znanja.

Salinitet
Gost
Salinitet

Kako da ne, sad će vam MMF valorizovati plate za 15% naniže brzih dana.

Milka i Mara
Gost
Milka i Mara

Sa ovom garniturom sto nam popovi doniješe moze samo i biti niže.

CrnogoraC
Gost
CrnogoraC

Masovno su oni glasali za te popove… očekujići veće plate… pa sad nek im ispunjaju oni što su im obećavali.

Send this to a friend