Društvo

Protest na Cetinju: Ne prestanu li pritisci na FCJK, vidimo se u Podgorici

Sa današnjeg protesta na Cetinju zbog obustave finansiranja i ukidanja zaštitarske službe, zaposleni na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost poručeno je da će ukoliko ne prestanu li pritisci na FCJK, biti organizovan protest u Podgorici.

Na protestu, zaposlenih u studenata FCJK uz podršku brojnih građana, održanom ispred zdanja bivšeg Ministarstva kulture na Cetinju pozvana je ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratićda se okane pritiska na FCJK i izvrši obaveze prema fakultetu, jer će u suprotnom, doći do još masovnijeg protesta u Podgorici.

Dekan FCJK Adnan Čirgić smatra da je taj fakultet samo jedna, mala u mnoštvu crnogorskih institucija, koja je na većem udaru nego sve ostale naučne ustanove.

“To je tako zato što se FCJK ne povija kao trska pred velikosrpskim vjetrovima koji duvaju iz Vlade u Podgorici. To je tako zato što nismo ćutke htjeli posmatrati kako nam pred očima nestaju vrijednosti na kojima nam je zavidio cijeli region. To je tako zato što ne ćutimo dok vlast građansko društveno ustrojstvo pokušava zamijeniti svetosavksim šovinizmom. To je zato što na FCJK nema onih koji ližu so sa ruku vlastodržaca kako to čine brojni koritaši po našim institucijama. FCJK jeste ustanova koja proučava one fenomene bez čijega bi opstanka i opstanak Crne Gore izgubio smisao. Zato između nas i Vesne Bratić i njenog ministarstva, ne može postojati kompromis i saradnja. Glavna krivica naše ustanove je što funckioniše u zemlji čija vlast ne priznaje ni svoj jezik, književnost i kulturu”, kazao je Čirgić.

Protest ispred FCJK/ Foto:CdM

Istakao je da uprkos tome postoje i dalje, zahvaljujući podršci građana, ali i zato što im je sjedište na Cetinju.

“A što o Cetinju misli marionetska vlast jasno su pokazali petog septembra kad su gumenim mecima, bagerima i suzvcima razgonili goloruke građane koji su branili obraz svoje države. Između nas i ove vlasti stoji nepremostivi civilizacijski jaz. Mi želimo slobodnu Crnu Goru, a oni provinciju srpskog sveta. Mi želimo društvo evrospkih vrijednosti, oni sanjaju majku Rusiju. Mi želimo Cetinje kao kulturni Centar, oni šubaru s kokardom. Da smo sramotno ćutali onako kako to čini CANU ili da smo upravu fakulteta prepustili agentima ruske politike na Balkanu, kao što je učinio Univerzitet Crne Gore, ne bismo se danas okupili, a od vas bi imali zasluženi prezir. Nismo ćutali, ne zato što smo hrabri, nego zato što smo dužni da ne ćutimo”, kazao je Čirgić u obraćanju okupljenim građanima.

Protest ispred FCJK/ Foto:CdM

Pojasnio je da su neuspjeli pokušaji zastrašivanja od strane ministarke Bratić.

“Probali su da nas prevaspitaju finansijskom blokadom. Zaludu im izgovori o službenicima koji su na bolovanju. Kad su viđeli da noi to nije dovoljno ukinuli su službu obezbjeđenja. I dok navodno nemaju para za obezbjeđenje austrijskog poslanstva, za zgradu praznog ruskog poslanstva para im ne fali. Najnovijom disciplinskom mjerom priprijetio je još jedan uslužnik vlasti kome je sudbina da bude vječiti vršilac dužnosti koječega. Na svaki njihov pritisak uz vašu pomoć vratićemo im po zasluzi. Previše je truda uloženo u ovu ustanovu da bi je prepuštili Vučićevim pionima za jednokratnu upotrebu”.

Protest ispred FCJK/ Foto:CdM

Pozvali su Bratić se “batali pritisaka”.

“Juče je uplatila septembarsku ratu kad je viđela da nećemo odustati od protesta. Do kraja neđelje ćemo uputiti zahtjeve i za preostale mjesece. Ne uplate li iznose za dvije neđelje i ne vrate li sekjuriti službu vidimo se na još masovnijem protestu u Podgorici”, poručio je Čirgić.

Okupljenim građanima na početku se obratio profesor fakulteta Boban Batrićević.

“Bez vas FCJK ne bi postojao i ne bi imao snage da radi ono što radi. Posebnu zahvalnost, ono što me taklo u srce, dugujemo crnogorskoj dijaspori koja se konstantno oglašava i zove, daje podršku. Hvala dijaspori od Sjeverne Amerike do Australije, svi su se javili i podržali FCJK”, naveo je Batrićević u uvodnom obraćanju.

Kazao je da su i ranije poručili da nema toga ministra i eksperta pred kojim će poviti kičme kad je u pitanju borba za opstanak fakulteta.

“…koji je posljednjih godinu i kusur postao svjetionik građanske i kritičke misli u Crnoj Gori. Upravo zbog toga Vlada Crne Gore koja ne haje ni zaprosvjetu, ni za kulturu, a ponajmanje za nauku želi unitštiti FCJK ne bi li uklonila posljednju neokupiranu prosvjetnu institutciju u zemlji. Zato smo ponovo danas ođe ispred simbola ugašene kulture kojom rukovodi ministarka četiri resora. Tri su glavna razloga protesta – obustava finansiranja fakulteta što je prvi korak njegovom gašenju, oduzimanje stražara fakultetu čime je postao jedina nezaštićena visokoškolska ustanova, izjava gospodina Danilovića da fakultet nije trebalo akreditovati”, poručio je Batrićević.

Protest ispred FCJK/ Foto: CdM

Pjesnik i kompozitor, Momčilo Zeković Zeko pročitao je nekoliko stihova koje je napisao.

Prodekan za nastavu na Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, Aleksandar Radoman pojasnio je zašto je FCJK trn u oku vlastima.

“Ono što je za slobodarsku Crnu Goru, za slobodnomisleće građane je FCJK. To je središte intelektualnog otpora civilizacijskom urušavanju Crne Gore. Ne ovoj ili onoj vladi, ovom ili onom ministru, ovom ili onom vršiocu raznih pljavih dužnosti, ovoj ili onoj politici, već onome što nagriza temeljne vrijednosti crnogorskog društva. Oni koji danas vrše izvršnu vlast samo na pomen pridjeva crnogorski, građanski, multikulturni, sekularni i antifašistički dobijaju spontani napad panike i bijesa. Zato je FCJK njihova stalna meta.

Dok god u Crnoj Gori eksponenti vlasti budu proganjali slobodomisleće i vršili represiju nad novinarima i intelektualcima, dok budu izlivali taloge ogavne mizoginije, dok budu skrnavili naše državne simbole, dok god one najbolje među nama poput sportista budu omaložavali, dok kod njihovi funkcioneri i ministri budu širili mržnju prema manjinama, ženama, Crnogorcima, dok god budu nekažnjeno prijetili onima koje smatraju slabijima i iscrtavali užane parole kojima podržavaju genocid, dok god budu ovo društvo gurali u fašizam možemo im tvrdo obećati da će se glas otpora čuti sa FCJK “, poručio je Radoman.

Protest ispred FCJK/ Foto:CdM

Osvrnuo se i na izjavu čelnika Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, Gorana Danilovića koji je kazao da je FCJK akreditovan nerazumno.

“Kad je mjera razumnosti afirmacija ratnih zločinaca, klanjanje četničkim zlikovcima, ksenofobija i klerofašizam kao što je slučaj sa ovim našim vršiocem dužnosti onda zbilja može bit’ da je akreditacija FCJK nerazuman gest, jer se na FCJK ne izučavaju vradžbine nego nauka, ne školuju robovi, nego slobodni ljudi, ne ućeruje pamet u svetosavlje nego afirmiše humansitika, ne slave genocidi već umjetnost i kultura”.

Podsjećamo, grupa građana Cetinja istakla je da je vlast krenula u novi obračun sa FCJK putem tromjesečne finansijske blokade i ukidanja službe obezbjeđenja zgradi fakulteta koja je zakonom zaštićena.

“Podržimo protest FCJK jer je to jedina ustanova koja je bez straha od režima ukazivala na sunovrat društva i kritikovala ovu izdajničku vlast! Ne dozvolimo da nas gaze i gase naše institucije! Vlada Crne Gore ne priznaje crnogorski jezik, crnogorsku književnost, crnogorsku kulturu. Zato bi da ugasi jedinu preživjelu instituciju koja naš jezik, književnost i kulturu promoviše i afirmiše”, navedeno je u najavi protesta.

79

avatar
1000
50
29
0
 
64
Niko bitanRagnarKralj ArthurJanusDolina Bogova
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Niko bitan
Gost
Niko bitan

Dajte žiro račun. Pa da plaćamo po 10€ mesečno i da ne zavisimo od nikoga. Da jednom vidimo koliko nas je i koliko nam je stalo. Pa javno objavite spisak da se zna ko je ko. Od “mi smo srcem i dušom sa vama” se ne živi.

Dragi
Gost
Dragi

Mnozina ve……hahaha…tresla bi se pg da dodjete….hahaha…e radije da pricam i svahili no da me cirgic uci koji je moj jezik….
Uzas…cirgic nas pismeni,serbo uci istoriji…

Hajduk
Gost
Hajduk

Za vas izdajnike nas je uvijek DOVOLJNO !

Lob
Gost
Lob

Prevescemo za tebe Gorski vijenac na srbijanski!

Ragnar
Gost
Ragnar

To govori o tvom prilično plitkom pogledu na svijet. Znači o tvojem jeziku mogu da te podučavaju samo braća pravoslavci? Ne može jedan musliman da poznaje dobro istoriju Crne Gore? Eeee čemera ovoga sa ovim ograničenim likovima…

Lazar
Gost
Lazar

Hahahah, ja mislim da ovaj narod pod hitno treba nesto da radi, jadnici se ubise od dosade

Hleb
Gost
Hleb

Jadna je Crna Gora sa vama i dps na jednoj i frontom na drugoj strani. Nacionalisti i jedni i drugi.

Dokle više
Gost
Dokle više

Kakve veze mi imamo sa DF? NIKAKVE!!! DF = DEMOKRATE = URA. To je ta CRNA TROJKA!!!

Nikat vise 1918
Gost
Nikat vise 1918

Crnogorci su vazda latinicom pisali.

Dokle više
Gost
Dokle više

OBA PISMA!!! Jer smo vazda bili Evropa! Evropa i Mediteran!!!

Skojevka
Gost
Skojevka

Bravo studenti
Bravo profesori
Bravo narode crnogorski!
❤️🇲🇪

Saša
Gost
Saša

Bravo svaka cast. Nedamo nasu CG

Hogar
Gost
Hogar

Jasno je kome i koliko smeta FCJK..(#preko crkve i jezika Srbija već čitav vijek radi na stvaranju “novih srba” tj na asimilaciji susjednih naroda)
Jasno je da zbog te činjenice FCJK nadilazi značaj obične,bilo koje, visokoškolske ustanove i da mora opstati po svaku cijenu.

Damjan
Gost
Damjan

Пишите ћирилицом, писмом са 30 слова-знакова, да вас разумију наши Црногорци, који нијесу у дијаспори.

BellaCiao
Gost
BellaCiao

32 slova, care.

Janus
Gost
Janus

Što ti je nick latinicom napisan? A Damien-e?

Kokot
Gost
Kokot

Da je Vjecna Sveta CPC.

Mile
Gost
Mile

Gde vam je ta sveta cpc? Gde su va vernici, crkve i manastiri?

Saša
Gost
Saša

“Gde” ne śekiraj se, ima nas dovoljno

Nikat vise 1918
Gost
Nikat vise 1918

Neima hi

polako
Gost
polako

Mile, kod tebe su naši manastiri…da ne bi pitao “gde” su? Ma ćeš ih vratit, ja ti jemac!

asunsao
Gost
asunsao

A kada ce to biti? Molim lijepo vas odgovor kada vec tvrdite tako

Svojih 10,6 mlD
Gost
Svojih 10,6 mlD

Ko nije crnogorac daj mu koloniju kao što je mi ćemo imati u budućnosti u evropu. I u ameriku kao što je imaju ja sam evropljanin.

lalo
Gost
lalo

Cak protestuju na pismu na kojem ih nijo iz istorije Crne Gore ne bi razumijo

Olujko
Gost
Olujko

Vrati se ti bukvaru, pušti politiku

komunist
Gost
komunist

Dajte nam pare ili cemo se mi buniti i smetati vam. Hajte da vas vidim u Podgorici i da vidimo ko ce se vratiti na svojim nogama na Cetinje. Ja znam da vi blefate ali bi tako lijepo bilo da dodjete u Podgorici u kojoj su kako ih zovete litijasi uzeli 70% glasova. Da ne pricamo kada dodju iz drugih… Više »

...
Gost
...

O čedo!

Che Guevarra
Gost
Che Guevarra

Molim te izbriši nick. Nijedan pravi komunista ne bi dizao glas protiv Grada Heroja i štitio popove… A pare ova gospoda ne daju iz svoga džepa nego iz budžeta i to im je zakonska obaveza. Čudno je da kasne samo uplate FCJK a za druge ustanove ne kasne.

I na kraju: ,,Smrt fašizmu,sloboda narodu!!!”

Svojih 10,6 mlD
Gost
Svojih 10,6 mlD

U evropu su jači partizani bjelasi.

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Koja inverzija da Cirgic brani Crnu Goru na CetinjuDa nije jadno bilo bi samo tuzno..

Saša
Gost
Saša

Svaka cast, svim srcem sam uz vas. Bravo. Da je vjecna

Mile
Gost
Mile

Koliko vas je bilo!! Evo, svetosavski srbi drhte od straha.

Svojih 10,6 mlD
Gost
Svojih 10,6 mlD

Piši mi fratelo.

бајумбадум
Gost
бајумбадум

Откад пишемо латиницу, браћо црногорци?

AntiX
Gost
AntiX

Vazda,”braco’👍Njegos je cirilicom isao u Veneciju??

Putnik
Gost
Putnik

I pisao latinicom jel’, “strucnjace”?

Kokot
Gost
Kokot

Da je vecna CPC.

Monarch
Gost
Monarch

Nesto vas je malo.

Rep per
Gost
Rep per

Dodjite malo do grada hahahah

Lob
Gost
Lob

Doci cemo, ne brini, nemamo kud vise nego da rusimo fasiste!

Svaka čast
Gost
Svaka čast

Bravo, ljudi, intelektualci u punom smislu riječi! Gospodo i institucijo od časti i integriteta! Svim srcem uz vas!!!

Onogost
Gost
Onogost

Sloboda ili ništa. Da je vječna 🇲🇪🇲🇪

,,,
Gost
,,,

Studenti i profesori za primjer!

Breza
Gost
Breza

Svaka čast! Bravo!
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Crna Gora
Gost
Crna Gora

“Mi želimo društvo evropspkih vrijednosti, oni sanjaju majku Rusiju. Mi želimo Cetinje kao kulturni Centar, oni šubaru s kokardom”
Ziv bio Adnane !!!

J.j.j
Gost
J.j.j

Jak protest nema sto.

Orli-Ban
Gost
Orli-Ban

Vratite nam stražare… HAHAHA
to je taj mentalitet

Kokot
Gost
Kokot

Narod gleda da preživi ne interesuju ih skupovi za nečije plate.

zoran
Gost
zoran

Pa kako da prezivi jado kada ne primaju plate

Svojih 10,6 mlD
Gost
Svojih 10,6 mlD

Svoj na svome milo naše cvijeće.

CetinjeSvetinje
Gost
CetinjeSvetinje

Narode moj miNLi ❤️

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Podrška za svijetu tačku u crnogorskoj prosvjeti.Opet će nam sunce sijati kad ode ovaj mrak!

kominist
Gost
kominist

Opet cete pricati crnogorski kada ode ova vlast. Iako ga jos ni 1% crnogoraca nije naucilo😅

FCJK
Gost
FCJK

Najbolja instutucija u državi! Gledajte i učite se gradjanskoj emancipatorskoj borbi!

Pop Vukovci
Gost
Pop Vukovci

Hahahah,masu vas je

Tamara
Gost
Tamara

Sjajni ste. Podrška do neba!!!

Mladen
Gost
Mladen

Gdja vam je narod?

zoran
Gost
zoran

Ti ninedi narod to je glavno

Jednačina
Gost
Jednačina

Đe god se studenti pobune, tu pada vlast…

Titograd
Gost
Titograd

Svaka vam čast, mladosti najljepša, najčistija CRNOGORSKA!!!!

Milka
Gost
Milka

Puna podrška od radnika fabrike čokolade!

Putnik
Gost
Putnik

Kralju ili kraljiceeee 🤣🤣🤣🤣

Djuro
Gost
Djuro

Pozdravili su vas iz crkvenog savjeta koji je Amfilohije oformio, au da, Joanikije je to ugasio i makao Amfilofijeve titule.
Beee Beee

Radius
Gost
Radius

Koji foliranti

Putnik
Gost
Putnik

Bas foliranti…pored fakulteta u Niksicu sa tradicijom,ovi e vivaši nasli da se prave nesto bitni u samo nekoliko godina koliko postoje.Cirilice nigdje,a kao oni brane crnogorski jezik i crnogorsko pismo. Da se Adnan pita,tih par vijekova cirilice bi se izbrisalo iz crnogorske istorije.

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Hahahah.Viđi ko brani ćirilicu!!! Ahahah. Ne braniš ti ćirilicu Putniče nego nešto za što vjeruješ da je simbol srpstva. Ja lično pišem oba pisma i smatram da je to dodatna vještina koju posjedujem. Možda ne znaš da je na ovom Cetinju štampana prva ćirilična knjiga kod Južnih Slovena, da na ulazu u grad Cetinje stoji slovo O u sjećanje na… Više »

Cucki
Gost
Cucki

Silan narod

Opet
Gost
Opet

Bravo samo hrabro samo jako postojaće CRNA GORA

Djuro 🇲🇪❤️
Gost
Djuro 🇲🇪❤️

💯🇲🇪🇲🇪🇲🇪👏👏👏 Bravo!!!

Cikotic
Gost
Cikotic

Zalosno

Janus
Gost
Janus

Da vidimo jesi li pravi cikotić… Od koje riječi je nastala riječ Cikotić? Bez pomoći prijatelja moliću…

Silent
Gost
Silent

Ajde, ajde objavljujete samo sto vama odgovara.

Kralj Arthur
Gost
Kralj Arthur

Pa kad si Silent…

nekotamo
Gost
nekotamo

Мир браћо

Crnogorka🇲🇪
Gost
Crnogorka🇲🇪

SVE JE OĐE NAŠE!! I NE DAMO🇲🇪😡

llllooooo
Gost
llllooooo

Sve je vase sem istorije Crne Gore. Sa njom nemate ama bas nista, ostalo ste uspijeli oteti

Ragnar
Gost
Ragnar

Hahahah. Samo bih volio da znam na koju istoriju misliš? Istorija Crne Gore je neraskidivo vezana za Cetinje. Može se reći da se i sada na Cetinju piše istorija…

Hurem
Gost
Hurem

❤❤❤❤👏👏👏👏👏

Someone
Gost
Someone

zdravko voli državu i jezik, samo pogrešnu državu i jezik, ja bi njega u prijepolje da bude predsjednik mjesne zajednice.

Send this to a friend