Društvo

Prva operacija urođene srčane mane uspješna

FOTO: Iva Mandić

U Kliničom centru Crne Gore danas je prvi put urađena složena operacija urođene srčane mane, a pacijentkinja koju je operisao kardiohirurg iz Italije Alesandro Đamberti, osjeća se dobro, prenosi TVCG.

“Pacijenti sa urođenom srčanom manom sad imaju mogućnost da se liječe u svom mjestu. To su jako skupe intervencije, za koje smo morali da dajemo i po 50.000 funti po jednoj operaciji u inostranstvu, sad imamo eminentnog stručnjaka kao što je profesor Đamberti”, kazao je direktor Klinike za bolesti srca, Nebojša Bulatović.

Giamberti će u Crnu Goru dolaziti i u narednom periodu, a u KCCG planiraju i da razmjenjuju ljekare sa klinikom iz Italije.

“Ovaj klinički centar koji je vrlo važan za Crnu Goru je centar koji je već osposobljen za operacije visokog nivoa kada je u pitanju kardiohirurgija. Postavljam pitanje zbog čega tražiti saradnju sa nekim iz inostranstva? Cilj da mi pokušamo da razvijemo i ovdje kod vas sve najnovije poznate metode koje se bave liječenjem urođenjih srčanih mana”, rekao je Alesando Đamberti, kardiohirurg iz Italije.

U Kliničkom centru će, nadaju se, sa klinikom iz Italije uspostaviti još bolju saradnju, a na tom putu potrebna im je pomoć i Ministarstva zdravlja, kaže direktorca KCCG, Zorica Kovačević.

“Na način što će ljekari iz te klinike biti prisutni u našem kliničkom centru, naši ljekari biti na usavršavanju dodatnoj edukaciji u Klinici San Donato”, kazala je Kovaćević.

Đamberti je naglasio da Crna Gora zaista ima ljude koji su visoko kvalifikovani za posao kojim se bave.

„Na to trebalo da budete ponosni. Ovo je danas prvi korak, ja se zaista radujem daljoj saradnji sa kolegama iz Crne Gore”, rekao je Đamberti.

Profesor Đamberti u Kliničkom centru ostaje do sjutra, a do tada će obići i ostale hirurške blokove, i svoje utiske prenijeti menadžentu te ustanove.

Send this to a friend