Društvo

Prva zvanična posjeta delegacije Evropske svemirske agencije Crnoj Gori

Visoka delegacija Evropske svemirske agencije boravila je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i na radionici, koja se održala danas u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, predstavila program i aktivnosti koje sprovodi u cilju uključivanja naučnika iz Crne Gore u projekte ove prestižne naučnoistraživačke institucije.

“Svjesni smo širokog spektra prednosti koje Crna Gora može dobiti saradnjom sa Evropskom svemirskom agencijom. Benefiti su ne samo za naučnu zajednicu već, i na duže staze, za našu industriju i ekonomiju. Delegacija Evropske svemirske agencije će nam pomoći u pronalaženju načina na koji odgovarajuće ideje crnogorskih naučnika integrišemo u ovu veliku naučno-tehnološku organizaciju”, izjavila je ministarka nauke Sanja Damjanović.

Frederic Nordlund, šef zvanične Delegacije, kazao je da saradnja Crne Gore i Evropske svemirske agencije može donijeti mnogo koristi za našu zemlju i građane.

Podaci koje Agencija svakodnevno prikuplja pomažu da se dodatno istraži okruženje i pružaju mogućnost anticipiranja događaja koji imaju tendenciju da prouzrokuju štetu po okolinu.

“Želimo da na radionici definišemo konkretne projekte koje ESA može raditi sa naučnicima iz Crne Gore. Svi sateliti koje posjeduje Agencija, odnosno podaci koje prikupljaju su esencijalni za oblast meteorologije, telekomunikacija, i samim tim mogu biti od velike koristi za Crnu Goru”, kazao je Nordlund.

Status naučnih aktivnosti koje se trenutno sprovode u Crnoj Gori, prioritetne oblasti istraživanja, kao i potencijalne projekte na kojima može sarađivati sa Agencijom, predstavio je generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke Darko Petrušić.

ESA je međunarodna organizacija sa 22 države članice. Za ESA-u radi oko 2.200 naučnika iz svih država članica.

Budžet Agencije za 2017. godinu iznosio je 5,75 milijardi eura, od čega 80 odsto ide na ulaganju u industriju.

Send this to a friend