Društvo

Psi slobodno šetaju u Herceg Novom, nadležni rijetko reaguju

Novljani i turisti žalili su se i ovog ljeta na vlasnike pasa koji su ljubimce puštali da slobodno šetaju ulicama, šetalištem i plažama.

Putem call centra od januara Komunalnoj policiji su podnesene 24 prijave koje se odnose na držanje pasa, a najveći broj odnosio se na kretanje bez nadzora vlasnika i na pse-lutalice.

“Podnesena je i jedna prijava protiv vlasnika zbog napada njegovog psa”, saopšteno je iz Komunalne policije.

Takođe, poznat je i slučaj u Bijeloj, kada su kupači bili uznemireni jer je turistkinja danima puštala psa da slobodno trčkara po plaži.

Načelnica Komunalne policije Marija Andrić ističe da su upoznati sa slučajem u Bijeloj, ali tvrdi da je pas bio vezan kada su inspektori bili u kontroli.

“Odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim, propisano je da se drže ako ne ugrožavaju fizički i psihički integritet, ličnu sigurnost i imovinu građana, opštu higijenu i životnu sredinu. Kada vlasnik izvodi svog kućnog ljubimca iz dvorišta, psi se izvode isključivo na povocu koji mora da odgovara veličini i snazi psa”, dodaje ona.

Andrić navodi da se kazne za te prekršaje kreću od 30 do 100 eura.

“U toku ljetnje turističke sezone, sankcionisano je devet vlasnika pasa koji su svoje ljubimce izvodili bez povoca”, ističe Andrić.

U privremenom skloništu za napuštene životinje na Dizdarici je oko 130 pasa. Njihov broj je povećan tokom turističke sezone.

“Akcije prikupljanja pasa lutalica se sprovode kontinuirano, na području opštine, od Igala do Kamenara, kao i na Ublima i Žanjicama”, ističu u preduzeću Čistoća i navode da je tokom tri ljetnja mjeseca prikupljeno i smješteno u azil više od 50 pasa.

“Jedan od preduslova rješavanja ovog problema jeste obilježavanje jedinki zbog utvrđivanja identiteta čipovanjem, ali i stvaranje mehanizama koji bi zakonski obavezali vlasnika kućnog ljubimca da se o njemu stara”.

Izmet vidljiv svuda, ali kazni nema

Iako se na svakom koraku – na ulicama, parkovima, trgovima i stepeništima, naročito u jeku turističke sezone, nailazi na pseći izmet, do sada zbog tog prekršaja nije izrečena nijedna kazna.

Odluka propisuje da vlasnik mora pokupiti izmet svog psa sa javne površine i odložiti ga u korpu za otpad.

Nisu pomogli ni apeli ranijih godina koji su na oglasima zalijepljenim u gradu pozivali vlasnike da počiste za ljubimcima.

22 Komentara na "Psi slobodno šetaju u Herceg Novom, nadležni rijetko reaguju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend