Društvo PRAVNI FAKULTET DA JASNO IZNESE STAV O NAVODNOM PREPISIVANJU PROFESORICE

Rad Bojane Lakićević Đuranović nije plagijat 

Vladimir Pešić

Naučni rad profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović nije plagijat s obzirom da su njemu korišćeni dijelovi specijalističkog rada koji je u naučnom svijetu neformalna publikacija, kazao je Dnevnim novinama profesor Vladimir Pešić. Ipak, Pravni fakultet po ovom pitanju, smatra on, treba jasno da se oglasi kako bi se sumnje u akademsku zajednicu odagnale.

“Akademska zajednica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore treba da iskaže jasan stav po pitanju slučaja navodnog plagiranja specijalističkog rada studenta od strane profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović”, kazao je Dnevnim novinama profesor Prirodno – matematičkog fakulteta nekadašnji predsjednik naučnog odbora UCG Vladimir Pešić.

<<<Lakićević Đuranović za sada ćuti o tome da li je prepisivala<<<

Podsjećamo, prema tvrdnjama NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO) profesorica Lakićević Đuranović je u decembru 2018. godine u stručnom časopisu Pravni život, tematski broj 12 Pravo i zapovest razuma, objavila rad “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju, tumačenju i primjeni prava primjeri iz prakse”” a on je, kako su istakli, identičan sa radom studenta Đorđija Drinčića. Lakićević Đuranović, kako su naveli, Drinčiću je bila mentorka za specijalistički rad pod nazivom “Uloga i značaj Suda , pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU”, koji je odbranio u junu 2018. godine na Pravnom fakultetu UCG.

Međutim, Pešić tvrdi da u ovom slučaju nije riječ o naučnom plagijatu, s obzirom na to da je, kako objašnjava, Lakićević Đuranović u naučnom radu koristila dijelove specijalističkog rada studenta, koji važi za neformalnu publikaciju.

“Koleginica je objavila taj naučni rad, a ono što ljudi obično zaboravljaju jeste da su u naučnom svijetu diplomski radovi, specijalistički radovi, pa čak i kategorija magistarski radovi neformalne publikacije. Publikacija postaje naučna kad se objavi u nek kom naučnom časopisu, kad prođe krecenzijuikadu I pravom smislu postane naučna publikacija. Tako da je taj specijalistički rad neformalna publikacija. Naravno, to ne oslobađa koleginicu od etičke odgovornosti, ali mi često govorimo o terminu plagijarizam, a u ovom slučaju nije naučni plagijarizam. Dakle, neko nije pretpisao formalnu, nego neformalnu publikaciju”, pojasnio je Pešić.

On, takođe, napominje da je ova praksa odomaćena, ne samo u Crnoj Gori nego i u zemljama u regionu.

“Često su se koristili specijalistički i diplomski radovi gdje su obično profesori uzimali određene dijelove, sublimirali, skraćivali i onda sa tim učestvovali na konferencijama itd. To je bio dio jedne tradicije i inercije koja je postojala na ovim prostorima. Koleginicu ne opravdavam, ona je trebalo da se konsultuje sa svojim kandidatom, da to upodobi na određenom mjestu. Međutim, treba da znate da u mnogim slučajevima i profesori daju studentima određeni materijal koji je dovoljan da bi oni mogli da završe taj specijalistički rad. Ponavljam, to nije naučni rad i on ima ulogu da studentu omogući da nauči osnovne stvari”, napominje Pešić koji smatra da se oko slučaja Lakićević Đuranović podiglo mnogo prašine.

Prema njegovim riječima moguće je da je u ovom slučaju profesorica studentu dala veliki dio tog materijala koji je on samo uobličio.

“U svakom slučaju, nije sve crno-bijelo. Nijesmo dovoljno edukovani šta znači termin plagijarizam pa se sve u Crnoj Gori pretvori u lov na vještice. Naša sredina je mala, u njoj se svi poznajemo i u njoj upravo edukacijom treba da utičemo da te mlade ljude popravljamo, a ne da lovimo profesore koji su možda iz neke dobre namjere htjeli da pomognu studentu”, ističe Pešić.

Kako napominje, on nije spreman da apsolutno osuđuje nekoga bez konačnih dokaza.

“Očekujem da Pravni fakultet kao najviša instanca reaguje, prije svega akademska zajednica koja po ovom pitanju treba da zauzme stav. Dobro znamo da je to bila praksa, ne samo na Pravnom fakultetu, da su profesori često za potrebe konferencija koristili materijal koji je na neki način već bio obrađen u specijalističkim i diplomskim radovima kandidata. Očekujem da Pravni fakultet zauzme jasan stav o tome”, kazao je Pešić.

On, takođe, smatra da je potrebno pokrenuti postupak povodom ovog slučaja i utvrditi prave činjenice.

“Ovde je najgore što su određene stvari ostale nedorečene i ostaje sumnja u laičkoj javnosti da se nešto dešava na Pravnom fakultetu i na Univerzitetu i da je plagijarizam isključivo vezan za naučnu i akademsku zajednicu u Crnoj Gori za koju ja vjerujem da apsolutno svoj posao radi maksimalno pošteno. To treba građani Crne Gore da znaju”, poručio je Pešić.

S druge strane, Dnevne novine od Dekanata Pravnog fakulteta nijesu dobile jasan odgovor da li će na nivou ove institucije biti pokrenut postupak povodom slučaja Lakićević Đuranović.

Ipak, iz saopštenja Dekanata Pravnog fakulteta zaključuje se da je njihov stav da je prezentiranje zajedničkog rada mentora i studenta korisno.

“Ukoliko su mentor i student u zajedničkom radu došli do rezultata koji nisu zvanično prezentovani u akademskom glasilu ili na konferenciji, a potrebno je da se saznaju, jer mogu doprinijeti nauci u ovoj oblasti i koristiti akademskoj zajednici, prezentiranje ovih rezulta trebalo bi, složićete se, da bude korisno široj akademskoj javnosti”, pojasnili su iz ustanove na čijem je čelu Aneta Spaić.

Kako su dodali, na Pravnom fakultetu ne podržavaju bilo kakav oblik prevarnih radnji, a naročito plagiranje rada studenta od strane profesora.

“Ne podržavamo i smatramo nedopustivim svaki oblik prevarnih radnji, a naročito plagiranje rada studenta od strane profesora, koji je dokazan u zakonom utvrđenoj proceduri, jer je akademski integritet nastavnog osoblja Pravnog fakulteta od posebnog značaja za stvaranje novih, uspješnih generacija pravnika, sudija i advokata” zaključili su iz dekanata Pravnog fakulteta.

Drinčić: Nadležni da ispitaju slučaj

Student Pravnog fakulteta Đorđije Drinčić nije želio da komentariše navodno plagiranje njegovog specijalističkog rada, već je za Dnevne novine samo kazao da ostavlja nadležnim institucijama da ispitaju ovaj slučaj.

“Prepuštam nadležnim institucijama i organima da utvrde stanje stvari”, naveo je kratko Drinčić.

Nije bilo žalbi na izbor Lakićević Đuranović

Iz Dekanata Pravnog fakulteta su naglasili da Univerzitet Crne Gore ima Etički kodeks, s kojim su upoznati svi članovi akademske zajednice. Takođe, oni napominju da na izbor Bojane Lakićević Đuranović u zvanje vanredne profesorice nije bilo žalbi.

“Uslovi za izbor u akademska zvanja na Univerzitetu Crne Gore regulisani su Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom UCG i pravilima o izboru u akademska zvanja, uz mišljenja i odluke stručnih tijela Univerziteta Crne Gore, pa je po istim kriterijumima izvršen izbor dr Bojane Lakićević Đuranović u zvanje vanredne profesorice. Odluka Senata UCG o izboru u zvanje je konačna. Nije bilo žalbi na ovu odluku u zakonom ostavljenom roku”, saopšteno je iz Dekanata Pravnog fakulteta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sanja
Gost
Sanja

Ja bih da se radovi ovog Pesica dobro provjere jer sad sumnjam da je i on radio isto. Ni jedan drugi razlog ne mogu da smiskim zasto bi neko branio nesto ovoliko sramno i neodbranljivo

Zdrale
Gost
Zdrale

Nije sija nego vrat. Je li prepisala tudj rad i stavila svoje ime kao da je njen? Da onda je pokrala tudje i tacka pa mu tepajte kako hocete

Pjetro
Gost
Pjetro

sram vas bilo!

Cetinje
Gost
Cetinje

A profesore “sto bi sa radom”Alekse Becica,kad vec sve znas.

Goran
Gost
Goran

Vi ste poznati studenti u mrsku Srbiju

KLM
Gost
KLM

Tuga jad cemer

Gabriel
Gost
Gabriel

Kako finu facu ima ovaj….
Prosto da ti se zgadi

Eto
Gost
Eto

Ovaj Pesic samo pojazuje kolika je 0 od covjeka, a znaju Pesici iz zagaraca kolika je!

Minaio
Gost
Minaio

Nije cudo sto nam izlaze sve sami strucnjaci sa nasih fakulteta,kad vidimo kakvi su im profesori?

Nina1
Gost
Nina1

Izlaze i dobri, moralni, i pametni ljudi!!!al bogme, sve dok su vaki u vrhu samo cemo klimat glavama na njihov rad

Mozakubi
Gost
Mozakubi

Stvarno ste pali na samo dno,kad ove gluposti objavljunete. Nije plagirala,nego je od momka prepisala 80% njegovog rada. Original falsifikata 😂

Prof.dr
Gost
Prof.dr

O cemu vi pricate,je li specijalisticki,magistarski ili doktorski rad fals ili ne i ko se potpisao kao autor, na istom.A jadni ne bili,da je na to ne(pravo)naici na bar jedno casno,moralno,obrazovano,strucno celjade,koliko da bi svi ti njihovi pusti radovi bili oridjinal.

A seminarski?
Gost
A seminarski?

Sad sam u junu ocijenila studenta neprelaznom ocjenom jer sam otkrila da je prepisao seminarski rad svog kolege iz ranije generacije. Ako diplomski rad ne podliježe pravilima akademske etike, gdje su onda seminarski.
Stefane, izvini i oprosti mi. Vidimo se u avgustu i ne brini.

Stefan
Gost
Stefan

Vidjecemo se mi i prije no sto si ti mislila 😉

caberne
Gost
caberne

Pešić je ovom izjavom poslao javnosti sliku o samom sebi! Još mu nedostaje Stanišić i Radmila, pa da ih vidimo u kompletu. Zaboravih Bjelicu, izvinjavam se.

Bot šef
Gost
Bot šef

Nevjerovatno, nijedan nick bota Bubašvabe!

Roćko kikiki
Gost
Roćko kikiki

Ne tule motore na članku o Roćenu, nema kad na ove besposlice!

Montenegro
Gost
Montenegro

Katastrofa je mala riječ za ovo .

Rovo92
Gost
Rovo92

Sramna ti je izjava Pesicu!

Gorica
Gost
Gorica

Ja još ne vjerujem kakvu sam izjavu pročitala. Pa ovo je zaista besramno! I besramnija je ova izjava i sramni pokušaj opravdanja ovog lopovluka, nego sami intelektualni lopovluk ove profesorice.

Dragan
Gost
Dragan

Ostavljam mogucnost da izjava Pesiva nije tacno prezentirana. Ako jeste, onda je nevjerovatno da je neko ko je profesor na univerzitetu mogao da ovako nesto izjavi. Plagijarizam je plagijarizam. Kradja tudje rada je plagijarizam. Jedino sto mi moglo da opravda Lakicevic jeste da je uz svoje ime stavila i ime svog studenta Drincica. E to je ono sto se u… Više »

Nina1
Gost
Nina1

Je li moguce da ovaj ovo izjavljuje????Onda se ne cudiim sta se desava, kada su nam u vrhu ljudi koji ovoliko znaju i ovakve stavove iznose. Ovo JESTE plagijat, ukoliko Đorđije Drinčić nije na listi autora naucnog rada (makar co-autor)! Diplomski i ostali radovi jesu neformalni, ali se NE SMIJE izostaviti ime autora rada sa liste autora formalnog naucnog rada!… Više »

Ida
Gost
Ida

Čuje li ovaj “stručnjak” sebe?
Ovako razmišlja univerzitetski profesor! Šta reći!!!

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Proučava rasplodne organe buva!!!

Rakoc
Gost
Rakoc

Pesic nije u pravu. Svaka disertacija polozena u biblioteci je originalni naucni rad u smislu citiranja I Koji su referisali mentori istog studenta. I jedino student licno uz moguce koautorstvo isti moze objaviti u neizmijenjenoj verziji ili slicnoj u naucnim casopisima

Bilvoliladaznas
Gost
Bilvoliladaznas

Nije šija, no je vrat

Lješkopolje2
Gost
Lješkopolje2

I prije 30 g.su profesori to radili.Ajde da vidimo ostale radove na čemu je profesorica magistrirala,doktorirala,naučne radove..ako je to u radu onda nek se ovi diplomci sa MegaGiga Trenda ne uzbudjuju jer ne znaju ni prepisati nečiji rad.Šetajte rokovnike i mobilne telefone. Šta možemo kad su titule primarne a ne stvarno znanje.Pitam ove sveznalice šta stvarno znaju ,osim da drugi… Više »

stanišić
Gost
stanišić

Izjava je krajnje budalasta. O njenom autoru (izjave) dovoljno govori da ga ne komentarišem. Pešiću, nije važno šta se i od koga prepisuju, ovdje je fokus na prepisivanju, djelu koje je nemoralno, zabranjeno i kažnjava se. Pešiću, da li su knjige neformalni tekstovi u naučnom svijetu? I ko je specijalističke radove svrstao u neformalne, po kom kriterijumu? Dakle, Pešiću dijeli… Više »

Japanski
Gost
Japanski

e da je Pešiću da bude predsjednikov savjetnik, sve bi uradio da dođe do vrha, pa čak i ovo

Zeljko
Gost
Zeljko

Ako ima vece sramote od ovog plagijata, to je onda stav ovog “profesira”.

Uku
Gost
Uku

Zeljko, sjajno definisano.

Dravograd
Gost
Dravograd

Ništa gluplje odavno nisam pročitao. Kradja je kradja.

Uku
Gost
Uku

Ne brani se neodbranjivo, Pesicu.
Ovaj cin je teski nemoral. Za svaku je javnu osudu.
Sankcionisati lupeza, a javno ruglo prati do kraja zivota.
Inace, Pesicu, odbrana je ” degutantna”.

Rajan
Gost
Rajan

NO COMENT

Gale
Gost
Gale

Hahaha, čuš sad ovo. A nema, dotakli smo dno, ajmo svi u Njemačku pa neka njih ovdje samih u ovom glibu i neka lažu same sebe i neka sa samima sobom vladaju.

Ogorcen
Gost
Ogorcen

E pa ovakvi kao sto je Vladimir i predaju na Pravnom. On umjesto da zahtjeva da se sto prije ispita da li je njegova koleginica plagirala studentov rad, on daje besplatne savjete svim buducim plagijatorima sa ovom recenicom da je specijalisticki rad nije formalna publikacija. i da ce u narednom periodu pokusati zatvoriti ovu temu sa time da je u… Više »

Eto
Gost
Eto

Nije ovaj sa Pravnog no sa Prirodno-matematickog fakulteta!

Dno
Gost
Dno

Pravni fakultet sa ovakvom postavom je dotakao dno. Nema casnog, a kamoli kvalifikovanog profesora. Ne mozes naci jednog profesora da nije optuzen ili za prepravljanje ocjena ili za plagiranje. Prava slika Crne Gore i sve sto nam slijedi.

VladimireSmrade
Gost
VladimireSmrade

“Publikacija postaje naučna kad se objavi u nek kom naučnom časopisu, kad prođe krecenzijuikadu I pravom smislu postane naučna publikacija” okej na kraju ce ispasti da je on od nje plagirao

Djuro Prč
Gost
Djuro Prč

Ovo je jednom rijecju bruka,i to teska.

Nagual
Gost
Nagual

Od ove plagijatorke jedino su gori ovakvi licemjeri koji brane ovakva nepočinstva

Sramota
Gost
Sramota

Ovo nam je cist dokaz na koji je nivo pao Pravni fakultet. A na tome mozemo da se zahvalimo vladajucoj neznalackoj strukturi.

Equinoxe 🌍
Gost
Equinoxe 🌍

Očekujmu da sad bude još da je možda gosp.Drinčić prepisao od nje?! E bruke ove!
Kakvo podcjenjivanje tuđeg rada i znanja. Bukvalno se dotična “kiti tuđim perijem”, SRAMOTA!

NHM
Gost
NHM

Pa veli korisno je da se radovi mentora i studenta objave “jer mogu doprinijeti nauci u ovoj oblasti i koristiti akademskoj zajednici”, a “prezentiranje ovih rezulta trebalo bi, složićete se, da bude korisno široj akademskoj javnosti”. Ima jedan mali, malecki problem u vezi sa ovom tvrdnjom. Niko nije znao da je objavljeni rad djelo mentora i studenta, mentor je to… Više »

Eto
Gost
Eto

Svi koji su radili specijalisticke radove znaju da sami predlazu teme, da sami idu u biblioteku da traze literaturu, da im mentori samo ukazu na pojedine autore, a sve ostalo je na njima! Tako da znacaj mentora u izradi rada je samo formalan, da studentu ukaze na propuste, na veci broj fusnota, na vise pravnih termina. Tako da ako je… Više »

Masja
Gost
Masja

Ja mislim da je CDM najvece dno od portala kad ovakav tekst objavljuje

Nina1
Gost
Nina1

Treba da objavi, cdm, ili bilo ko, svaka cast za to! Jedina “sramota”portala moze biti naslov, koji je u najmanju ruku, netacan, ili se barem ne zna da je tacan (vidim da kometarisu kompetentni ljudi i da se svi slazemo u tome).Naslov bi mogao biti da ovako razmislja osoba u vrhu i sl.

Apis
Gost
Apis

Zamislite ovaj nonsens. Nije naučni rad, pa može da se plagira?? Svašta li se može čuti od pojedinih “profesora “. A gdje je tu etika, moral, elementarno poštenje i integritet? To Pešicu očigledno nije prepreka. I on treba da vaspitava studente….propalo se.

Pero
Gost
Pero

Pa i on je tako prepisivao od studenata, sad se čudi kako to ne može, nije bio obaviješten.

????
Gost
????

Znaci, svi mozete da prepisujete magistarske, diplomske… samo provjerite da nisu objavljeni u nekom časopisu!!!

u prolazu
Gost
u prolazu

Što znači da ubuduće studenti mogu prepisivati seminarske ili diplomske radove jedni od drugih jer to nije zabranjeno? Znam da je meni mentor deset puta vraćao rad na ispravku zbog korišćenja zareza iz nečijeg rada bez citata.

Commentator
Gost
Commentator

Ne vidim kako to specijalistički rad nije formalan. To je rad na osnovu kojeg neko stiče diplomu univerziteta, tako da ne znam može li biti više formalan. To bi značilo da bi svaki profesor mogao da uzme specijalistički (diplomski) rad svoga studenta i da ga objavi negdje kao naučni rad, a pri tome da sam ništa ne napiše. To je,… Više »

Milka
Gost
Milka

Eto ispade da je student uzeo njen materijal; ona imala dobru nameru da mu pomogne, a sad je napadaju greotice ….

Abc
Gost
Abc

Mora da je i Pesic prepisivao od svojih studenata, pa je misljenje uskladio sa radnjom!

MarinelaUk
Gost
MarinelaUk

Čuj molim te neformalna publikacija… krađa je krađa. Zbog ovakvih stvari se npr. u Britaniji oduzimaju sve titule plagijatoru čak i diploma fakulteta. I sve da su zajedno radili na istraživanju, ime studenta je moralo da bude navedeno u dijelu za koautore. Ne čudi me toliko što je ona plagijator, ali sam zaprepašćena što je ovi brane umjesto da je… Više »

Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

Zato što su svi isti.

Pozdrav
Gost
Pozdrav

Samo da zahvalim bojani sto ja danas imam diplomu pravnog. Da se nije zalomilo da ona ispituje tog umjesto profesora, ko zna sta bi bilo, jer svi znamo koji je procenat prolaznosti na tom predmetu.

Jans
Gost
Jans

Sramno. Crna Goro, dotakla si dno!

Ogorčena majka
Gost
Ogorčena majka

Sramota , jadna naša djeca koja su vrijedno i pošteno došla do diploma , da im ovakvi sole pamet!

Send this to a friend