Društvo

Radnici Bolnice Meljine protest proširili na magistralu kod kružnog toka

Slavica Drobnjak

Nakon deset dana od početka protesta upozorenja, radnicima Opšte bolnice Meljine na okupljanju jutros su podršku dali i brojni pacijenti. Svi koji su mogli da napuste bolničke postelje i terapije kazali su da im treba pomoć ove Bolnice, ali i da hitnu pomoć treba pružiti Bolnici.

Međutim, nakon desetak minuta radnici su na poziv predsjednice Sindikata Slavice Drobnjak izašli iz kruga Bolnice i zaputili se ka kružnom toku u Meljinama. Tu su na pješačkom prelazu kratko blokirali saobraćaj, piše Radio Jadran.

Bila je prisutna i hercegnovska policija, odakle su potvdili da je socijalni protest u organizaciji Sindikata Bolnice. Radnici i građani su se zadražli par minuta u znak protesta i policija nije ništa preduzimala, iako je svako blokiranje saobraćajnica problem i niko ne bio smio da ga zaustavlja.

U Sindikatu Bolnice navode da im malo šta uliva nadu za njihov status, iako su juče dobili podršku herecgnovske Skupštine, a ministar zdravlja Kenan Hrapović razgovarao je za izvršnom direktorkom dr Oliverom Elez, načelnikom ginekološko-akušerskog odjeljena dr Slobodanom Bulatovićem, kao i načelnicom odjeljenja za fizijatriju dr Stojankom Pepić.

“Podršku smo dobili građana i pacijenata, korisnika naših usluga iz drugih gradova. Inače, mi znamo odgovore Ministasrtva zdravlja, jer ih ponavljaju svi ministri od 2013. godine, nema zaključaka i odgovora na naš zahtjev da se Bolnica vrati u sistem javnog zdravstva”, kaže za Radio Jadran predjsednica Sindikata, Slavica Drobnjak, i dodaje da su zadovoljni što je predstavnike bolnice primio ministar, ali da nema konkretnog rješenja, te da će nakon tog razgovora vidjeti hoce li biti rezultata.

Komentarišući zaključke Skupštine opštine Hreceg Novi, da Vlada Crne Gore pokrene postupak proglašenja Bolnice Meljine ustanovom od javnog interesa i predloži parlamentu donošenje lex specialisa, za pravni okvir u rješavanju njenog statusa, te da Vlada zbog očuvanja javnog interesa i kvaliteta zdravstvene zaštite građana Herceg Novog preuzme i finansiranje zarada zaposlenih, Drobnjak ističe:

“Opština nema ingerencije, ovo je privatna ustanova, nismo ništa posebno ni očekivali. Znamo da Opština nema novac, da ima prazan budžet i da nas finansijski ne može podržati. Jedino da daju podršku našem zahtjevu da budemo dio javnog zdravstva Crne Gore” – naglašava Drobnjak.

Podsjetimo da je Opštinsko udruženje penzionera Herceg Novog, sa 13 Mjesnih udruženja najavilo vanstranački skup podrške Opštoj bolnici Meljine i obezbjeđenju rada kolektiva za subotu, 28. jula, u 10 časova u Parku Boka. Protest je uredno najavljen Centru bezbjednosti Herceg Novi.

Drugi protest za opstank Bolnice Meljine, koji grupa građana, najavljuje preko Facebook-a za nedjelju 19. jula u 19 h, na Trgu u Herceg Novom, do ovog momenta, kako saznajemo u policiji, nije im prijavljen. Po Zakonu o javnim okupljanjima neophodno je da organizatori najave skup najmanje pet dana prije.

2 Komentara na "Radnici Bolnice Meljine protest proširili na magistralu kod kružnog toka"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend