Društvo

Rađo: Konferencija o sportu integriše crnogorsku i svjetsku naučnu misao

Dugogodišnji ste sportski radnik i istovremeno imate bogato iskustvo u akademskom i naučnom životu. Kako sa pozicije iskustvenog sportskog znalca gledate na konferenciju Crnogorske sportske akademije? U čemu vidite njen ključni značaj?

Rađo: Sa osjećajem zadovoljstva mogu konstatovati da sam od početka svjedok razvoja konferencije Crnogorske sportske akademije kroz aktivno participiranje. Iz godine u godinu svjedočio sam njenom vrlo promišljenom dimenzioniranju, koje je vremenom dobijalo na svom sadržaju i kompetentnosti dovodeći u sinergiju regionalne naučnike, a kasnije i naučnike iz Evrope i cijelog svijeta.  Njen ključni značaj ogleda se u integraciji naučne misli Crne Gore iz oblasti sporta, sa ljudima i institucijama iz regiona i van njega. Samim tim kao vrlo moćan naučni alat, konferencija je iznjedrila mnoge kontakte, determinisala važne naučne spoznaje i nakon svake konferencije iskustva onih koji su bili prisutni nijesu ostala ista. 

Kako komentarišete to što je konferencija CSA dobro pozicionirana u regionu, a bilježi iz godine u godinu i sve veće interesovanje naučnika iz svijeta? Ove godine će ih biti iz čak 19 zemalja.

Rađo: Konferencija ima progres u svom međunarodnom razvoju zahvaljujući ključnoj viziji njenog utemeljitelja prof. dr Duška Bjelica. Od samog početka postavljena na vrlo moćnim naučnim platformama na koju su iz godine u godinu dolazili mladi, ali i iskusni naučnici kako bi u lijepom ambijentu razmijenili iskustva i kreirali naredni korak u razvoju vaše cijenjene konferencije. Svake godine organizovana je na višem nivou i to je bio jedan od fundamentalnih razloga bilježenja njenog rasta učesnika iz regiona, Evrope i svijeta.

Moto rada CSA i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG je “znanje i zdravlje”. Koliko je promovisanje ove krilatice i takvog načina života važno, ukoliko se ima u vidu da “brzi” način života u globalizovanom svijetu diktira tempo koji je daleko od zdravih stilova života kojima težimo?

Rađo: Promovisanje znanja i zdravlja je toliko, koliko mu mi pružimo priliku. Crnogorska sportska akademija u svojoj misiji promocije znanja i zdravlja značajno pomjera granice kako u Crnoj Gori, tako i šire. Stoga je konferencija kao vrlo moćan alat za prenošenje informacija i kreiranje visoke svijesti kod ljudi, iz godine u godinu, podigla standarde u promociji zdravlja i zdravih stilova življenja što je veoma pohvalno. 

Sve je manje obaveznih sportskih i aktivnosti fizičkog odgoja na fakultetima. Kako takav razvoj situacije može uticati na državu, kao zajednicu građana čije bi fizičko zdravlje trebalo da bude pokretačka snaga zdravog duha (znanja), odnosno šta za studente znači fizička aktivnost i vježbanje?  

Nakon pada Berlinskog zida, mnogi trendovi u jugoistočnoj Evropi dobili su nove dimenzije. Jedan loš trend koji se i dalje nastavlja jeste da studenti imaju sve manje i manje mogućnosti da unutar Univerziteta upražnjavaju sport i rekreaciju bilo kroz obavezni ili izborni predmet. Taj trend ima poražavajuće transfere na zdravlje studenata, na razvoj ključne kulture (kulture kretanja) koja je jedini alat suprostavljanju “brzom” načinu života. Na žalost, kod studentske populacije pomalo gubimo mudru krilaticu “da u zdravom tijelu bitiše i zdrav duh”.

Nadam se da uviđamo alarmantnost „protjerivanja“ tjelesnog odgoja sa Univerziteta i da ćemo vratiti stare prakse koje će biti redefinisane kroz naredne mogućnosti vremena u kojem živimo, a sve sa ciljem omogućavanja studentima da svaki dan aktivno provede 60 minuta aerobnog vježbanja, što je i preporuka EU zdravstvene komisije. Baviti se fizičkom aktivnošću i vježbanjem znači ispoljavati pozitivne efekte na naše zdravlje na dugoročnoj osnovi. 

Jeste li saglasni da su sport i umjetnost najbolji ambasadori jedne države i da se putem njih najlakše osvješćuje ono kolektivno nesvjesno koje može biti prepreka zdravoj komunikaciji, dobrim odnosima i zajedničkim uspjesima?

Rađo: Da, usitinu sport i umjetnost jesu najbolji prezentatori jedne države. Primjer za to su Vaši sjajni sportisti koji dolaze iz populacijski male zemlje, a osvajaju odličja na evropskim, svjetskim i olimpijskim igrama. On kaže i da je Crnogorska sportska akademija sa svojom naučnom konferencijom i časopisom, koji je podignut na najveći svjetski nivo (Thomson Reuters bazu), predstavljaju vrlo snažnog promotora mlade i suverene zemlje Crne Gore, koja je postala i svojevrstan brend.  

Iskreni regionalni odnosi u duhu povjerenja i poštovanja na akademski i naučni način harmonizovali su cijeli region zahvaljujući dobrom domaćinstvu i organizaciji, a najzaslužniji čovjek za sve benefite u kojima smo svi kao dio porodice CSA uživali, je njen osnivač prof.dr. Duško Bjelica. 

Koristim priliku da se prof. dr Bjelici i njegovom timu zahvalim u ime Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine na vrlo produktivnoj dugogodišnjoj saradnji. Vjerujemo da će vrijeme pred nama donijeti još mnogo izazova, koje ćemo zajednički prevazići kroz pozitivne ishode. 

Send this to a friend