Društvo

Radojević: CGES je platio 150, a uništio 6.000 kvadrata

Crnogorski elektroprenosni sistem CGES je, u postupku eksproprijacije za izgradnju 400kw dalekovoda Lastva – Čevo – Pljevlja, na vlasničkim parcelama Mirka Radojevića u Gornjim Breznima, ekspropriisao samo 150m2, za stubno mjesto, a potpuno uništio komletno imanje od 6.000 m2. Ovo, u svom reagovanju na navode iz CGES-a, tvrdi vlasnik imanja Mirko Radojević.

<<<CGES demantuje mještane Brezni: Ne otimamo zemlju i ne uništavamo puteve<<<

<<<Mještani Brezani pisali premijeru i predsjedniku, blokada puta u srijedu<<<

Dodaje da CGES, kako kaže, “uporno nastavlja da golom silom, manipulacijama, spinovanjem, i koristeći pravnu neukost mještana ili njihovo fizičko odsustvo, otima i uništava imanja sirotinji“.

“Za razliku od CGES-a koji spinovanjem, poluinformacijama i neistinama, pokušava od mene da napravi državnog neprijatelja, ja govorim isključivo jezikom činjenica, a one su sledeće: CGES je, u prvobitnom postupku, koji je trajao dvije godine, uspio da se uknjiži na 150 m2 moje parcele, i to isključivo iz razloga moje pravne neukosti i nesnalaženja, a u sprezi sa Područnom jedinicom Uprave za nekretnine Plužine, koja mi nije dostavila pozive na zakazane finalne rasprave. I jedino tačno je da je to postalo pravosnažno”, kazao je Radojević.

Potom, tvrdi on, CGES takođe u sprezi sa područnom jedinicom Uprave za nekretnine Plužine donosi nezakonito rješenje o nepotpunoj eksproprijaciji pristupnog puta čije je poništenje u toku.

“Ovo rješenje o nepotpunoj ekspropijaciji oko 600m2 ne sadrži suštinsku normu – rok nepotpune eksproprijacije nakon koje su obavezni da ga vrate u prvobitno stanje. Nezakonito su ustanovili službenost puta na parceli koja bila šuma, nisu ispoštovali zakonom obavezne prethodne radnje, i uskratili su me za pravo da, kao vlasnik, učestvujem u postupku parcelacije i promjene namjene zemljišta. Ovo rješenje je neodrživo i u CGES-u to odlično znaju, ali nastavljaju da uništavaju i otimaju po principu – „završi posao pa neka nas tuže!“ Ovakvo ponašanje u bilo kojoj demokratskoj državi bi bilo krivično gonjeno a počinioci u zatvoru”, navodi Radojević.

Ovo što slijedi, dodaje ovaj mještanin, je za rubiku “vjerovali ili ne”.

“CGES navodi i da su vještaci u vansudskom postupku utvrdili obim štete, ali ne pominje da su ti vještaci u pojedinačnim izvještajima ocijenili da je cjelokupna parcela od 6.000 m2 uništena i izgubila ekonomsku vrijednost. CGES ne pominje ni to, da su, kada su dobili izvještaje vještaka, koji im nijesu odgovarali, tražili “dodatno vještačenje“ nakon čega je sintezni izvještaj izmijenjen u odnosu na prvobitni, pa su se vještaci, nekom čudnom alhemijom, naknadno “saglasili“ da ipak “nije cijela parcela uništena“ i – na osnovu potpuno istih pojedinačnih izvještaja, napisali drugačiji zajednički izvještaj. Kojom alhemijom, utvrdiće organi krivičnog gonjenja odgovornih osoba u ovom “salto mortale“, pita se Radojević.

U saznanju je, kaže, i da je CGES isplaćivao različite iznose za počinjenu štetu na istom prostoru, te da su “privilegovani“ pojedinci dobili visestruko veće naknade u odnosu na druge.

“U skladu sa Zakonom od slobodnom pristupu informacijama tražili smo podatke o naknadama za sve parcele, koje je CGES kao državna kompanija bio u obavezi da nam dostavi, ali ih nismo dobili. Nastavićemo da tražimo”, poručuje Radojević.

Prema njegovim riječima, mještani Brezana su u više navrata zahtijevali da se popravi put koji su izvođači CGES-a uništili teškom mehanizacijom, bez ikakvog odgovora.

“Gola je neistina, i opet neka njihova „alhemija“, tvrdnja da su, kako navode, „finansirali putnu infrastrukutru“.  Na kraju, ali ne najmanje važno: CGES je monopolistička državna kompanija koja ubira i ubiraće ogromne prihode koristeći prostor i rusurse naseljenih mjesta, pri čemu ugrožavaju biodiverzitet, i limitira mogućnosti za razvoj eko turizma i poljoprivrede. Kako sami nisu edukovani, da im pomognemo: U civilizovanom svijetu velike korporacije vraćaju zajednici u kojoj posluju dio profita, čak i kada ničim ne remete perspektivu prostora. Mi ćemo ih podučiti da mještane Brezana, sa čije će teritorije ubirati ogroman novac, priupitaju – kako mogu da doprinesu razvoju zajednice i mještana, umjesto da im otimaju i uništavaju imanja“, zaključuje u svom reagovanju Mirko Radojević.

4 Komentara na "Radojević: CGES je platio 150, a uništio 6.000 kvadrata"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend