Društvo Direktorica KCCG dr Ljijljana Radulović

U posljednjih 16 mjeseci u Kliničkom centru zaposleno 70 ljekara

Ljiljana Radulović
Ljiljana Radulović

Unapređenje ljudskih resursa, edukacije, uvođenje novih procedura, obnavljanje zastarjele opreme i nabavka nove, bili su, uz konstantnu borbu za živote pacijenata, okosnica rada Kliničkog centra Crne Gore u posljednjih godinu i po, saopštila je direktorica dr Ljiljana Radulović na Prvom kongresu crnogorskog udruženja medikalnih onkologa koji se održava u Budvi od 13. do 15. maja.

„Konkretno, u posljednjih 16 mjeseci, u KCCG je zaposleno čak 70 doktora – kliničkih ljekara, specijalista i subspecijalista“, navela je ona.

Kako j ekazala, do kraja 2022. godine očekujemo još 20 specijalista i 15 subspecijalista.

KCCG je, kako je podsjetila, ostvario saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju zahvaljujući kojoj se realizuje se projekat nabavke prvog PET CT skenera u Crnoj Gori. Osim toga, KCCG je, na međunarodnom planu, ostvario saradnju sa Institutom Robert Koh i bolnicom Šarite u Berlinu, kao i sa bolnicom AP-HP u Parizu.

Sve to je, između ostalog, omogućilo uvođenje niza novih procedura u KCCG koje su se, do sada, radile u inostranstvu, kazala je dr Radulović.

“Među njima su krioablacije atrijalne fibrilacije, hibridna vaskularna procedura transpozicije velikih krvnih sudova na vratu sa implantacijom stent grafta u grudnu aortu, kornealna cross linking i okuloplastična i hirurgija suznih puteva, „whole body“ scintigrafija sa radioaktivnim jodom (131-J WBS) kod pacijenata sa diferentovanim karcinomima štitaste žlijezde, torakoskopsko uklanjanje timusa kod djece, scintigrafija somatostatinskih receptora kod pacijenata sa neuroendokrinim tumorima, a u toku je edukacija kadra Klinike za neurohirurgiju za endoskopske procedure”, objasnila je direktorica KCCG.

U isto vrijeme, kako je dodala, bilo je nužno jačati i unapređivati i tehničke kapacitete najveće crnogorske bolnice.

“Otvorili smo PCR laboratoriju, utrostručili smo kiseonični kapacitet, otvorili smo i automatizovanu centralnu laboratoriju, iz temelja smo renovirali i Centar za plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju, pri kraju je obnova Centra za pripremu i distribuciju hrane, a uskoro počinje rekonstrukcija Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju”, precizirala je Radulović.

Osim toga, dodaje, renovirana je i ambulanta pedijatrijske oftalmologije uz nabavku potrebne aparature, inkubatora i mobilnog respiratora za potrebe neonatologije, plazmaflex aparatom za pedijatrijsku nefrologiju, renoviran je operativni blok sa neophodnom aparaturom i instrumentima.

Direktorica KCCG je naglasila i da je pri kraju priprema dokumentacije za izgradnju Centra za mentalno zdravlje, zatim novog odjeljenja hematologije kao i zgrade Urgentnog centra, a nakon okončanja tendera, ulazi se u realizaciju Klinike za dermatovenerologiju i Klinike za infektivne bolesti.

Uz to, u toku je postupak nabavke 128-slajsnog CT aparata i nove angiosale koji vrijede million i dvjesto hiljada eura, ali i kupovina full HD video sistema sa setom instrumenata za endoskopsku neurohirurgiju.

Drugog dana kongresa, u subotu 14. maja, direktorica KCCG će učesnicima predočiti strategiju i plan razvoja najveće crnogorske zdravstvene ustanove.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
HuremUbica sa pulmo.Joanikije
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hurem
Gost
Hurem

Pusti pricu o zaposlenjima,kad cete nabavit JJ sonde.Cekaju pacijenti po vise mjeseci na razbijanhe kamena i operacije zato sto ih nema .Da ti javim da znas😇😇😇😇😇

Ubica sa pulmo.
Gost
Ubica sa pulmo.

Klinicki ljekar? Kakvo je to zvanje?

Joanikije
Gost
Joanikije

Nesposobnih ljekara a sve sto je i malo znanja imalo poslo je iz CG zbog takvih kao sto ste vi gospodjice Radulovic!

Send this to a friend