Društvo

Radunović: Povećati plate u zdravstvu, pa ljekari neće odlaziti

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) i bivši ministar zdravlja dr Miodrag Radunović za Dnevne novine kaže da ne vjeruje da bi administrativne zabrane spriječile odliv doktora u zemlje Evropske unije (EU), te da iskustva drugih zemalja govore da se ovaj problem rješava povećanjem zarada zaposlenih u zdravstvu.

Podsjećanja radi, direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu dr Vesna Miranović saopštila je da Ministarstvo zdravlja pokušava da uspostavi model da se studenti medicine, nakon završenih studija, ugovorom obavežu da narednih šest godina rade u zdravstvenom sistemu Crne Gore, kako bi se na taj način pokušao riješiti problem deficita medicinskog kadra.

Miranović je to iznijela na 34. godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), u organizaciji Ljekarske komore Crne Gore (LJKCG).

Radunović napominje da lično nije bio na ovom sastanku, te da je u ime Medicinskog fakulteta prvog dana prisustvovao član dekanskog kolegijuma.

<<<Ministarstvo zdravlja: Ideja o izmjeni kriterijuma za studente nije naš stav<<<

“Prisustvo eminetnih autoriteta iz Evrope i Svjetske zdravstvene organizacije i aktuelnost tema: Uslovi u kojima rade doktori, nasilje nad zdravstvenim radnicima, bazicna medicinska edukacija, migracije doktora, pobudili su i javnost, a bila je i prilika da se čuju iskustva drugih zemalja kao i modaliteti rješavanja mogućih problema. Vjerujem da je u tom kontekstu i izjava prof. dr Miranović, mada sa njom izvorno nijesam upoznat”, kazao je Radunović.

<<<Njemačkoj su potrebni ljekari i naše ustanove mogu ostati bez doktora<<<

Prema njegovim riječima, najbolji srednjoškolci se upisuju na studijske programe Medicina, Stomatologija i Farmacija.

“Zbog limitiranosti licencom tokom akreditacije u ovom upisnom roku ostao je neupisan jedan broj odličnih studenata sa diplomom Luča na Farmaciji, a uz razumijevanje organa UCG i Vlade naknadno je odobren upis za još 15 učenika na Medicinski fakultet, onih koji su položili prijemni, a nosioci su diplome Luča. Sa zadovoljstvom mogu reći da diplomirani studenti sa našeg fakulteta danas rade na prestižnim klinikama u zemljama EU, Turskoj i zemljama regiona, predstavljajući odlične ambasadore i promotere i Medicinskog fakulteta i Crne Gore u cjelini”, predočio je Radunović.

Kako ističe, iskustva zemalja koje su postale članice EU su upozoravajuća, te da je mobilnost radne snage osnovni postulat na kojima se zasniva kolektivitet.

“One su se suočile sa ozbiljnim migracijama zdravstvenih radnika (Poljska, Rumunija. Bugarska…), tako da je nastao ozbiljan odliv ljekara a time i pad kvaliteta zdravstvene zaštite u cjelini. Nijesam siguran da bismo administrativnim zabranama uspjeli riješiti mogući odliv doktora u zemlje EU. Otvorenost granica i mobilnost radne snage su osnovni postulati na kojima se bazira kolektivitet i zajedništvo EU i Crna Gora ne treba da bude izuzetak”, naglašava Radunović.

On naporninje da interes društva u cjelini treba da bude zadržavanje kvalitetnog kadra u svim djelatnostima, prvenstveno u zdravstvenom sistemu, jer za edukaciju doktora medicine (specijalista i subspecijalista) se ulažu ozbiljna sredstva, a učenje je doživotno.

“Odlazak najboljih pogađa najranjivije kategorije, pad kvaliteta zdravstvene zaštite, a posebno ima negativan efekat na male sisteme u igri brojki (broj stanovnika, broj ljekara i specijalista na 1.000 stanovnika) itd. Svako unaprijed preuzimanje obaveza budućih studenata medicine i diplomiranih doktora, moglo bi djelovati demotivisano na upisnu politiku i odlazak srednjoškolaca na druge fakultete u regionu, a znamo da se u Crnu Goru vrati mali broj njih, tako da to može dodatno generisati problem deficita kadra”, kazao je Radunović.

Zato bi, prema njegovim riječima, pitanje koje je otvorila profesorica Miranović, moglo biti testirano od strane stručne javnosti, Ministarstva zdravlja, LJKCG, Sindikata ljekara. Trebalo bi, kaže on, konsenzualno predložiti najbolje rješenje i po doktore medicine i po društvo u cjelini.

“S obzirom na to, da najveći broj ljekara sebe nesebično stavlja u funkciju humanosti i pomoći drugim, držeći se Hipokratove zakletve, društvo treba prepoznati značaj naše profesije. Stvaranjem boljih uslova rada, infrastrukture, omogućavanja edukacija na prestižnim evropskim klinikama su osnovni motivacioni elementi da doktori vide i dalje sebe u Crnoj Gori”, objašnjava Radunović i napominje da je valorizacija rada doktora u Crnoj Gori na na niskom nivou.

“Doktori uče sav svoj život, šest godina su osnovne studije, četiri do šest godina traje specijalizacija, subspecijalizacija tri do četiri godine i 13 godina osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja govori u prilog mojoj osnovnoj tezi”, kaže Radunović.

Zato, on smatra da je povećanje zarada najbolje rješenje, te vjeruje da će Crna Gora ići u tom pravcu.

“Moj stav je jasan, većina onih koji su rođeni, odrasli i školovali se u Crnoj Gori nemaju motiv da je napuste, jer znaju koje prednosti pruža naša zemlja po svim segmentima. Ali rad doktora mora biti valorizovan na kvalitetan način, moraju biti vrednovani rezultati rada i edukacija. Iskustva zemalja govore da su odliv zdravstvenih radnika zaustavili tek kada su realno procijenili značaj i ulogu doktora u društvu, time što su povećali primanja zaposlenih. Vjerujem i da će Crna Gora ići tim putem”, zaključio je Radunović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Cetinjani što ne idete put inostranstva ili put italije.

Sova
Gost
Sova

“Sa zadovoljstvom mogu reći da diplomirani studenti sa našeg fakulteta danas rade na prestižnim klinikama u zemljama EU, Turskoj i zemljama regiona…”
Crni Bobo, šta reče?
Je li vama ovo normalno? Ja nisam srećan što oni rade tamo.

DAKA
Gost
DAKA

TESKA i BRZOPLETA IZJAVA , SADA DOKTORE ; BIVSI MINISTRE IMATE OBAVEZU DA URGIRATE DA SE TO STO PRIJE DESI ; A STO CE MO SA OSTALIM ZDRASTVENIM RADNICIMA; NISU SVI DOKTORI: STO CE MO SA PROFESORIMA U SKOLAMA ,I VASPITACICAMA U VRTICIMA;STO DA SE RADI SA PENZIONERIMA KOJIH IMA 80000 koji primaju ispod 250 E . STO SA SVIMA… Više »

Perica
Gost
Perica

Pita otac Pericu:
– „Jesi li znao sva pitanja na ispitu?“
– „Jesam!“
– „Kako onda nisi položio?“
– „Nisam znao odgovore!“

Perica
Gost
Perica

Covjek kad je na poziciji ćuti čuva mjesto, kad ode onda je pun vizija i nekih rješenja.

Branka
Gost
Branka

U zdravstvu i svim.drz.organima

Branka
Gost
Branka

U zdravstvu i u svim drzavnim organima…vrijeme je vise….

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ko je bio pametan otišao je čim je starog zaboljela noga.

mojsilović
Gost
mojsilović

Ovi tek kad ih maknu sa funkcije počnu stidljivo da se bore za radnička prava tako što tu i tamo kaźu dvije riječi to im je sve. Čuvaju se da ne budu grubi prema Vlasti sa nadom novog uhljebljenja.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Dali vi znate da doktor ne može da radi bez čistačice, ne može da operiše u smeču. Dali znate da doktor ne može da radi gladan, znači treba kuhara. Dali znate da doktor ne može da radi bez struje, zato treba elekrtičara. Dali znate da se pacijenti ne dopremaju na magarcima nego vozilima, zato doktor treba mehaničare. Znači da doktor… Više »

Luc
Gost
Luc

Ti kadrovi koje navodiš su lako zamjenljivi, jer nemaju nikakve posebne kvalifikacije. Ako se nekom od njih uslovi rada ne svidjaju, mozes trke da ih zamijenis sjutra sa bar 10 takvih kadrova. S druge strane, specijalista medicine je gotovo nezamjenjiv – zato svuda u svijetu imaju dobre plate. Ako hoces da imas dobru platu, tj. da si nezamjenjiv, moras puno… Više »

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ako za dan možeš da nađeš 10 dobrih elektičara trebaš da otvoriš firmu a ne da radiš za drugoga.

DAKA
Gost
DAKA

GRESIS SINE, TO JE SISTEM KOJI FUNCIONISE KAO TIM . MOZDA MOZES DA NADES ALTERNATIVU ; ALI DOK JE NE NADJES NEKO CE DA PATI I PLATI ::

mojsilović
Gost
mojsilović

Svima dobro te ćute bez doktorima loše ima tu nešto?

Rale
Gost
Rale

Princ: Doktor počinje da zarađuje sa 30 godina. Majstor sa 18, a čistačica sa 16. Mora mu se nadoknaditi razlika, u kojoj su majstor i čistačica zarađivali i ostvarili staž za penziju 12, odnosno 14 godina i formirali poroducu.

PetarPan
Gost
PetarPan

Što i ti ne poveća kad si ministrovo

Zex
Gost
Zex

Svaka čast, a šta da rade ostali radnici.Da žive od 300€,radnička klasa je dovedena do prosjačkog štapa

mojsilović
Gost
mojsilović

Ko ima 300 eura njemu je super.

veki
Gost
veki

sad saznao i progovorio, ON se dobro namlatio para i titula pa mu se ne isplati nigdje mrdnut iz MNE

Fioka
Gost
Fioka

Molim dotičnog da nas poštedi priče !!! Grobar Crnogorskog zdravstva je Miodrag Bobo Radunović !!!!!!!

Suljo Kožar
Gost
Suljo Kožar

Ovaj sručnjak šta god da je radio uništio je. Uništio je DPS u Beranama pa sad ovi vodu glavnu riječ u našu državu. Uništio je zdravstvo jer je nesposoban i kao ljekar i kao političar . Glavno raselio je sjever, kupio staniove u pg i sad otud diriguje

Cetinje
Gost
Cetinje

NEKO U CG NE MOZE NI POSAO DA NADJE A NEKO DVA TRI STANA ,KREDIT,DJECA ZAPOSLJENA U DRZAVNE INSTITUCIJE.A JELI VI DOSTA SRAM VAS BILO.

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Eo ja nikad nisam moga a imam dosta godina a nema dje nisam aplicira i konkurisa u drzavne institucije i to dosta puta po preporuci pa trt milojka…E necemo radit po magacina u markete da j oca pa da krepam a eo jos ne krepah

ND
Gost
ND

To si ti pokazao dok si bio ministar!? Ajde tu demagogiju od tebe ne shvata niko ozbiljno Radunovoću!

Dzordz
Gost
Dzordz

Da imaju primanja kao Vasa I Oni bi ostali.

Mali budo
Gost
Mali budo

15 godina nije bilo povecanja cijene rada u javnom sektoru

Javni sektor
Gost
Javni sektor

Kako nije? A stanovi za 100 eura?

brkoo
Gost
brkoo

Nije mi jasno šta ovaj priča, kao da nije bio ministar, sve što sada priča trebao je i mogao da odradi u svom mandatu.Priča za naivne. Dok se konkretno ne povećaju plate za sve profesije sem političara, nema sreće i boljitka.

Albanski Alpi
Gost
Albanski Alpi

Nema para za ikakvo povecanje zarada.. raspad sistema u svim ex-yu drzavicama osim Slovenije

Prešo
Gost
Prešo

Višu platu ima vatrogasac u Tivtu , nego Doktor u istom tom gradu.
Učite da budete vatrogasci.

petar
Gost
petar

Ti stvarno ne znas sto pricas! Ti procitaj kolka je vatrogascima plata u njem, americi i svuda po svijetu pa uporedi sa ljekarima. Ista je, priblizno ista! Ne radi se o tome, generalno su jod nas male plate. Razlika izmedju vatrogasca i ljekara nije novac, oni se razlikuju po statusu i mogucnostima. Ljekar moze da prosperira u struci i da… Više »

Bane
Gost
Bane

Ovo je jedna totalno pokvarena drzava nju nemogu spasiti ni svi doktori na ovom svijetu.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Doktoru treba 3000 eur da bi preživijo mjesec dana, ko da ima stomak ko bivol, dok je sobarici iz Splendida dovoljno 200 eur da preživi mjesec.
Znači da ona nije sobarica, nego doktor ekonomije kada može da preživi sa tom sadakom.

Omg
Gost
Omg

Ovakvo razmisljanje ce i dovesti do toga da u cg ostanu samo sobarice i ovi koji pisu “prezivijo”

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

A ovako riješavanje situacije će dovesti do toga, da će u zemlji ostati samo javni sektor tzv. uhljebi koje neće imati ko da hrani.

sindikat
Gost
sindikat

Zato zdravstvo treba privatizovati, pa da se niko ne buni.

sindikat
Gost
sindikat

Doktori će podržat inicijativu svih drugih, uključujući i sobarice, za povećanje plata i uslova rada. I nije u pitanju 3000€ nego sa 540 na bar 750€ opšta praksa i sa 650 na bar 900€ specijalistima.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Hoće podržati, ali neće otići ako sobaricama ne podignu platu. Ovde se ne podiže ultimatum za dizanje plata doktorima i sobaricama, nego samo doktorima, eto koliko ih podržajete.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

drps strucnjace plate treba povecati svima barem za duplo plus osiguranje na tu sumu….vratite pare u narod i drzava ce krenuti naprijed i nece ljudi odlaziti…..kad problem dotakne vase interese vi se javljate….otislo je 20 doktora vi kukate a to sto je otislo 50 000 mladih ljudi svih zanimanja nije bitno…plata 300 e bez osiguranja ….sramota

Gospava
Gost
Gospava

U cg su sudije mlogo bolje placene od ljekara i ostalih profesija, a svi znamo koliko su nam sudije jedne obicne i korumpirane dilajle !!!

KRKAN
Gost
KRKAN

Garantujem da ako se plate u zdravstvu ne povećaju drastično…za maximum 3-5godina nastupiće pravi haos.Mi smo mali sistem.Ovaj sadasnji nivo zdravstva cuvaju ljekari koji su pred penzijom, jer oni nigdje ne mogu da idu.Kad oni odu u penziju nastaje kolaps sistema, jer mladi ljekari ne zele da rade za ovu boraniju od plate.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Pošto kako kažeš mladi ne žele da rade za boraniju od plate, onda nam doktori nisu ni potrebni, zato što neće imati koga da liječe! Pare nisu potrebne samo mladim doktorima.

Mrčo
Gost
Mrčo

Nije poenta jesu li mladim ljekarima potrebne pare…nego sto njih traze na zapadu.Ja sam pravnik.Niko me ne trazi na zapadu i prisiljen sam da radim za 400€.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Da vi pravnici radite kako treba, ne bi niko ni išao odavde. Kome trebaju takvi pravnici ??

petar
Gost
petar

a oce. Smanjit ce plate inzenjerima u cges-u jer oni jos ne idu tom brzinon

Mirko
Gost
Mirko

Direktor Klinickog Centra je obecao da ce biti na nivou svijetskih klinika hahaha
Od svega je uspio da obezbijedi svoje licne benefiti o trosku drzave i naroda. Pa se cudimo sto ljekari napustaju. Naravno, direktor je samo jedan od faktora

Mila K
Gost
Mila K

hahahaha

Jel ovo neka dps rebellion? Kad već kao ministar nije uradio ništa, sada kao profesor i preduzetnik (na račun sredstava poreskih obveznika) može da naređuje svojoj dražesnoj partiji i njenim političkim bižuterijama iz malešnih sinekurista.

Pero Kamerun
Gost
Pero Kamerun

Ja sam ljekar, idem poslije nove godine za Njemacku ,plata nije 1 uslov zbog kojeg idem, vec buducnost moje djece i normalna drzava u kojoj ima vladavine prava i pravde.

Ko su ovi sad
Gost
Ko su ovi sad

Sreća da te prati!

Pero Kamerun
Gost
Pero Kamerun

Zdravo bili!

Vaka
Gost
Vaka

Da si ima pameti davno bi to napravio ođe samo ispiraju glavu politikom , podjelama radiš za mizeriju a Bemax gradi Crnu goru.

Marko
Gost
Marko

Samo pricate i obecavate i tako u nedogled.

Kalpet
Gost
Kalpet

Kad odete sa vlasti, ali direktno u zatvor, onda ćemo moći da pričamo o zdravstvu, prosjveti, penzijama…i kad vam oduzmemo sve što ste stekli pljačkom i korupcijom.

Velja gora
Gost
Velja gora

A da probate sa vasim najboljim proizvodom
“Stanovi i.krediti pod posebnim uslovima”
Ne samo da cete zadrzati domace doktore, nego cete privuci i doktore iz citavog svijeta..
Dobicemo izbjeglicki talas bijelih mantila, nezabiljezen u istoriji…
Vec brinem dje cemo sa njima..?

Aloalo
Gost
Aloalo

Tako je. Degradiralu su i omalovazili humanu profesiju.

Neko ko zna
Gost
Neko ko zna

A što ih ti ne poveća dok si bio na čelu ministarstva? Ovi odlasci doktora, su posledica nečinjenje zadnjih 20 godina. Najgora je naknadna pamet.

Da da da
Gost
Da da da

Zabraniti istovremeno obavljanje javne i privatne prakse, zabraniti outsourcing zdravstvenog sistema kao Hipokrat ili Kodra, povećanje para svima u javnom sektoru. Čitaj: tri koverte, što je manji problemy ali i zamjeravanje lopužama kojima privatizovanje zdravstva odgovara, zbog čega se neće nikada desiti dok je DPS na vlasti (čitaj: zauvijek sa kukavičkim narodom).

sindikat
Gost
sindikat

U Kodri duguju ljudima po 5-6 plata zaposlenima, koji ih rado napuštaju.

Tuga za Jug
Gost
Tuga za Jug

Gospodine Vi ste doveli ove ljude do ruba egzistencije. Kako ljekare tako I ostale ” normalne ” gradjane koji samo zele da zive Dovoljno Vam se prisjetiti Vasih studentskih dana I sjetiti se kako ste Vi I Vase kolege bili cijenjeni I placeni..Mimo doktora mnogi drugi su PONIZENI od naucnika inzinjera pa sve do poljoprivrednika..Mnogo ih je na spisku samo… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Da plate se moraju povećat u svim branšama

Stara Varoš
Gost
Stara Varoš

Doktore urušavane plata u zdravstvu je počelo u vrijeme Vašeg vođenja Ministarstva, valjda prvo to morate priznati.

Poneko se sjeća
Gost
Poneko se sjeća

Ovo urušavanje je počelo kada je Mugoša potplatio određenu ekipu ljekara tokom 90-tih sa stanovima i pozicijama da dođu u Klinički centar i da sruše štrajk ljekara. Tim istim ljekarima je dozvoljeno da uzimaju šta god im treba od pacijenata. Sa druge strane nijedan ministar od tada nije našao za shodno da to riješi

Ana
Gost
Ana

Tako je. Sjetite se Nikolić a . Cijena koju je platila država za njegove usluge 500.000€ . uz redovne plate

alo
Gost
alo

U pravu je Radunovic, samo se na ovaj nacin – povecanje plata samo doktorima, moze upasti u veliku zamku nesrazmjernosti zarada. Zasto doktorima a ne med. sestrama, prosvjetnim radnicima, drzavnoj upravi…

sindikat
Gost
sindikat

Osnovne plate doktorima su svuda u regionu preko 2 puta veće od prosječne zarade. Privatizovati zdravstvo pa da se niko ne buni.

Jaso
Gost
Jaso

50% ljudi mora da napuste zdravstvo pa kad budete manje kafa pili i citali novine a vise posvetili gradjanima treba vam tek onda povecat, a i ovo vam je previse!

Артур
Gost
Артур

Биће ти жеља.

Mrčo
Gost
Mrčo

Jaso,tu pricu slusamo 30godina…To vise ne pali.Znas zasto…zato sto ljekare traze na zapadu i daju im visoke plate i zato odlaze u inostranstvo.

Roki balboa
Gost
Roki balboa

Potegni pitanje razresenja ministra Hrapovica i Direktora Hitne Stefanovica i mislim da tu lezi oporavak zdravstva.Do tada,mrka kapa…

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Rece li ovo ministar iz najgoreg perioda koji je potresa CG ?

cetinje
Gost
cetinje

U pravu ste dr.Radunoviću za “doktore”,a kad će povećati penzije -niži i srednji stalež,NIKAD,pa zato kolege penzioneri iduće godine na izbore OLOVKOM “nagraditi” sadašnju vladajuću družinu,jer mi nemamo dje više “oditi”za zaradom,nako čekati red za groblje,eventualno pri kakvom kontinjeru,a kako je nama,tako ka Bog njima dao.

Smijurija
Gost
Smijurija

U pravu si “Cetinje”. Svaka ti je kao sa Cetinja!

Mrgud
Gost
Mrgud

A dje bi do sad Radunovicu?Pa i ti si bio ministar, sto ne uradi nesto za nas ljekare. NIDJE NISTA.A tek ovo sadasnje ministra, samo da je zdravo a pojma sa pojmom nema.Tek onaj slucaj iz Hitne Stefanovic, on je zavrsetak.Tako nema napretku zdravstva dok ste vi tu dje jeste.

Cetinje
Gost
Cetinje

i to im je dosta kako pojedini rade…

Darko
Gost
Darko

U pravu je dekan ako ova izjava nije peglanje gluposti koje su izjavili Miranovicka I Stefanovic.
Prvo njih smijeniti.

Milosh
Gost
Milosh

A ostalima?????!!?

Redinc
Gost
Redinc

Veze ti Radunovicu nemas

fdfdf
Gost
fdfdf

Samo me interesuje odakle ce naci pare za to povecanje. Ili da se nekome smanjuje plata, ili da se jos vise zaduzujemo.

dr..
Gost
dr..

Kao da Vlada ne bi voljela da su prosječne zarade 2.000 €

Gile
Gost
Gile

Odakle ce naci.ako ti to moramo objasnjavat onda si lud.koja se auta voze cg mn.duple i troduple plate pojedinih i ostalo razbacavanje para.

fdfdf
Gost
fdfdf

Pa o tome i pricam. Pa ti si lud, ako ti moram objasnjavati da se to nece desiti. Da se nekome oduzme sluzbeni auto,smanji plata i ostalo… Zivi bili pa vidjeli.

Korupcija
Gost
Korupcija

Prodaju one silne stanove koje su sami sebi dodijelili i pola parka službenih voziila, biće za duplo veću platu u zdravstvu narednu deceniju barem.

Beranac
Gost
Beranac

Sve ste u pravu gospodine Radunovicu ,kaze gos.Miranovic nije moralno da ljekari idu dje im je bolje,a moralno je da neko dobije stan i kredit od drzave,nije moralno kad sirotinja iz policije trazi da joj se plati prekovremeni rad,a sudije i tutioci po tom osnovu odmah naplate svoja potraživanja,nije moralno da prosvjetni radnici traže da im se povećaju mizerne zarade,a… Više »

Habi
Gost
Habi

DPS, Djukanovic, ovaj Radunović i slični su doveli do ove teske situacije, do kraha zdravstvenog sistema, a sad predlažu kako da se izadje iz haosa. Kad budete u zatvoru, onda će ova zemlja prodisati.

Wolf
Gost
Wolf

Sto da im se povecavaju plate. Ufff povecacete im jedno 50e platu. Dajte vi njima druze po stan ili dva kao sto ste djeci i rodjacima dijelili po jedan ili dva pa ti nijedan otici nece.

Mrčo
Gost
Mrčo

Treba donijeti Zakon lex specialis kojim bi se plate ljekara enormno povecale.Nemojte.ljekare trpati u isti kos sa prosvjetom,sudijama i slicno…Te profesije niko na zapadu ne trazi.Trziste na zapadu jednostavno vapi za ljekarima i bez velikog povecanja plata tesko ce ih biti zadrzati u CG.

dr..
Gost
dr..

Mrčo, na zapadu su prosvjetarima najveće plate, od koga uče i ljekari i druge struke ne mrčio se.

DR ZHMP
Gost
DR ZHMP

Ljekari uče od ljekara.

Grigor
Gost
Grigor

Djeca prosvjetnih radnika treba da zive losije i manje jedu od djece ljekara? Profesija ko i svaka druga.

Mrčo
Gost
Mrčo

Grigor…potpuno se slazem sa tobom.Al zato cemo ostati bez ljekara pa nek vas lijeci prosvjeta.Trzise je takvo i to je to.Ne trazim ja ljekare vec Njemacka,Slovenija,Norveska….Ovdje rade za plafon plafona 1000€ i to kad se oderu od posla…Tamo ih placaju nekoliko hiljada eura…Prosvjetara ima na birou koliko hoces…ljekar ni jedan.

Luc
Gost
Luc

Grigore, i ja sam iz prosvjete, ali ljekari su nam svima neophodni. U pitanju su zivoti nas i nase djece. Kad se ospe ovo malo zdravstvenog kadra sto imamo, kukacemo svi zajedno. Prosvjetari, s druge strane, nemaju kud – nasi prosvjetni radnici nisu trazeni nigdje vani, drugaciji su sistemi skolovanja, metodi rada, trazi se savrseno poznavanje stranog jezika da bi… Više »

DAKA
Gost
DAKA

PA ovi sto nisu ljekari ,ne moraju da idu u inostranstvo da bi radili kao profesori ili pravnici, mogu da idu da rade bilo sto , imat ce 2000 e platu Sta ce te onda – Uveli ste glupe sisteme izabranog doktora i odmah da vam kazem da je to totalni promasaj, od 5 doktora opste prakse jedan se opuci… Više »

Send this to a friend