Društvo

Radunović: Povećati plate u zdravstvu, pa ljekari neće odlaziti

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) i bivši ministar zdravlja dr Miodrag Radunović za Dnevne novine kaže da ne vjeruje da bi administrativne zabrane spriječile odliv doktora u zemlje Evropske unije (EU), te da iskustva drugih zemalja govore da se ovaj problem rješava povećanjem zarada zaposlenih u zdravstvu.

Podsjećanja radi, direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu dr Vesna Miranović saopštila je da Ministarstvo zdravlja pokušava da uspostavi model da se studenti medicine, nakon završenih studija, ugovorom obavežu da narednih šest godina rade u zdravstvenom sistemu Crne Gore, kako bi se na taj način pokušao riješiti problem deficita medicinskog kadra.

Miranović je to iznijela na 34. godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), u organizaciji Ljekarske komore Crne Gore (LJKCG).

Radunović napominje da lično nije bio na ovom sastanku, te da je u ime Medicinskog fakulteta prvog dana prisustvovao član dekanskog kolegijuma.

<<<Ministarstvo zdravlja: Ideja o izmjeni kriterijuma za studente nije naš stav<<<

“Prisustvo eminetnih autoriteta iz Evrope i Svjetske zdravstvene organizacije i aktuelnost tema: Uslovi u kojima rade doktori, nasilje nad zdravstvenim radnicima, bazicna medicinska edukacija, migracije doktora, pobudili su i javnost, a bila je i prilika da se čuju iskustva drugih zemalja kao i modaliteti rješavanja mogućih problema. Vjerujem da je u tom kontekstu i izjava prof. dr Miranović, mada sa njom izvorno nijesam upoznat”, kazao je Radunović.

<<<Njemačkoj su potrebni ljekari i naše ustanove mogu ostati bez doktora<<<

Prema njegovim riječima, najbolji srednjoškolci se upisuju na studijske programe Medicina, Stomatologija i Farmacija.

“Zbog limitiranosti licencom tokom akreditacije u ovom upisnom roku ostao je neupisan jedan broj odličnih studenata sa diplomom Luča na Farmaciji, a uz razumijevanje organa UCG i Vlade naknadno je odobren upis za još 15 učenika na Medicinski fakultet, onih koji su položili prijemni, a nosioci su diplome Luča. Sa zadovoljstvom mogu reći da diplomirani studenti sa našeg fakulteta danas rade na prestižnim klinikama u zemljama EU, Turskoj i zemljama regiona, predstavljajući odlične ambasadore i promotere i Medicinskog fakulteta i Crne Gore u cjelini”, predočio je Radunović.

Kako ističe, iskustva zemalja koje su postale članice EU su upozoravajuća, te da je mobilnost radne snage osnovni postulat na kojima se zasniva kolektivitet.

“One su se suočile sa ozbiljnim migracijama zdravstvenih radnika (Poljska, Rumunija. Bugarska…), tako da je nastao ozbiljan odliv ljekara a time i pad kvaliteta zdravstvene zaštite u cjelini. Nijesam siguran da bismo administrativnim zabranama uspjeli riješiti mogući odliv doktora u zemlje EU. Otvorenost granica i mobilnost radne snage su osnovni postulati na kojima se bazira kolektivitet i zajedništvo EU i Crna Gora ne treba da bude izuzetak”, naglašava Radunović.

On naporninje da interes društva u cjelini treba da bude zadržavanje kvalitetnog kadra u svim djelatnostima, prvenstveno u zdravstvenom sistemu, jer za edukaciju doktora medicine (specijalista i subspecijalista) se ulažu ozbiljna sredstva, a učenje je doživotno.

“Odlazak najboljih pogađa najranjivije kategorije, pad kvaliteta zdravstvene zaštite, a posebno ima negativan efekat na male sisteme u igri brojki (broj stanovnika, broj ljekara i specijalista na 1.000 stanovnika) itd. Svako unaprijed preuzimanje obaveza budućih studenata medicine i diplomiranih doktora, moglo bi djelovati demotivisano na upisnu politiku i odlazak srednjoškolaca na druge fakultete u regionu, a znamo da se u Crnu Goru vrati mali broj njih, tako da to može dodatno generisati problem deficita kadra”, kazao je Radunović.

Zato bi, prema njegovim riječima, pitanje koje je otvorila profesorica Miranović, moglo biti testirano od strane stručne javnosti, Ministarstva zdravlja, LJKCG, Sindikata ljekara. Trebalo bi, kaže on, konsenzualno predložiti najbolje rješenje i po doktore medicine i po društvo u cjelini.

“S obzirom na to, da najveći broj ljekara sebe nesebično stavlja u funkciju humanosti i pomoći drugim, držeći se Hipokratove zakletve, društvo treba prepoznati značaj naše profesije. Stvaranjem boljih uslova rada, infrastrukture, omogućavanja edukacija na prestižnim evropskim klinikama su osnovni motivacioni elementi da doktori vide i dalje sebe u Crnoj Gori”, objašnjava Radunović i napominje da je valorizacija rada doktora u Crnoj Gori na na niskom nivou.

“Doktori uče sav svoj život, šest godina su osnovne studije, četiri do šest godina traje specijalizacija, subspecijalizacija tri do četiri godine i 13 godina osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja govori u prilog mojoj osnovnoj tezi”, kaže Radunović.

Zato, on smatra da je povećanje zarada najbolje rješenje, te vjeruje da će Crna Gora ići u tom pravcu.

“Moj stav je jasan, većina onih koji su rođeni, odrasli i školovali se u Crnoj Gori nemaju motiv da je napuste, jer znaju koje prednosti pruža naša zemlja po svim segmentima. Ali rad doktora mora biti valorizovan na kvalitetan način, moraju biti vrednovani rezultati rada i edukacija. Iskustva zemalja govore da su odliv zdravstvenih radnika zaustavili tek kada su realno procijenili značaj i ulogu doktora u društvu, time što su povećali primanja zaposlenih. Vjerujem i da će Crna Gora ići tim putem”, zaključio je Radunović.

92

avatar
1000
55
37
0
 
71
RaleDejo ferraraSovaDAKAPerica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Cetinjani što ne idete put inostranstva ili put italije.

Sova
Gost
Sova

“Sa zadovoljstvom mogu reći da diplomirani studenti sa našeg fakulteta danas rade na prestižnim klinikama u zemljama EU, Turskoj i zemljama regiona…”
Crni Bobo, šta reče?
Je li vama ovo normalno? Ja nisam srećan što oni rade tamo.

DAKA
Gost
DAKA

TESKA i BRZOPLETA IZJAVA , SADA DOKTORE ; BIVSI MINISTRE IMATE OBAVEZU DA URGIRATE DA SE TO STO PRIJE DESI ; A STO CE MO SA OSTALIM ZDRASTVENIM RADNICIMA; NISU SVI DOKTORI: STO CE MO SA PROFESORIMA U SKOLAMA ,I VASPITACICAMA U VRTICIMA;STO DA SE RADI SA PENZIONERIMA KOJIH IMA 80000 koji primaju ispod 250 E . STO SA SVIMA… Više »

Perica
Gost
Perica

Pita otac Pericu:
– „Jesi li znao sva pitanja na ispitu?“
– „Jesam!“
– „Kako onda nisi položio?“
– „Nisam znao odgovore!“

Perica
Gost
Perica

Covjek kad je na poziciji ćuti čuva mjesto, kad ode onda je pun vizija i nekih rješenja.

Branka
Gost
Branka

U zdravstvu i svim.drz.organima

Branka
Gost
Branka

U zdravstvu i u svim drzavnim organima…vrijeme je vise….

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ko je bio pametan otišao je čim je starog zaboljela noga.

mojsilović
Gost
mojsilović

Ovi tek kad ih maknu sa funkcije počnu stidljivo da se bore za radnička prava tako što tu i tamo kaźu dvije riječi to im je sve. Čuvaju se da ne budu grubi prema Vlasti sa nadom novog uhljebljenja.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Dali vi znate da doktor ne može da radi bez čistačice, ne može da operiše u smeču. Dali znate da doktor ne može da radi gladan, znači treba kuhara. Dali znate da doktor ne može da radi bez struje, zato treba elekrtičara. Dali znate da se pacijenti ne dopremaju na magarcima nego vozilima, zato doktor treba mehaničare. Znači da doktor… Više »

Luc
Gost
Luc

Ti kadrovi koje navodiš su lako zamjenljivi, jer nemaju nikakve posebne kvalifikacije. Ako se nekom od njih uslovi rada ne svidjaju, mozes trke da ih zamijenis sjutra sa bar 10 takvih kadrova. S druge strane, specijalista medicine je gotovo nezamjenjiv – zato svuda u svijetu imaju dobre plate. Ako hoces da imas dobru platu, tj. da si nezamjenjiv, moras puno… Više »

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ako za dan možeš da nađeš 10 dobrih elektičara trebaš da otvoriš firmu a ne da radiš za drugoga.

DAKA
Gost
DAKA

GRESIS SINE, TO JE SISTEM KOJI FUNCIONISE KAO TIM . MOZDA MOZES DA NADES ALTERNATIVU ; ALI DOK JE NE NADJES NEKO CE DA PATI I PLATI ::

mojsilović
Gost
mojsilović

Svima dobro te ćute bez doktorima loše ima tu nešto?

Rale
Gost
Rale

Princ: Doktor počinje da zarađuje sa 30 godina. Majstor sa 18, a čistačica sa 16. Mora mu se nadoknaditi razlika, u kojoj su majstor i čistačica zarađivali i ostvarili staž za penziju 12, odnosno 14 godina i formirali poroducu.

PetarPan
Gost
PetarPan

Što i ti ne poveća kad si ministrovo

Zex
Gost
Zex

Svaka čast, a šta da rade ostali radnici.Da žive od 300€,radnička klasa je dovedena do prosjačkog štapa

mojsilović
Gost
mojsilović

Ko ima 300 eura njemu je super.

veki
Gost
veki

sad saznao i progovorio, ON se dobro namlatio para i titula pa mu se ne isplati nigdje mrdnut iz MNE

Fioka
Gost
Fioka

Molim dotičnog da nas poštedi priče !!! Grobar Crnogorskog zdravstva je Miodrag Bobo Radunović !!!!!!!

Suljo Kožar
Gost
Suljo Kožar

Ovaj sručnjak šta god da je radio uništio je. Uništio je DPS u Beranama pa sad ovi vodu glavnu riječ u našu državu. Uništio je zdravstvo jer je nesposoban i kao ljekar i kao političar . Glavno raselio je sjever, kupio staniove u pg i sad otud diriguje

Send this to a friend