Društvo

Raičević: Nedostaju ljekovi za liječenje COVID pacijenata, stanje alarmantno

Dušan Raičević

Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Bar ocijenio je da je stanje u Baru po pitanju epidemiološke situacije alarmantno, i da je neophodno da nadležne institucije daju urgentni odgovor na probleme u liječenju pacijenata, kao i da prilagode aktuelne mjere situaciji na terenu i potrebama privrede. U zdravstvenim ustanovama evidentiran je nedostatak ljekova koji se dominantno koriste za liječenje COVID pacijenata, saopšteno je iz Tima za zaštitu i spašavanje.

“To u drastičnom smislu otežava liječenje oboljelih i zdravstveni sistem dovodi do ozbiljnih problema. Opštinski tim je zbog nastale situacije uputio urgenciju Ministarstvu zdravlja, Fondu za zdravstveno osiguranje i Montefarmu da preduzmu hitne korake kako bi se obezbijedile dovoljne količine antikoagulanata i antibiotika za zdravstvene ustanove u Baru za liječenje COVID pacijenata”, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, dodaju, aktuelna epidemiološka situacija pokazuje trend stabilnosti, gdje se na dnevnom nivou javlja oko 30 novoinficiranih, što je značajno manje od broja novoinficiranih početkom godine.

Inspekcijske službe (Komunalna policija, Turistička inspekcija, Sanitarna inspekcija i Uprava policije) koje su svakodnevno na terenu, konstatovale su da se barski ugostitelji pridržavaju svih preventivnih mjera, te da kontrole pokazuju povremene nedostatke individualne odgovornosti korisnika usluga.

“Stoga je Opštinski tim za zaštitu i spašavanje uputio inicijativu Institutu za javno zdravlje da razmotri mogućnost otvaranja ugostiteljskih objekata u barskoj opštini ukoliko broj novozaraženih bude na zadovoljavajućem nivou. Tim je sugerisao da adekvatna mjera može biti da za istim stolom mogu da sjede dva lica, kao i mogućnost rada isključivo na otvorenim terasama”, navodi se u saopštenju.

Poseban apel upućen je obrazovnim ustanovama u Baru, da sprovode propisane epidemiološke mjere, kako u okviru školske ustanove, tako i u dvorištima. Ove preporuke odnose se i na roditelje, koji moraju poštovati mjere (distanca, nošenje maski) prilikom dovođenja i odvođenja djece iz vrtića i škola.

“Kada je imunizacija medicinskog kadra u pitanju, do sada je za Opštu bolnicu Bar i Dom zdravlja opredijeljeno 125 doza vakcina. Opštinski Tim je konstatovao da je neophodno hitno upućivanje dodatnih količina vakcina kako bi se što prije sprovela imunizacija medicinskog osoblja koje radi u COVID odjeljenjima ovih zdravstvenih ustanova”, pojašnjavaju u saopštenju.

Predsjednik Opštine Bar i Opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje Dušan Raičević izrazio je zabrinutost zbog trenutne epidemiološke situacije.

„Zdravstveni sistem funkcioniše iznad granica opterećenja, a širenje infekcije ne jenjava. Sa druge strane, svakodnevno nam se obraćaju ugostitelji koji su ekonomski najviše pogođeni novim mjerama. Oni predlažu da budu izuzeti iz posljednjih mjera koje je preporučilo Ministarstvo zdravlja, tim prije što je redovnim kontrolama ustanovljeno da se pridržavaju svih propisanih mjera”, rekao je on.

Zbog toga traže od Instituta za javno zdravlje da razmotri ranije donijetu odluku kojom se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata.

“Takođe, zabrinjavajuća je informacija koju smo dobili od predstavnika zdravstvenih institucija koje su potvrdile nedostatak obaveznih medikamenata koji se koriste po protokolima za liječenje COVID pacijenata, te je zaključak da se hitno uputi urgencija prema institucijama da se u što kraćem roku obezbijede dovoljne količine ovih ljekova“, kazao je predsjednik opštine Bar.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
SasaCt🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪Bernini🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sasa
Gost
Sasa

Ada kako voce oni ce da idgovire i na gire stanje,gore njima bilo..

Ct🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
Ct🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Odbijate donacije vakcina,a sad nedostaju ljekovi šta reći!!!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Nedostaje u čitavoj CG! Pacijenti sami kupuju terapiju, a botoksirana pečeno plasira neistine.

Send this to a friend