Društvo

Rakčević Medenici i Vukoviću: Vazduh truje Podgoričane, preduzeti hitne mjere

Zbog sve većeg zagađenja vazduha, zdravlje stanovnika Podgorice je izuzetno ugroženo. Samo u posljednjih nedelju dana, nivo štetnih PM10 čestica na mjernim stanicama u Glavnom gradu, prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine prelazio je nivo čak od 510 µg/m3, šta predstavlja ogromno zagađenje i veliku opasnost po zdravlje građana, naveo je predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA Luka Rakčević u pismu koje je danas uputio direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Nikoli Medenici i gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću.

U ovom trenutku, istakao je, nivo PM10 čestica na mjernoj stanici u dijelu grada Preko Morače (Blok V) iznosi čitavih čitavih 175,5 µg/m3, dok je AQI (Air Quality Index) na čak 243, od dozvoljenih 100.

“Ta zagađenja su posebno izražena u večernjim časovima, kada se štetni polutanti zadržavaju u donjim slojevima”, naglasio je Rakčević.

Dodaje i da je uzroka za takvo aerozagađenje mnogo, a naveo je i neke od njih.

“Nepostojanje funkcionalnog i održivog javnog prevoza, zbog čega skoro 50 odsto građana Podgorice koristi sopstveni automobil kao primarno sredstvo prevoza – šta stvara velike saobraćajne gužve i zagađuje vazduh; betoniranje javnih površina, kidanje drveća i pretvaranje parkova u betonske stambene blokove; nekontrolisana eksploatacija šuma i nedovoljna kontrola velikih zagađivača; sagorijevanje čvrstih goriva za grijanje; meterološki uslovi koji pogoršavaju zagađenje u zimskom periodu; nedosljedna primjena Zakona o zaštiti vazduha i druge regulative”, nabraja Rakčević u otvorenom pismu.

Tvrdi i da se u poboljšanje kvaliteta vazduha godinama ulažu mizerna i nedovoljna finansijska sredstva, a da institucije rade malo ili skoro ništa da takvo stanje promijene.

“Zbog toga ne treba da čudi visok broj respiratornih oboljenja i drugih bolesti, koje uzrokuje ili čiji je katalizator zagađen vazduh, a posebno kod osjetljivih grupa stanovništva. Podsjećam Vas da je zvanično istraživanje koje je sprovedeno prije četiri godine u Crnoj Gori pokazalo je da se oko 140 hospitalizacija i 250 prijevremenih smrti dogodi zbog zagađenog vazduha. Zato je sprovođenje odlučnih mjera protiv aerozagađenja od izuzetne važnosti za javno zdravlje i bezbjedan život građana Podgorice“, podsjetio je Rakčević.

Zbog svega navedenog, on je u ime odborničkog kluba “Podgorička URA – Pravo na grad!” u Skupštini Glavnog grada, zatražio da se Medenica i Vuković u najkraćem roku obavijeste javnost o kvalitetu vazduha u Podgorici, te izdaju niz preporuka i mjera vezanih za bezbjedno funkcionisanje građana.

“Takođe, pozivam Vas da u što kraćem roku i bez odlaganja pokretene proces radikalnog poboljšanja javnog prevoza u Glavnom gradu, masovnog ozelenjavanja i pošumljavanja grada, zaustavljanja svih nasrtaja na zelene površine, parkove i javne površine, sa posebnim akcentom na brdo Goricu, Njegošev park, Kasarnu Morača, brdo Ljubović, NP Skadarsko jezero, Malo i Velje brdo i druge važne zelene predjele našeg grada. Takođe, pozivam Vas da napravite oštar zaokret ka održivoj urbanoj mobilnosti i stvaranju uslova za zdrave vidove transporta, kao i da izvršite bolju kontrolu velikih zagađivača, pospješite prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije i redovno izvještavate građane o stepenu zagađenja vazduha. Nadam se da ćete razumjeti značaj navedene situacije, koja prevazilazi sve političke i ideološke razlike, te postupiti u skladu sa Ustavom i Zakonom, kako bi zdravlje građana/ki Podgorice bilo u potpunosti zaštićeno“, poručio je Rakčević.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
ArenakadGrkMilicaVelimir
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Arena
Gost
Arena

Meteoroloşki uslovi…Vukoviću, mnogo si kriv…a, to što se Rakčević i rodbina griju na drva, to ti je neoprostiva greška, pa još moraju da se voze kolima, rade zgrade od betona…muka je na njega velika…jedino Luku to brine…vlast je ravnodušna.

kad
Gost
kad

ja se cetvrtkom i nedjeljom okadim ulicama pg.to ponistava sve otrove.

Grk
Gost
Grk

Kakve izmisljotine serviraju ovom narodu! Sad je kao zagadjeniji vazduh nego sto je bio ranije kad smo imali industriju i lada je radio kap u punom kapacitetu? Neko ovdje izmislja da bi se uveli novi porezi. Slazem se jedino za betoniranje grada. To ce nam glave doc.

Milica
Gost
Milica

Ko kog prati monitoring kvaliteta vazduha zna da je cg medju najgorim drzavama na svijetu po kvalitetu vazduha. Ja posle 18 ne izlazim iz kuce, vazduh je otrovan.

Velimir
Gost
Velimir

Otrovaste ga vi iz u’re I Demokrate,a ovi ga ogadise iz DF-a!

Istina
Gost
Istina

E, ovo su, nasi dragi gradjani, pitanja koja treba sve da nas brinu i u cije rjesavanje treba svi da se ukljucimo, umjesto sto rasipamo energiju na nacionalisticke zamke i populisticku retoriku – smog koji nas danima pritiska i truje, a koji niko nadlezan ne pominje kao ozbiljnu pojavu, a kamoli sugerise mjere za ublazavanje, kao da smo zemlja “treceg… Više »

alo
Gost
alo

Uzrok velikog povecanja zagadjenja zadnjih par dana su pozari oko Podgorice, posebno onaj na Vezesniku na koji se niko ne obrce a dovoljan je slab sjeverni povjetarac da sav dim donese u Pg

Send this to a friend