Društvo

Rampa za osobe sa invaliditetom u zgradi Prijestonice

Rampa za osobe sa invaliditeom montirana je na prvom spratu u zgradi Prijestonice, saopšteno je iz NVO Aktivna zona.

Prilagođavanje zgrade Prijestonice osobama sa invaliditetom dio je projekta “Zajednica bez barijera'”, koji ova NVO sprovodi.

Za rampu je, putem donacija, prikupljeno šest hiljada eura. Realizaciju ove donatorske akcije je podržao i Fond za aktivno građanstvo, odnosno Evropska unija, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, a u okviru programa “De fakto jednaki”.

Donatorska akcija je trajala pola godine i realizovana je u 2017. godini, međutim, zbog komplikovanih procedura u vezi sa uvozom, rampa je montirana tek ove sedmice.

Ova NVO ističe da su tražili da se oslobode od plaćanja poreza i carine na pomenutu donaciju. Nažalost, ističu oni, to im nije omogućeno jer pravni sistem Crne Gore ne prepoznaje donaciju građana i privrednika kao predmet koji može biti oslobođen plaćanja pomenutih taksi.

“Naša organizacija je bila prinuđena da iz sopstvenih izvora izdvoji čak 1149 eura za PDV, što smatramo da nije dobra poruka za druge organizacije, građane i preduzeća koji žele djelovati filanstropski i donirati usluge ili predmete onima kojima su potrebni”, istakli su oni.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
STARAC SA CETIN
Gost
STARAC SA CETIN

A kako do sprata gdje je Opštinski sud,i kancelarije Mup-a (gdje se izdaju lična dokumenta)U ovoj zemlji se sve polovično radi.Donatori su dali novac,a nisu se zanimali,da li će se zgrada u potpunosti prilagoditi.Rampa do prizemlja koštala je 6.620€ + 1149€ PDV-a.

Send this to a friend