Društvo Crna Gora nešto bolja, očekuje nas dosta posla, posebno u naučnoj pismenosti

Rast za 12 bodova iz matematičke pismenosti na PISA testiranju

U skladu sa procedurama OECD-a danas saopštavamo rezultate PISA testiranja 2018. godine. Posebno nas raduje napredak iz matematičke pismenosti, bolji smo za 12 bodova, a statistički posmatrano bilježimo trend rasta od početka učešća u PISA testiranju za 31 bod. Rezultati iz naučne pismenosti su za nijansu bolji od prethodnog ciklusa. U ciklusu PISA 2018 godine fokus je bio na čitalačkoj pismenosti, gdje je novina bila uvođenje digitalnog čitanja. Neznatna razlika u rezultatima i na nivou OECD-a i na nivou Crne Gore u odnosu na prethodni ciklus je zenemarljiva upravo zbog uvođenja digitalnog čitanja, pa možemo reći da su rezultati iz čitalačke pismenosti na nivou prethodnog ciklusa. Takođe, i iz čitalačke pismenosti napredak je u odnosu na 2006. godinu 29 bodova, saopštila je direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović.

“Ostvareni bodovi iz čitalačke pismenosti su 421, iz matematičke 430 a iz naučne 415 što nas svrstava u drugu trećinu ukupnog broja testiranih zemalja. Nemamo razloga da budemo nezadovoljni rezultatima, ali treba još mnogo rada da bismo bili zadovoljni“, istakla je ona.

Istakla je i da su interesantni podaci o najpopularnijim zanimanjima među petnaestogodišnjacima. Učenici su zainteresovani za sportska zanimanja, za medicinu, za prosvjetu, za informacione tehnologije, za pravne nauke. Posebno važan element je pripadnost učenika školi 81 odsto, osjećaj sigurnosti jer učenici koji osjećaju prijateljsku atmosferu u školi postižu bolje rezultate.

Dmitrović je zaključila podatkom da Nacionalno testiranje na kraju II ciklusa osnovne škole takođe uključuje do 30 posto zadataka tipa PISA testiranja, te da PISA testiranje ne treba doživjeti kao takmičenje, nego kao još jedan od instrumenata upravljanja obrazovanjem u cilju podizanja kvaliteta.

“U dijelu naučne pismenosti potrebno je raditi na opremanju kabineta, laboratorija da bi učenici mogli izvoditi vježbe, eksperimente u kontrolisanim uslovima i na taj način sticali praktično i primjenjljivo znanje”, dodala je ona.

Direktorica direktorata u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolić rekla je da kada govorimo o trendovima, postignuća iz čitalačke i matematičke pismenosti su se poboljšala od prvog učešća Crne Gore na testiranju PISA 2006. godine.

“Iz čitalačke pismenosti najveći napredak je postignut u ranijim ciklusima, dok je napredak iz matematike zabilježen upravo u ovom, posljednjem testiranju. Crna Gora je dakle najnovijim rezultatima pokazala da je ostvarila nemali pomak u matematičkoj pismenosti, te da nas najveći posao tek čeka u naučnoj pismenosti, u kojoj smo na sličnom nivou kao i u prethodnom ciklusu”, istakla je ona.

Nikolić je istakla i jedan kuriozitet, a to je da su rodne razlike takve da upućuju na jednak stav prema obrazovanju, te kvalitet obrazovanja među polovima.

“Odnosno, u čitalačkoj pismenosti, u kojoj je i najveća razlika, ona je u korist djevojčica, mada se sada smanjuje. Dječaci su nešto bolji iz matematike, dok su iz naučne pismenosti razlike u bodovima neznatne i to u korist djevojčica”, dodala je ona.

Budući svjesni značaja ovog testiranja, kako je rekla Nikolić, prošle godine multiresorski tim je obišao veliki dio crnogorskih škola, kako bi pripremio u tehičkom smislu učenike na testiranje.

“U suštinskom smislu, obrazovna reforma sprovedena je sredinom 2017. godine, a kako je testiranje bilo 2018. svakako da puni efekat reforme u kontekstu PISA testiranja mozemo, logično, očekivati na narednom testiranju”, dodaje ona.

Kako objašnjavaju iz Ministarstva prosvjete, PISA testiranje sprovodi se svake tri godine i procjenjuje stepen u kom su petnaestogodišnji učenici širom svijeta stekli ključna znanja i vještine, te koliko dobro učenici mogu da koriste ono što su naučili i da primijene svoja znanja u nepoznatom kontekstu. Ovaj pristup, navode oni,  polazi od činjenice da savremena ekonomija nagrađuje pojedince ne na osnovu onoga što znaju, nego na osnovu onoga što mogu da urade sa onim što znaju.

“PISA istraživanje uključuje ključne školske predmete – čitanje, matematiku i nauku i inovativne oblasti. Čitalačka pismenost definiše se kao sposobnost učenika da razumiju, koriste, evaluiraju, promišljaju i angažuju se u tumačenju pisanih tekstova. Matematička pismenost definiše se kao sposobnost učenika da formulišu, koriste i tumače matematiku u različitim kontekstima. Naučna pismenost definiše se kao sposobnost angažovanja u naučnim pitanjima i s naučnim idejama kao građanina koji kritički promišlja”, naglašavaju iz Ministarstva.

Značaj ovog testiranja je u velikoj geografskoj pokrivenosti. Naime2018. godine u testiranju PISA učestvovalo je svih 37 zemalja članica OECD‐a i 42 partnerske zemlje i ekonomije. Dakle ukupno 79 zemalja. Testiranje PISA 2018 obavljeno je na računaru iz čitalačke, matematičke i naučne pismenosti i trajalo je dva sata.

“Zbog razlike u obrazovnim sistemima zemalja učesnica, ne testiraju se učenici istog razreda, već istog godišta. Učesnici PISA testiranja imaju između 15 godina i tri mjeseca i 16 godina i dva mjeseca i završili su najmanje šest godina formalnog školovanja. Uzorkom je obuhvaćeno 6 973 petnaestogodišnjaka iz 51 srednje škole i 15 osnovnih škola. U ovom ciklusu PISA učestvovalo je 11 gimnazija, 28 srednjih stručnih škola i 12 mješovitih škola”, zaključuju iz Ministarstva.

9

avatar
1000
6
3
0
 
9
oljaMehoJovanaStaxeBokelj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
olja
Gost
olja

“U suštinskom smislu, obrazovna reforma sprovedena je sredinom 2017. godine, a kako je testiranje bilo 2018. svakako da puni efekat reforme u kontekstu PISA testiranja mozemo, logično, očekivati na narednom testiranju”, veli Arijana i pokzuje koliko zna o obrazovanju i PISA testiranju. Bolje da ne pominje ono što su uradili 2017. a navaju ga “reformom”.

Staxe
Gost
Staxe

Nemamo razloga da budemo nezadovoljni rezultatima, ali treba još mnogo rada da bismo bili zadovoljni…mnogo jada i da je Marović sastavljao…

Bokelj
Gost
Bokelj

Zašto ne navedete punu informaciju da je od ukupno 79 testiranih država CG zauzela 52 mjesto, i da je iz regiona od nas gora samo Bih (62). Srbija 45, Hrvatska 29 a Slovenija 21. Iznosite polu informacije.

Jovana
Gost
Jovana

CG je bolja i od Bugarske (clanice EU), Albanije, BiH, Makedonije, Kosova. Ne izvrcite cinjenice. Nije sjajno, ali napredujemo iz godine u godinu.

Meho
Gost
Meho

Pa nekom je taj nivo odlican …

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Sa ovakvim sistemom skolstva, sa ovakvim kadrom( cast izuzecima), dobro je i da smo i 52. Ono sto bi trebalo ministra da zabrine je cinjenica da roditelji danas, vise nego ikad uce sa svojom djecom, jer u skoli nece niko da se trudi, samo se zadava. A nastavnici su vecinom stava, ‘ vatam te sto ne znas, da ti dam… Više »

Mojas
Gost
Mojas

Zauzeli smo 52 mjesto, medju zadnjima, a ovi iz ministarstva prosvjete daju saopstenje koje je salata od rijeci.Dovoljno je ova bruka pa da se Sehovic smijeni.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pogledaj ove sprdnje, niko da kaže koje smo mjesto zauzeli, a među najgorima smo

Mak
Gost
Mak

bili smo 59. a sad 52. imas po portalima

Send this to a friend