Društvo

Revizija zakona o medijima i RTCG zbog dodatnog snaženja, a ne nedostataka

ilustracija

Zakonski tekstovi o medijima, kao i nacionalnom javnom emiteru RTCG, predloženi su za drugi kvartal 2019. godine. Revizija ovih zakona nije proizvod “nedorečenosti i nedostataka”, već zbog dodatnog snaženja u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim komparativnim praksama,  navodi se u odgovoru Ministarstva kulture Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Odbor je od Ministarstva tražio da dodatno razmotri propise koji, u manjoj ili većoj mjeri, kreiraju ili imaju uticaj na izborni ambijent, a to su zakoni o medijima, kao i nacionalnom javnom emiteru RTCG, te da da sugestije ili direktno učestvuje u radu Odbora, ako procijeni da treba, piše Pobjeda.

“Bilo bi značajno da ukažete na sve nedorečenosti i nedostatke u važećim propisima koji otežavaju njihovu primjenu, odnosno na sve poteškoće koje ste u praksi konstatovali, sa naglaskom na kreiranje izbornog ambijenta”,  naveo je predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović u dopisu Ministarstvu kulture.

Ministarstvo je odgovorilo da je predložilo zakone o medijima i o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore.

“Nacrti ovih zakona, proizvod su rada multiresorskih radnih grupa sastavljenih od predstavnika medija, medijskih udruženja, civilnog društva, akademske zajednice i predstavnika držvnih organa. U dijalogu i stručnoj raspravi koncipirana su rješenja saglasna međunarodnim standardima i dobrim praksama. S obzirom na to da u redovnim godišnjim izvještajima EK nije bilo negativnih komentara na predmetne zakone, njihova revizija nije proizvod “nedorečenosti i nedostataka koji otežavaju njihovu primjenu”, već je cilj revizije dodatno snaženje u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim komparativnim praksama”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Ističe se da izmjene i dopune Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, izrada novog zakona o medijima, te planirana izrada novog zakona o elektronskim medijima, imaju cilj garantovanje slobode izražavanja shodno standardima Savjeta Evrope i Evropske unije, kao i slobode medija i bezbjednosti novinara, zatim garantovanje pluralističkog medijskog okruženja, osnivanje fonda za pluralizam medija, normativno snaženje političke, institucionalne i finansijske nezavisnosti RTCG, kao i snaženje institucionalne nezavisnosti Agencije za elektronske medije shodno Direktivi o izmjeni Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama iz oktobra 2018. godine.

Cilj je i, kako se navodi, podsticanje finansijske održivosti samoregulacije, transparetnost državnog oglašavanja u medijima i promociju medijske pismenosti.

Ministarstvo je navelo da je na nacrte zakona u oktobru-novembru prošle godine pravna mišljenja i komentare dostavili su SE i OSCE, koji su implementirani u nacrte.

“Imajući u vidu činjenicu da smo komentare Savjeta Evrope i OEBS-a na nacrte predmetnih zakona dobili oktobra/novembra 2018. godine, zatim da je nastavljena inkluzivna aktivnost multiresorskih radnih grupa u cilju implementacije ekspertskih preporuka, te imajući u vidu, shodno Uredbi o izboru predstavnika NVO u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, te period javne rasprave koja će se obaviti u prvim mjesecima 2019. godine, i imajući u vidu ponovno ekspertsko čitanje nacrta zakona o Savjeta Evrope i Evropske komisije, Programom rada Vlade zakonski tekstovi su predloženi za drugi kvartal 2019. godine”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Kada je u pitanju nacrt zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, Ministarstvo navodi da je cilj izmjena i dopuna ovoga zakona dodatno snaženje mehanizma političko-institucionalne nezavisnosti javne radio-difuzije, u skladu sa međunarodnim standardima i komparativnom praksom.

“Iako način imenovanja članova Savjeta RTCG utvrđen zakonskim okvirom, kako se navodi u komentarima SE ili u okviru Analize JUFREX, nudi dovoljno garancija za njihovu nezavisnost, predviđenim izmjenama i dopunama osnažiće se proces odabira i imenovanja članova Savjeta RTCG tako što će se u postupak involvirati nezavisni regulator za oblast elektronskih medija u dijelu koji se odnosi na transparentnost procedure, uvida u izborni proces, te stručnog mišljenja regulatora u odnosu na kandidate za koje je podnešeno više odvojenih predloga”, navodi Ministarstvo.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend