Društvo

Rezultate testa na koronu u samoizolaciji čeka oko 200 građana Rožaja

U Rožajama su  pojačane mjere samoizolacije djelovanjem inspekcijskih službi i pojačanom kontrolom ulaska i izlaska iz Opštine od strane Uprave policije. Juče nije bilo novoinficiranih u Rožajama, a tokom dana je uzeto oko četrdeset novih uzoraka. Do sada je ukupno pozitivnih na koronavirus 133, a od početka epidemije je testirano 648 pacijenata.  Na kućnom liječenju je 120 građana koji su u samozolciji i pozitivni su na koronavirus. A u samozolaciji je oko 200 onih koji su uzorkovani i čekaju rezultate testa. U Opštoj bolnici u Beranama je hospitalizovano 13 žitelja Rožaja, u Podgorici dva. Do sada su imali tri smrtna slučaja, kazao je za CdM Član Kriznog medicinskog štaba, doktor Nebojša Kavarić.

Foto: CdM

Doktor Kavarić već nekoliko dana boravi u Rožajama kako bi pratio epidemiološku situaciju i pružio podršku zaposlenima u tamošnjem Domu zdravlja u realizaciji preporuka Instituta za javno zdravlje i privremenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela.

On napominje da je  Dom zdravlja u Rožajama u posljednja četiri dana remodelirao svoju organizaciju u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Pojačane su, kako ističe, patronažne posjete, odnosno sve službe koje su specifično vezane za kovid infekciju i pacijenti koji su suspekti na kovid ili imaju infekciju, i imaju punu pažnju svih službi.

Rožaje

“Unaprijedili smo zdravstvenu zaštitu djece. Dom zdravlja je unaprijedio svoj rad u skladu sa epidemiološkom situacijom. Epidemiološka služba Doma gdravlja radi veoma vrijedno na identifikaciji kontakata i sprovodi epidemiološka istraživanja tokom cijelog dana” navodi doktor Kavarić u razgovoru za CdM.

Kavarić napominje da očekuju povoljne vijesti o novoinficiranim, kako bi imali rezultat djelovanja mjera koje se primjenjuju u ovom gradu.

“Jučerašnji dan smo sa olakšanjem prihvatili s obzirom na to da nije bilo novoinficiranih, ali s obzirom na broj uzoraka koji je uzet, znamo da nije kraj i da će se pojavljivati značajan broj labiratorijski dijagnostikovanih i narednih dana. To što jednog dana nije bilo novoinficiranih neće nas relaksirati niti opustiti u striktnoji primjeni svh mjera”, jasan je sagovornik CdM-a.

Napominje da su građani posljednjih dana veoma disciplinovani kada je riječ o poštovanju propisanih mjera.

“Broj pacijenata je od uobičajenih 800 pao na oko 150 do 200. Građani dolaze samo kada treba, a koriste se telefoni i elektronski servisi. U Rožajama sinergistički djeluju Dom zdravlja i jedinica Zavoda za HMP. Zdravstvena zaštita je veoma organizovana”, jasan je Kavarić.

Dodaje da epidemiološka situacija kaže da takav tip visoke pozornosti i organizovanosti mora biti i u narednom periodu.

“Zavisi puno od organizacije zdravstva, od saradnje građana i zvdravstvenih institucija. U ovom trenutku imamo dobar primjer discipline građana, za razliku od početnog perioda širenja epidemije kada to nije bio slučaj. Nikad nije kasno za primjenu potrebnih mjera. Ohrabrujemo građane da nastave ovako, da spriječe širenje epidemije horizontalno unutar svojih porodica i među najbližim srodnicima, a to se može samo uz striktno poštovanje mjera koje je preporučio NKT”, zaključio je doktor Kavarić u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

16

avatar
1000
6
10
0
 
13
EnaEl GrandeEl GrandeEl GrandeBBounce
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
El Grande
Gost
El Grande

Viđeće za 10 dana

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Zaustavite vi ilegalne prelaze granice pa ce i korona skalati

Slavko
Gost
Slavko

Pogubase cijelu Crnu Goru Rozajci.

Virus
Gost
Virus

Sa i bez korone

BBounce
Gost
BBounce

Veceg zla od vas cetnika nije vidjeno na ovom dunjaluku. Stid bi me bilo da se poistovjecujem sa primitivzom koji je za vas mentalni sklop izgleda domet.

El Grande
Gost
El Grande

BeeBounce na aparatima

BBounce
Gost
BBounce

Većina policije je zaražena u RO. Ko vrši kontrolu da li se poštuje samoizolacija jer je par politički aktivnih osoba (nezavisno za politiku ali su poznati u gradu) kršilo samoizolaciju jer ih niko ne kontroliše i doprinijeli su širenju virusa u gradu?

El Grande
Gost
El Grande

Jesi duvao u dreger skoro ?

Marija
Gost
Marija

Kako je moguce da fakulteti normalno funkcionisu?? Tu ne vidite prijetnju od korone?

Pitam se
Gost
Pitam se

Amo se prdrzava mjera jer su odrasle osobe u pitanji nema.prostora … ako … sve je do gradjana

Marija
Gost
Marija

Dovoljno je da u istoj sali boravi preko 100 osoba. Uvijek postoje neodgovorni pojedinici, virus je nemoguce iskontrolisati kao sto vidite. Ne bi postojao virus, da se svi pridrzavaju mjera, ali ocigledno se ne pridrzavaju cim je ovakvo stanje

Miško
Gost
Miško

na fakultet idu pametni i odgovorni

Prc CG
Gost
Prc CG

Posebno u CG😂😂😂😂😂😂

Gigi
Gost
Gigi

Rusi napravili lijek.Dibice te ga sto posto u crnu gori.Placenici NATO mafije

Pitam se
Gost
Pitam se

Bolje rat nego pakt ,ne treba nam od njih

Ena
Gost
Ena

Posaljite taj lijek u Srbiju, tamo je potrebniji

Send this to a friend