Društvo

Predlog eksperata: Otvoriti jednu traku Mediteranske ulice

Eksperti Građevinskog fakulteta odradili su analizu oštećenja u Mediteranskoj ulici u Budvi, čiji su rezultati utvrdili da je moguće otvaranje jedne saobraćajne trake za putnička i dostavna vozila, izuzev za kamione i autobuse. Analiza je pokazala da su oštećenja posljedica neadekvatnog obezbjeđenja u toku gradnje objekta Porto Budva.

“Evidentirano je da su nastala oštećenja na saobraćajnicama u Mediteranskoj i ulici S16-16 posljedica neadekvatnog obezbijeđenja od prekomjernih pomjeranja dijafragmi temeljne jame u toku građenja objekta Porto Budva. Kao mjere za zaštitu pomenutih lokacija i infrastrukture, eksprtizom se sugeriše da je prvo potrebno izraditi projekat sanacije nastalih oštećenja na okolnim saobraćajnicama, a sanacione radove izvesti tek nakon stabilizacije dijafragmi izgradnjom konstrukcije objekta do kote terena saobraćajnica”, navodi se u ekspertizi.

Stručnjaci napominju da je bitno da se trajno riješi pitanje podzemnih voda, koje su presječene izgradnjom dijafragmi predmetnog objekta, a u cilju relaksacije hidrostatičkih pritisaka na okolni teren.

“Nerješavanje ovog pitanja i povezanih radova može imati štetne posljedice po okolnu infrastrukturu, saobraćajnice i objekte i nakon završetka izgradnje ovog objekta”, navodi se u eskpertizi koja je objavljena na sajtu Opštine Budva.

<<<Krapović i Ramaj danas o popravci ulice u Budvi<<<

Predsjednik opštine Dragan Krapović i investitor Naser Ramaj danas razgovaraju o sanaciji ulice i konkretnim mjerama koje treba preduzeti da se problem riješi, naveli su iz lokalne uprave.

Saobraćaj u dijelu Mediteranske, od Ulice 13. jula do Ulice Mila Milunovića je obustavljen, po nalogu inspekcije, od 7. februara zbog pukotina koje su se pojavile sredinom kolovoza.

<<<Krapović: Ispitaćemo zašto je popucala glavna ulica u Budvi<<<

Na zahtjev lokalne uprave, Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore uradio je u međuvremenu elaborat u kojem je saopšteno stanje sporne lokacije i preporučene mjere koje treba preduzeti.

A.Gajević

Send this to a friend