Društvo

Roditelji dobili nesvakidašnji odgovor od Zelenila: Podgorički park nije za djecu

Udruženje Roditelji saopštilo je da su dobili nesvakidašnji odgovor od direktorice Zelenila Dace Popović o namjeni Podgoričkog parka. Ovaj park ograđen je drvenim stubićima koje povezuje kanap, na šta su se udruženju žalili roditelji. Iz gradskog preduzeća saopšteno im je da je ograda takva jer Podgorički park nije namijenjen djeci, piše Dan.

“Bilo bi dobro da se obavijesti javnost da znaju da postoje parkovi koji nijesu namijenjeni djeci. Nama je to novo i nijesmo znali da ne treba tu da dolaze djeca mlađa od 12 godina. Ograda ima i žicu i nije baš tako lako proći, osim ako se neko baš namjeri na tako nešto. Ipak, je bolje ne razmišljati o tome hoće li neko dijete, recimo u petom i li šestom razredu, u igri i nepromišljenoj zabavi rizikovati svoj život, na bi trebalo taj dio malo bolje obezbijediti. Djeca u tom uzrastu ne idu stalno u pratnji roditelja. Naravno da će roditelji male djece paziti gdje idu, ali imamo i ove koji su samostalni”,  rekla je Kristina Mihailović, iz Udruženja Roditelji

Mihailović ističe da im je jasno da nema ograde u ostalim djelovima obale Morače, jer nema ni obilježenih sadržaja.

“Ovdje je zaočekivati da ograda postoji i da je odavno postojala, jer je na ovom prostoru i ranije bio mobilijar za djecu. Ovo sada što je urađeno jeste dijelom bolje nego što je bilo, ali moglo bi biti još bolje. Podgorički park trebalo bi još urediti kako bi se rizik sveo na minimum”, rekla je Mihailović.

U odgovoru koji je dostavljen Udruženju Roditelji, a koji je potpisala Daca Popović, izvršna direktorica Zelenila, posebno je istaknuto da Podgorički park nije predviđen za boravak djece mlađe od 12 godina bez pratnje roditelja, odnosno staratelja.

“Rekonstrukcijom zelene površine u Ulici Jovana Tomaševića i izgradnjom Podgoričkog parka napravljen je prostor za miran odmor. Sa ove lokacije je prethodno uklonjeno dječje igralište iz razloga što nauskoj površini uz korito rijeke nije preporučena izgradnja dječjeg igrališta, baš zbog bezbjednosti djece. Iz tog razloga ni novoizgrađena parkovska površina nije predviđena za boravak djece mlađe od 12 godina bez pratnje roditelja, odnosno staratelja. Sem toga, niti jedna ranije formirana zelena površina koja se oslanja na korito rijeke Morače (Njegošev park) nije ograđena, dok je Podgorički park jedina zelena površina izgrađena uz korito rijeke koja ima ogradu, koja osim dekorativne ima i zaštitnu funkciju”, piše u odgovoru koji je potpisala Popović.

Od izvršne direktorice Zelenila Dace Popović novinari Dana nijesu dobili pojašnjenje oko konstatacije da Podgorički park nije namijenjen djeci.

34

avatar
1000
26
8
0
 
31
MilaOdgovoranSurova realnostNarozPostar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Surova realnost
Gost
Surova realnost

Kako je nekima dosadno u životu pa preko Udruženja, NVO, itd burgijaju glave i izvolijevaju, sto bi bilo ako bi bilo…

Prč
Gost
Prč

Malo pretjeruje nvo i ako je na ne bas lijep nacin sro en odgovor zelenila.prvo je tu bio mobiliar namijenjen djei i koliko se sjecam nije bilo ograde.sad se jasno vidi da nema sadrzaja za najmladje.naravno da niko ne brani djeci da dolaze al svakako da nije igraonica i pusti djecu na livadu.pa njegosev park je cijelom duzinom uz moracu… Više »

Nidje veze
Gost
Nidje veze

Gospodo draga, osim djece i roditelja ima tinejdzera, ima mladih parova, ima drugova i drugarica koji mahom ne idu po kafica nego cesto se okupljaju u parkovima. Treba malo ima mozga i tu populaciju. Ja sam roditelj, ali mi je lijepo vidjeti kad prosetam da vidim da se omladina okuplja, doruckuju, caskaju, druze se. Cemu odmah pomama, pa evo nam… Više »

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Roditelji.me bi da dođu u park i da gledaju u mobilni a ne u djecu.. izgleda je u tome poenta. .. Kristini ništa ne valja, svemu nađe manu, a ne skida se sa televizije, isto kao Minja psihološkinja. Ima masu roditelja koji razmišljaju drugačije nego čelnica ove NVO, i koji se trude i nađu način da budu zadovoljni… A ona… Više »

Postar
Gost
Postar

Nisam gledao tu ogradu niti znam ko je ta Mihajlovicka samo znam da park koji se nalazi na ivici ambisa treba propisno ograditi pa bio on za djecu ili odrasle. A nema nidje tog upozorenja da je samo za starije od 12 godina. Po meni ce ti stariji od 12 napraviti jos vecu glupost od mladje djece. Park treba sto… Više »

Brassel
Gost
Brassel

Gdje je fotografija ograde?

Naroz
Gost
Naroz

Potpuno ispravno, shta ce odrasli na ljuljaske i tobogane, i shta ce djeca tamo dje nije bezbjedno. Uvijek postoji mogucnost da nekom roditelju, odn staratelju popusti pazhnja. Jedino da oko takvih parkova podignu zidove od 3-4 metra sa bodljikavom zhicom, pa onda da budu za sve.

Iskreno cu reci
Gost
Iskreno cu reci

Park je odlican a ograda mora biti sigurnija i od drugog materijala. I Viseci most treba imati visociju ogradu. Ona je ipak preniska. Minimum dvadesetak santimetara je treba povecati.

Naroz
Gost
Naroz

Viseci most nije za slabice 🙂

Odgovoran
Gost
Odgovoran

Idu srednjoskolci tuda, madost, ludost pa sbog sigurnosti ipak treba povecati ogradu.

Eto tako
Gost
Eto tako

Imam i ja djecu ali bi rado dvije ure bez njih🤪🤪🤪🤪

767
Gost
767

sto god se napravi u ovom gradu, ovim strucnjacima iz NVO ne valja, i samo manisu i traze jos nesto vise. Ovaj park je prelijep. Sto ne organizuju oni neku dobrotvornu akciju, skupe pare, pa prave sto god zele po svojim standardima? postoji praksa u razvijenim zemljama dje djeca prodaju kolace koje majke naprave, ili prodaju limunadu, ili sto god….organizuje… Više »

Nije nego
Gost
Nije nego

Kristina je poznata kao malo nervozna, pa se istrcala.
Ok je da postoji park i za odrasle, narocito jer svakodnevno nicu ovi za djecu.

Titograd
Gost
Titograd

Naravno da će mala đeca doći u park sa eoditeljima. Poenta je da taj dio nije bezbjedan, nesreća se dogodi za čas. Zato ne pametujte, gispodo iz Zelenila, nego obezbijedite raj dio sa sigurnom ogradom.

zorka
Gost
zorka

pa nisu parkovi samo za djecu valjda i ostali imaju pravo na odmor..penzioneri hoce malo mira..a djeca imaju svoja mjesta ..parkove za igru..

Vaka
Gost
Vaka

Mala đeca bez pratnji roditelja ne bi trebala da budu ni na jednoj javnoj površini. A ova NVO ima i puno bitnijih stvari sa kojim treba da se bave na ptrimjer skupoća udžbenika i nastavnih sredstava za osnovce.

Mongro
Gost
Mongro

Daca je bila možda malo odlutala sa mislima na park samo za zaljubljene?

delboj
Gost
delboj

Sto vam nije jasno, mozda bi trebali zid da naprave duz Morace da se djeca ne bacaju… I ne mora svaki park da ima mobilijar i da bude za djecu. Ima i ljudi koji bi u tisini da sjedu, bez buke koju prave djeca.

Blok5
Gost
Blok5

Potpisujem!

Mila
Gost
Mila

E, da ima kakvi prostor ograđen pa da mame i tate ubače đecu unutra, kako bi đžibrili, srkali kafu i buljili u telefone. NVO da se hitno pozabavi problemom

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Ko hoće razumije, i normalno je valjda da se u park uz korito rijeke ne puštaju mlađa đeca bez pratnje roditelja. Da se nešto desi, da neko dijete ne daj Bože upane u rijeku onda bi digli dreku kako je gradska vlast kriva jer nije adekvatno obezbijedila prostor. No znamo zašto se baš sada glaskaju iz većine NVO.

Slavko
Gost
Slavko

I sta je ovdje nejasno?

Mima
Gost
Mima

Kristina, niko nije rekao da ne treba da dolaze đeca već samo da nije bezbjedno za njih u smislu da mogu da izađu ili da se povrijede. A to što bi ti da śedeš i teferičiš dok ti se đeca igraju, to je druga stvar.

Milos
Gost
Milos

Objasniti roditeljima da je park jedno a igraliste drugo. Park je za relaksaciju, a igraliste za igru, vrisku i lomljenje mobilijara od strane nevaspitane djece. Obicno roditeljima nevispitane djece smetaju svakakve gluposti

Tealk
Gost
Tealk

tacno tako park nije za djecu jer kad se dijete povrijedi moze onda opstina da se tuzi

Mislim
Gost
Mislim

Ipak bi trebalo ovaj park bolje ograditi sa strane Morače a ne samo kanapom.

Shade
Gost
Shade

Nije samo kanapom nego je stavljena i zica.
Da bi dijete tuda proslo mora da se provuce izmedju zica.
Roditelji cija se djeca tuda provuku ne zasluzuju da budu roditelji.

Blok5
Gost
Blok5

Pa sto ako park nije za djecu? Ne mora da se svaki park koji se izgradi prilagodi djeci. Eto se svakodnevno grade djecija igralista… nikad udovoljit!
Odma li se jave dusebrizni NVO-vci.

Zzzzz
Gost
Zzzzz

Djeca treba da su svuda bezbjedna.Ne vidim razlog zasto se to ne uradi.Zasto prave parkove ako nisu bezbjedni.Nisu to velike sume.Podgorica je izgrafjena na rijekama .Na celu ustanova koje brinu o parkovima i bezbjednosti su obicno nestrucne osobe.NASA BUDUCNOST SU DJECA I TREBA DA SU SVUDA BEZBJEDNA.

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Roditelji.me su se bunili zbog đačke užine… I užina i park su mogućnost, nisu obaveza

Postar
Gost
Postar

Jasno je to druze samo treba jednom velikom tablom sa crvenim slovima napisati upozorenje da je park za starije i da se ne primicu ogradi zbog opasnosti od pada sa smrtnim posljedicama. Da ne bi bilo posle kuku lele sto napravismo, pa postavljanje ograde od 3 metra, pa sudski procesi…

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Ova NVO se bavi stalno nekim perifernim temama. Da ne bi isla protiv vlasti nikad ne poteze pitanje kvaliteta obrazovanja, iznajmljivanja skolskih sala i terena privatnicima, kako djeci da bide bolje u skoli…

Mama djaka
Gost
Mama djaka

A no sto no se bave! Prvo traze da nam omoguce besplatno skolovanje u pravom smislu te rijeci, a kad to dobijemo imacemo novca da platimo treninge djeci, jer su skole ionako prebukirane izdavanjem sala,pa djeca nemaju termine u sali svoje skole, opet, besplatno da uzivaju fizicku kulturu!

Skols
Gost
Skols

Vala ko ugodi ovima iz raznih nvo,ja cu ga na ledja nosit. Milije im se preko medija svadjat no ne znam što. Ono mjesto je ljepse prije bilo sigurno,neka ga vrate na staro da se ne śekiraju ove ljuckovine iz udruzenja

Send this to a friend