Društvo

Roditelji ljuti na upravu škole u Bijelom Polju: Ispisaće djecu jer ne mogu da uče njemački

Ilustracija

Izbor drugog stranog jezika u Osnovnoj školi „Risto Ratković” u Bijelom Polju uzburkao je javnost i natjerao jedan broj roditelja da peticijom traže svoja prava, piše Dan.

Kako ističe jedan od roditelja Severin Obradović, inače profesor u ovdašnjoj srednjoj školi, peticija nije dala rezultate zbog čega će 15 potpisnika roditelja pokušati da pravdu ostvare na neki drugi način. Obradović kaže da će o svemu obavijestiti ministra prosvjete Damira Šehovića i tražiti njegovu pomoć u rješavanju problema. Ako ni to ne da razultate, djecu će prepisati u druge škole.

“Kako sada stvari stoje, s obzirom na to da je u školi definitivno donesena odluka da se kao drugi strani jezik ne izučava njemački, nas nekoliko roditeljačija djecau narednoj školskoj godini treba da pohađaju šesti razred, prinuđenii smo da ih ispišemo i potražimo drugu osnovnoškolskuustanovuukojoj moguda izučavaju njemački jezik”, kaže Obradović.

U OŠ „Risto Ratković” engleski je kao strani jezik obavezan i on se izučava od prvog razreda. Drugi strani jezik se bira zavisno od želje učenika.

“Škola mora da ponudi dva ili više jezika i na osnovu toga se sprovodi anketa među đacima petog razreda, odnosno među 56 učenika iz tri odjeljenja. Sada je ponuđen ruski jezik, a kao alternativa francuski, za koji su znali da skoro niko i nije bio zainteresovan. To je urađeno iz razloga da se za zaposlene nastavnike ruskog jezika sačuva norma”, tvrdi Obradović i dodaje da škola nije odgvorila na peticiju roditelja koji su naglasili da njihova djeca žele da izučavaju njemački jezik.

“Nije nam odgovoreno na peticiju i onda su saopštili da je sve urađeno na zakonit način i izabran je ruski jezik. Iz razgovora sa našom djecom znamo da je tokom anketiranja vršen pritisak na njih da se odluče za ruski jezik. A pritisak je rađen i na pojedine roditelje”, navodi Obradović.

Direktor Osnovne škole „Risto Ratković” Sinan Spahić kaže da je sve urađeno na potpuno zakonit način.

“Donijeli smo odluku da drugi strani jezik bude ruski. To je prvo odluka Nastavničkog vijeća, pa onda Savjeta roditelja i Školskog odbora. Nema ni govora o bilo kakvim drugim primislima, već je ispoštovana volja đaka i njihovih roditelja. Niko nije pravio bilo kakav pritisak na bilo koga”, tvrdi Spahić.

47

avatar
1000
24
23
0
 
37
TonivukomitaUjkeUčenicaeto
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toni
Gost
Toni

Jezik se na ovaj način ne izučava, nego uči. Izučavaju ga oni koji se isključivo bave jezikom, a djeca u osnovnoj i srednjoj školi ga uče. Kako biste svi da budete naučnici.

vukomita
Gost
vukomita

NARAVNO NJEMACKI CE BITI MATERNJI U BUDUCNOSTI UZ ENGLESKI JER KO IH NE BUDE GOVORIO BICE NEPISMEN..TO JE STVARNOST

eto
Gost
eto

Не објавише ми коментар у сјевернокореанском стилу.Па ваљда сваки иоле бистар чоек види да је њемачки језик пријека потреба и морао би бити чак први језик а не да се расправља оће ли га уопште бити у школи.Сваки кукавац који нема стрика у ДПС и има легалну диплому школе оли факултета има шансу да пође у живот достојног чоека ако… Više »

freeMNE
Gost
freeMNE

Njemački,nego što…vjerovatno će tamo završiti sa poslom kako je krenulo

Sve bezveze
Gost
Sve bezveze

I mi izabrasmo njemacki,ali rekose mora italijanski nemaju dje sa nastavnicima.Tako da mi nije jasno ni sto smo birali.

Severin
Gost
Severin

Pa izbori su kod nas uvijek farsa, cak i kada je u pitanju izborni predmet…
U stvar nema nas roditelja, pa rade sta zele sa nasom djecom!

viki
Gost
viki

dakle, to je suština svega…

Goost
Gost
Goost

Trazite Albanski, Trazite Sandzak! Malo morgen! )

viki
Gost
viki

nastavnica rukog u toj školi, vera joksimović, je dobitnik nagrade “oktoih”, njeni učenici su uspješni na takmičenjima u cg, kao i u moskvi… da li to roditelji ne žele da im djeca uče kvalitetno?

cogito ergo sum
Gost
cogito ergo sum

Niko ne osporava stručnost nastavnika, već poštovanje izbora. Zašto to predstavljate na pogrešan način? Mnoga djeca su uskraćenja učenja jezika koji bi željeli da uče samo zbog ispunjavanja normi “starijim”nastavnicima. Ovdje se radi o lošoj organizaciji i upravljanju a ne o stručnosti kadra.

Severin
Gost
Severin

Pa ko zeli ruski neka uci! To bi mozda bilo 20-ak ucenika. A zar ostalih 40 treba da budu njeni taoci? A zasto se djeci ne da sloboda izbora, pa da se izjasne sta misle o njoj, njenom oktoihu i perspektivi sa ruskim jezikom, u situaciji kada zbog ekonomske situacije na sjeveru, svi jedva cekaju da zavrse skolu i da… Više »

Severin
Gost
Severin

Eh, draga Viki, zamalo da zaboravim, pocetna slova imena i prezimena, pa i kada su nastavnice u pitanju pocinju velikim slovom. Pretpostavljam da se iza tvog nadimka krije neko iz same skole ” Risto Ratkovic”?
A toliko i o samoj skoli!

viki
Gost
viki

sve je napisano malim slovima, da se lakše čita 🙂 ne, nemam veze sa tom školom, završila sam je davno 🙂 i tada je malo ko želio da uči ruski, a onda se ispostavilo da je znanje ruskog jezika moglo lijepo da se iskoristi kad su rusi preplavili primorje… naravno da treba da postoji sloboda i poštovanje izbora. moje reagovanje… Više »

Severin
Gost
Severin

Ako je tako, onda ok! Mislio sam da se iza nadimka ” Viki” krije direktor skole…

Ujke
Gost
Ujke

Severin, tu je riječ o izboru predmeta, ne o pravopisu građana…baš ti je dosadno?

Toni
Gost
Toni

Viki, najlakše se čita kad je ispravno napisano. Kuku majko, je li ovo moguće….

Patriot
Gost
Patriot

Zašto se zove izborna nastava ako đaci ne mogu da biraju ? Zdrav razum govori da treba izabrati svjetski i perspektivan jezik,a nastavnike ruskog jezika do penzije u biblioteke i riješen problem.

Učenica
Gost
Učenica

To je divno sto svojim radom ulaže u djecu!
Ali šta će djeca sa ruskim?
Gdje su prava djece da biraju?
Pa ne želimo svi da učimo samo ono za šta imete nastavnike u školi….zaposlite mlade ljude koji nam trebaju

Žarko
Gost
Žarko

Kineski đeco, kineski.

budala
Gost
budala

I turski!

Bonaca
Gost
Bonaca

Zanimljivo kako ljudi olako napisu da jezik ima ili nema perspektive. Da li ikome padne na pamet da mad izuce ruski, djeca su u stanju da percipiraju ceski, poljski, bugarski i druge slovenske jezike, pa to pogledajte sa aspekta kolicine zemalja u kojima bi se lakse snasli, nego da uce turski, u slavu serija na tv. Njemacki podrzavam, ali ne… Više »

Vele
Gost
Vele

Neka to onaj samoreklamer od Sehovica rijesi.Po cio dan je po portala i televizija i prodaje maglu a prosvjeta i prosvjetari su dotakli samo dno.

Nina1
Gost
Nina1

Ne prodaje gospodin ministar Sehovic diplomske radove onima koji kasnije uce nasu djecu, niti on odredjuje nastavnicima/profesorima da ocjenjuju “po babu i po stricevima”…dno da, al ne zbog pomenutog

Mojas
Gost
Mojas

Sehovic ne zna nijedan strani jezik, on je problem, nije rjesenje, samo prodaje maglu I sije prasinu.Podrska za roditelje I djake.

Rog
Gost
Rog

Ko ja za Albansk jezik neka digne ruku

CG2O
Gost
CG2O

normalno. Ruski nije perspektivan jezik. Sa lomonosov diplomom ne možemo ni dojč kafu poručiti.
DOJČLAND!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sa diplomom Lomonosova možeš bilo đe, ali šta znaš ti sa kupljenom diplomom srednje škole.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Na sjeveru neka uče njemački i turski, a na obali španski i portugalski.

Emi
Gost
Emi

Kao drugi obavezni jezik bih uvela albanski. Jer kad jezik izlomis sa njim sa pjesmom pricas italijanski, engleski I da ne spominjem, njemacki dosta ima I francuskog…Albanski ucenici sa zavrsetkom osbovnog obrazovanja vec govore tri strana jezika. A mi u CG daj jos zatupljivanje sa ruskim. Hvala na obrazovanju neznalice jedne.
P.s slobodno pljujte I psujte. Uzivajte u kisi

Toni
Gost
Toni

Ne bih da pljujem i psujem, samo bih da primijetim da sa pravopisom niste baš u slozi.

General Diaz
Gost
General Diaz

Oće Bjelopoljci u Minken

Send this to a friend