Društvo

Roditelji prijete blokadom nastave jer nije na albanskom

Roditelji učenika OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima najavili su početkom naredne nedjelje bojkot nastave ukoliko se njihovoj djeci ne omogući da slušaju predavanja na maternjem jeziku. To im, tvrdi predsjednik Savjeta roditelja Rako Camaj, nijesu obezbijedili uprava te ustanove i Ministarstvo prosvjete. Međutim, iz ove obrazovne ustanove poručuju da je problem već riješen.

Camaj za CdM ističe da su bezuspješno upućivali zahtjeve upravi škole i Ministarstvu prosvjete da za obrazovanje učenika na albanskom jeziku angažuju predavače koji ispunjavaju zakonske norme za ovaj posao, čime im se krši ustavno pravo da se obrazuju na svom jeziku.

Podsjeća da Zakon o manjinskim pravima i slobodama propisuje da vaspitni i obrazovni rad u školskoj ustanovi ili posebnom odjeljenju redovne škole sa nastavom na jeziku manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica obavljaju nastavnici iz reda tog manjinskog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica koji imaju aktivno znanje jezika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno nastavnici koji nijesu iz reda odnosnih manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, a imaju aktivno znanje jezika i pisma tih manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

“Nastavnici u ustanovama ili posebnom odjeljenju ustanove sa nastavom na jeziku manjine moraju, pored uslova propisanih zakonom, da imaju aktivno znanje jezika i pisma te manjine i crnogorskog jezika. Nastavu u školi mogu izvoditi nastavnici kojima je jezik na kojem se izvodi nastava maternji jezik ili nastavnici koji su završili odgovarajući fakultet za obrazovanje nastavnika na jeziku na kome se ta nastava izvodi. Ne tražimo ništa više sem da sa ispoštuju ovi zakoni”, kazao nam je Camaj.

Ističe da se ovaj problem ponavlja godinama.

“Odnosno od kada su data riješenja radnicima koji ne znaju albanski jezik, za rad u odeljenjima gdje se nastava izvodi u ovom jeziku. Ova riješenja su protivzakonita, jer po gorenavedenim zakonima propisano je da nastavnici znaju jezik na kome se izvodi nastava, zbog toga smo reagovali u više navrata”, naveo je Camaj.

On dodaje da je Savjet roditelja i 21. oktobra 2015. godine tražio da se problem riješi, a direktor Direktorata za obrazovanje manjina Maraš Dukaj najavljivao povoljno rješenje. To povoljnije rješenje, tvrdi on, nije preduzeto.

Zato se Savjet 7. septembra obratio Ministarstvu prosvjete novim zahtjevom.

Camaj tvrdi da je na sastanku Savjeta roditelja 8. septembra, kome su prisustvovali potpredsjednik parlamenta i predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Genci Nimanbegu, direktor Direktorata Maraš Dukaj i direktor škole Nikola Dukaj, jednoglasno odlučeno da djeca bojkotuju nastavu, ukoliko problem ne bude hitno riješen.

“U međuvremenu, od direktora Direktorata i od direktora škole, smo usmenim putem dobili odgovor da neće pristupiti poštovanju zakona, koji propisuju da naša djeca pohađaju predmete na maternjem jeziku, zbog toga smo prinuđeni da organizujemo bojkot nastave sve dok se ne ispoštuju zakonski propisi”, poručuje Camaj.

Škola: Problem već riješen

U međuvremenu, iz JU OŠ Mahmut Lekić CdM-u je saopšteno da ta škola radi i radiće u najboljem interesu učenika.

“S obzirom na to da se nastava mora odvijati, profesorski kadar o kome je riječ u saopštenju Savjeta roditelja angažovan je privremeno, sa ciljem održavanja redovnog nastavnog procesa. Konkurs za ova radna mjesta biće raspisan ubrzo, i na njega se, u skladu sa zakonom, mogu prijaviti svi zainteresovani kandidati koji ispunjavaju uslove, uključujući poznavanje albanskog jezika. O svemu navedenom je Savjet roditelja škole već obaviješten”, kazali su oni.

Napominju da, kada je riječ o nastavi engleskog jezika, ovaj problem je već riješen.

“Osoba koja ima znanje albanskog jezika raspoređena je u odjeljenje u kome se nastava odvija na albanskom. Dakle, uprava škole već je zapravo riješila problem u vezi sa kojim se oglasio Savjet roditelja, no svakako da ćemo i dalje biti otvoreni za sva pojašnjenja i konstruktivnu komunikaciju, u interesu nastave i učenika Škole”, poručili su oni.

Međutim, Camaj neće, kaže, usmena obećanja, već sve želi napismeno.

“Odluka o bojkotu ostaje na snazi sve dok ne dobijemo napismeno sve što su rekli”, jasan je on.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Filipa
Gost
Filipa

U Svedckoj svako dijete ima pravo da uci ,,maternji,, jezik jedan cas nedeljno koji se planirana poslije seme gradiva lil kako se vec dogovori ucenik sa nastavnikom.
Ovi roditelji malo mnogo zahtijevaju hoce drzavu u drzavi! Mnogo nasa Vlada vaga I mjeri zaustaviti odma te zelje!

Prof
Gost
Prof

Zamisli sad tu profesoricu koja na primjer iz podgorice dobije posao i dodje da radi tamo… ona ide sa posla jer ne zna albanski i ne moze da drzi cas na albanski… jos ce sad traziti da uce istoriju albanije a ne Crne Gore…
Sramota… mnogo smo vas pustili.

Vale
Gost
Vale

Ovo je SRAMOTA Oni non stop traže, zahtijevaju,bojkotuju DOKLE više gospodo Albanci??? Sve vam nešto fali!!! Ma tako je kada nema nas da kažemo jednom Ne i tačka. Hoćete da vam djeca uče na Albanskom PLATITE ja ne dam moj novac da država plaća profesore da ih uče na Albanskom. Ko će već jednom da pita da li se sa… Više »

bhf
Gost
bhf

porez plaćaju svi građani pa tako i Albanci

Vale
Gost
Vale

Ima li skola u Skadru na Crnogorskom jeziku ???pa makar to bio i jedan predmet

...
Gost
...

To ne valja, nikad kraja zahtjevima: tražili ste opštinu, dobićete, ali vi nećete stati sa zahtjevima. Da to nije previše? Moraćemo jednom reći NE. Jer, ovo nije Albanija, no se prilagodite, a danas znanje iz albanskog može da se stekne i bez ovolike diskusije. Ne želim ništa loše, no se prilagodite, svi imamo zahtjeve, samo ne činimo kako valja da… Više »

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Placaju, ali Albanaca je 12% u Crnoj Gori(neprovjerena informacija). Pitanje je slazu li se ostalih 88% ljudi koji placaju porez, sa tim potezom. Ja znam da ja ne.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

I posle novac od poreza ide na ove gluposti. E kada je tako, ja se deklarisem kao Kinez i moja djeca ima da uce na kineskom jeziku. Svako ko se osjeca drugacije ili pripada drugom narodu treba omoguciti da ima jedan cas nedeljno o maternjem jeziku. I tacka. Ako hoce vise neka plati profesora. Koja to skola u Vraki, i… Više »

bhf
Gost
bhf

Albanci treba da imaju nastavu na svom jeziku

Jasarko
Gost
Jasarko

Nije im granica daleko, pa nek idu u Skadar. Ok je da uce albanski jezik i pravopis ali da sve uce na albanski..van pameti…dje to ima? Imamo li u albaniju predavanja na nas?

Prekomoracanin
Gost
Prekomoracanin

U Crnoj Gori ko zivi crnogorci i samo za Crnu Goru a kuci kako oce

PJETRO
Gost
PJETRO

Posle nemojte protestovat sto ih niko nece zaposlit sto zanose na albanski!!

Ljubo
Gost
Ljubo

GOSPODO AKO VAM SE NESVIDJA BLIZU JE GRANICA PA UCITE JEZIK U SUSJEDNU DRZAVU.

Switzerland ?
Gost
Switzerland ?

Ja nisam dao milodarki da se raspravlja nisam bio spreman. …….bice da smo vam još dužni ostali. …….kako zgrabi lovu da proveri u banku da nisu faslfikovane. ……..?

boki
Gost
boki

Ti si najveći car na ovom portalu. Prvo si me nervirao, a sad kapiram da si jedan veliki car.

eVIVA
Gost
eVIVA

Jedini autoktoni narod u Crnoj Gori

Lektor
Gost
Lektor

Upravo tako, autoktoni, ali ne i autohtoni

Nastavnica
Gost
Nastavnica

U ovim skolama gdje je vecinsko alb.stanovnistvo, nastava se izvodi na albanskom jeziku od 1.razreda a crnogorski se uci od 5.razreda kao DRUGI (strani) jezik. I oni se zale! Sramota!

Ucitelj
Gost
Ucitelj

Sto pricas crnogorski se uci od prvog razreda

Nastavnica
Gost
Nastavnica

Moji djaci su mi pokazivali kako uce slova iz crnogorskog u 5.razredu. I to bas iz ove skole pomenute u tekstu. Tako da znam sto pricam. I pritom jedva govore crnogorski.

Ucitelj
Gost
Ucitelj

Ne znas sto pricac ja radim u tu skoli i od prvog razreda se uci crnigirski kao nematerni jezik tako ne da ne znas sto pricac nego vidise da si i nevaspitana

Nastavnica
Gost
Nastavnica

Vidim da si ga ti odlicno naucio. Od prvog razreda 🙂

Ucitelj
Gost
Ucitelj

A ti pricas sigurno albanski bolje no ja crnogorski? Da si nastavnica i da mrzis druge ja to nemogu da razumem, ali kultura je u pitanju ja sam za to da svako neka uci u materni jezik. A dobro sad vidis kako sam za dan ucio crnogorski 🙂

Dr Aki
Gost
Dr Aki

Vjerovatno i u Americi jer Vam je sva diaspora tamo , uče đeca na Albanski . Uče al plaćaju , a ođe
kod nas čovjek se rodi u Crnoj Gori i ne zna jezik , SRAMOTA . Tako je ođe tako je u Vojvodini đe su Mađari .
Zlatna je ova vlast za pojedine

Switzerland ?
Gost
Switzerland ?

Albanci su braća naša. …..neka im ispune želju. …….

Ivan
Gost
Ivan

Sramota..naravno. Al kad nam je ministar pros vjete covjek koji ce im to i dozvoliti.Mi ce mo biti manjina u svoju drzavu..katastrofa.))

Send this to a friend