Društvo

Ronioci istražuju olupinu podmorice u crnogorskom primorju na 90 metara dubine

Profesionalni ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele ovih dana sprovode opsežno istraživanja sa kolegama iz Francuske ratne mornarice roneći na olupini podmornice koja se nalazi na 90 metara dubine, a za koju se pretpostavlja da je Francuska. Roneći u danima proslave Dana nezavisnosti Crne Gore ronioci su razvili zastavu i odali počast mornarima stradalim na ovom lokalitetu tokom prvog svjetskog rata.

FOTO: RCB

“Podmornica je tokom ratnih dejstava prilično uništena, pa su za indentifikaciju potrebna opsežna istraživanja”, kazao je CdM-u Vesko Mijajlović iz Regionalnog ronilačkog centra Bijela.

FOTO: RCB

U istraživanjima su uključeni stručnjaci Ministarstva kulture, kao i Ministarstvo odbrane.

FOTO: RCB

“Podmornicu smo locirali tokom naših redovnih aktivnosti 2020. godine od kada smo sa stručnjacima iz Francuske u više navrata vršili istraživanje ovog lokaliteta. Tokom trenažnih aktivnosti prošle godine smo takođe u blizini ove lokacije locirali dva podvodna objekta na dubinama od 95 i 115 metara. U narednom periodu planiramo detaljno istraživanje ovih lokaliteta, cijeneći ove nalaze veoma interesantnim, a posebno ako se uzme u obzir da su ovi lokaliteti do sada bili potpuno nepoznati”, ističe Mijajlović.

S.Đ.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Milan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milan
Gost
Milan

Ova lokacija je pronadjena 2009 tokom istrazivanja RPM Nautikal fondacije.

Send this to a friend