Društvo Katić sa potpredsjednicima na ceremoniji

Rukovodstvo Novog na obilježavanju osvećenja obnovljenog manastira u Lastvi Grbaljskoj

Čelnici Opštine Herceg Novi prisustvovali obilježavanju osam vjekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj.

Rukovodstvo je prisustvovalo ceremoniji osvećenja obnovljenog Manastira Rođenja Presvete Bogorodice u Lastvi Grbaljskoj, povodom 1500 godina njegovog postojanja i 800 godina samostalnosti Pravoslavne Srpske Crkve.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić prisustvovao je liturgiji sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika Lazara i manastirskih konaka, dok su potpredsjednici Danijela Đurović i Miloš Konjević prisustvovali sinoćnjem svečanom dočeku Patrijarha srpskog Irineja, a nakon toga i svečanoj akademiji.

Patrijarh srpski Irinej je poručio da ovaj događaj nije samo radost Crne Gore, nego i „cijelog srpstva“.

“Hvala Bogu što mi je dao snage da prisustvujem ovoj velikoj duhovnoj radosti. Ovo nije samo radost Crne Gore, nego cijelog srpstva, ali i onih naših Srba raseljenih širom svijeta”, kazao je Irinej.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je poručio da je dolazak patrijarha veliki dar božiji.

“Ovdje je dolazio i Sveti Sava, pa redom svi patrijarsi su dolazili u ovu sadašnju Crnu Goru i drevnu Boku Kotorsku. Do Svetog Petra, pa do Petra II Tajnovidca“, kazao je mitropolit.

Opština Herceg Novi odlikovana je sredinom prošle godine najvišim odlikovanjem Srpske pravoslavne crkve, ordenom Svetog Save prvog reda, a povodom 300 godišnjice od osnivanja Topaljske komunitadi – preteče današnje savremene hercegnovske opštine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Glava
Gost
Glava

Zasluzili su brat bratu bar par godina.Cus na liturgiju u dvadeset prvom vjeku.Strjeljanje je previse.Al ako ponovo odu….

Nata
Gost
Nata

Samo je vazno prebrajati ko je isao u crkvu, ko u dobra Titova vremena…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

okupatorska sekta spc i neistine…Vlast ćuti…Crnigorci ćute..četniks ruši…Ovoga nema niđje u Svijet..

Risto smeće
Gost
Risto smeće

Isti tužni skupovi, samo su suncobran hajneken zamijenili za pepsi!

Ragnar
Gost
Ragnar

500 godina, da niste malo precerali?Minimun jedno 500, 600!

Svjefol
Gost
Svjefol

To sto mu grrad smrdi od smeca, sto se gradjani tope cim veca kisa padne, sto ne funkcionisu javna preduzeca i grcaju u dugovima…to nije vazno.. Vazno je da su popovi srecni i zadovoljni a i on sa popovima

Send this to a friend