Društvo

Rumiju sačuvati kao kulturno dobro svih uz poštovanje svete planine

Rumiju bi trebalo sačuvati kao kulturno dobro svih, uz poštovanje svete planine, saopšteno je iz Planinarskog društva Rumia iz Ulcinja.

“Samim postavljanjem limenog objekta, desantom na vrh Rumije, poremećeni su međuljudski, međuvjerski i međunacionalni odnosi u ulcinjsko-barskom kraju i cijeloj Crnoj Gori”, saopšteno je iz ovog društva.

Navodeći kako se bilo i većih iskušenja od igre žmurke sa “crkvom”, iz Planinarskog društva Rumia kaže da će i ovo proći.

“Onima koji bi da se vrate vjekovima unazad, da prizivaju teorije zla i krvi, da uz to falsifikuju istoriju, sudiće vrijeme. Naše Udruženje je medijski napadano uz neistine i podmetanja, samo zbog pokušaja da obnovimo prastari dobri običaj da se na Rumiju izlazi zajedno, sve tri vjere, kako se to i činilo do uzurpacije i svojatanja vrha Rumije. Mi želimo da se Rumija sačuva kao kulturno dobro svih, da se poštuje sveta planina, da se tamo organizuju viteške igre, i da se kao moderno planinarsko društvo staramo o očuvanju prirode, o njenoj valorizaciji u turisticke svrhe”, navode iz društva, napominjući kako je sada jasno “da smo samo zbog toga napadani”.

Navodeći da ne žele da učestvuju u isključivoj i polarizovanoj retorici, iz društva saopštavaju da očekuju da državni organi  ne dolivaju ulje na vatri i da preduzmu konkretne korake.

“Naročito, da ne žmure na kršenje zakona koje može imati nesagledive posljedice. Ako se i ovoga puta ne bude preduzelo ništa, znaćemo da kratkovido procjenjuju da im politički ide u prilog remećenje međuvjerskih odnosa i stalne tenzije. A to nije donijelo dobro nikome”, saopšteno je iz Plpaninarskog društva Rumia, koje su podržale Monitoring group Ulcinj – Mogu, Udruženje umjetnika i intelektualaca Art Club, Institut IDEA, Udruženje žena Anima Ulcinj, kao i jedan broj nezavisnih intelektualaca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sonja
Gost
Sonja

Planina je sveta ali nije ova crkva

razocarani
Gost
razocarani

Jasno,da je Rumija,Crnogorska planina,isto kao i Lovcen i Komovi,Sinjajevina i Bjelasica,i ONA ce se Starati o svojoj teritoriji.
Ovi ,,CUVARI,,Rumije,svake godine idu na VRHU ,ostavljajuci za SOBOM Albanske grbove dliglavo orla i Albanske Zastave na crhu Rumije.
Na zalost,Drzava je znala za ova Albanska obelezja ,od Ostrosa do Vrha Rumije,i nije ni jednom reagovala,jer je Opterecena Crkvicom SPC.
Sramora,Tuzno i OPASNO po C.Goru.

Siki
Gost
Siki

Zasto se Planinarsko drustvo bavi politikom. Nije lijepo da mrznja vlada. Eto ovima planinarima dosta Rumije pa neka naprave ako hoce raketu na njoj. Nikome to nece smetati.

Dado
Gost
Dado

A mozda da moze kakva hidro elektrana zaboravili bi crkvu ne bi im bila u centru paznje no bi se pograbili ..

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Da prirodu i planinu al na divlje dizat objekte to po kratkom postupku micat

xyz
Gost
xyz

Cemprese i masline bi trebalo zasaditi na vrhu Rumije.

Send this to a friend