Društvo

Sačuvajmo Sinjajevinu: Planina se brani i sa svjetskih adresa

Foto: Wikimedia Commons

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu pokrenula je sajt/blog na engleskom jeziku, čiji je cilj interancionalizacija i međunarodna problematizacija namjere Ministarstva odbrane da na Sinjajevini uspostavi vojni poligon, čemu se protivi većina mještana tog kraja.

“Naša organizacija je poslednjih mjeseci imala intezivnu komunikaciju sa kolegama iz Evrope i svijeta, koji su nas podržali u našoj borbi. Obzirom da je dostupnost informacija jedna od glavnh tekovina demokratije, naš blog/sajt će biti mjesto na kojem će svim zainteresovanima biti dostupne prave informacije o našem radu, ali i značaju Sinjajevine za Crnu Goru i Evropu”, poručuju iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Budući da je, kako dodaju,  Crna Gora definisana kao demokratska, ekološka i država socijalne pravde smatraju da bi devastiranjem Sinjajevine bio prekršen Ustav i država bi se udaljila od standard Evropske unije i svog ekološkog principa na kojem počiva.

Kako poručuju, njihov cilj je zdrava i očuvana Sinjajevina i ekološka Crna Gora.

“Transparentnost rada je nešto što je naš primarni cilj i osnovni postulat demokratije, te stoga želimo biti primjer otvorenog rada, za razliku od Ministarstva odbrane koje mjesecima odbija naše zahtjeve za Slobodan pristup informacijama i građanima ne daje ni minimum podata svojim namjerama i aktivnostima”, ističu oni.

“Naše partnerske organizacije već su uvrstile Sinjajevinu na listu problematičnih područja u svijetu koje je neophodno zaštititi od nesavjesnog i nenamjenskog korištenja od strane države. U isto vrijeme naša organizacija i naši konsultanti imali su intezivne kontakte sa predstavnicima Evropskog parlament, Evropske komicije i UNESKO, odakle smo dobili ohrabrujuće signale za nastavak borbe”, naglašavaju oni.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
MojkovscZapaloga
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojkovsc
Gost
Mojkovsc

Bolje je sačuvajte od onih što litijaju po Sinjaevini,jer da se oni pitaju tu bi vam Rusi napravili poligon,onda im ništa ne bi smetalo

Zapaloga
Gost
Zapaloga

Nemojte da vam se bjeloglavi orao ne ljuti,… On se bori sam sa sobom,…

Send this to a friend