Društvo

Samo za privilegovane: Za Fajzera dovoljna šifra F

Foto: EPA

Iako Fajzer vakcina zvanično nije dostupna građanima za prvu dozu vakcine, prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, nju ipak mogu da prime privilegovani. Jedan građanin ispričao je Pobjedi da se “preko veze” vakcinisao u četvrtak. Bilo je, kaže dovoljno da kaže šifru “F”.

On je kazao da je otišao da se vakciniše na vakcinalni punkt Univerzitetski centar u Podgorici. Kada je došao, vakcinacija je naprasno obustavljena. On se tada interesovao i kada će stići Fajzerova vakcina, jer su mu rekli da je nema. On je tada pričao sa prijateljima i jedan od njih mu je kazao da će mu “završiti Fajzera” i pozvao nekoga. Prijatelj mu je rekao da se nakon sedam časova uveče, pred kraj radnog vremena, vrati na punkt i da medicinskom osoblju samo kaže “F”. On je tako i učinio i vakcinisao se Fajzerom.

Prvih 2.340 doza Fajzera je stiglo u Crnu Goru 4. maja i one su bile namijenjene ugroženim grupama i medicinskom osoblju.

Tada je najavljivano da će ta vakcina stizati svake nedjelje do kraja avgusta. Naredna isporuka vakcina, koje su dio donacije EU za Crnu Goru, je stigla 10. maja a još jedna 18. Tada je najavljeno da će Crna Gora dobiti 42.000 vakcina. Nakon toga javnost nije obavještavana o isporuci Fajzera. Početkom maja, premijer Zdravko Krivokapić je izjavio da je Vlada Crne Gore dogovorila nabavku još 150.000 Fajzer vakcine.

Na pitanja Pobjede kada će i zbog čega nijesu stizale Fajzer vakcine, nadležne institucije Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja nijesu odgovarali.

Dezinformacije?

Juče je i jedna Pogoričanka došla do Univerzitetskog centra da se vakciniše jer je prethodnog dana pozvala broj 1717 i tada joj je rečeno da će se Fajzer davati u četvrtak i petak. Kada je došla, na vakcinalnom punktu su joj rekli da je riječ o dezinformaciji i da te vakcine nema.

Građani Podgorice su se ovih dana žalili i da nijesu mogli da dobiju prvu dozu neke vakcine, te da su im na vakcinalnim punktovima rekli da dođu za tri dana jer ih više nema.

Da je u glavnom gradu obustavljena imunizacija prvom dozom potvrdila je i glavna sestra za imunizaciju u podgoričkom Domu zdravlja Aida Piranić. Ona je rekla da je imunizacija za prvu dozu obustavljena do dolaska novog kontingenta.

“U Podgorici ima vakcina, ali su pri kraju. Ostavljene su te količine da ne fali za drugu dozu”, rekla je Piranić.

Međutim, u međuvremenu je stigao kontingent od 10.000 doza Astra Zeneke koje su donacija Hrvatske, pa je juče u Univerzitetskom centru bilo moguće primiti tu vakcinu. Međutim, kineske Sinofarm vakcine više nema za prvu dozu, osim za revakcinaciju.

U Crnu Goru je ukupno stiglo 230.000 doza ove vakcine.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
Pobro_cetinje_Bijelaoooo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pobro
Gost
Pobro

A što je ta muka tolika ka da je Fajzer neko čudo.Obične gluposti

_cetinje_
Gost
_cetinje_

Lakse se zaposlit no pfizer primit

Bijela
Gost
Bijela

Ja jedva i Kineza dobih,kazu AZ samo

oooo
Gost
oooo

Jos jedna isporuka Fajzera je dosla prije 2-3 dana. E saad je pitanje za koga?

Send this to a friend