Društvo NEOPHODNA POMOĆ PORODICI SA ŽABLJAKA CRNOJEVIĆA

Samohrana majka sa četvoro djece živi od 127 eura

Samohrana majka Olivera Orbović sa četiri kćerke živi u veoma lošim uslovima na Žabljaku Crnojevića, a pred svaku zimu strahuje od novih nevolja poplave i izvjesnog gašenja struje zbog neplaćenih računa.

Olivera je prije nešto više od četiri godine ostala bez supruga, koji je preminuo, kada i počinju njihovi problemi, jer je svaki dan preživljavanje. Od tog dana je u porodici, kako kaže, i muško i žensko, što joj nije bilo lako.

Dan joj traje 24 sata i počinje i završava sa brigom o djeci, uz svakodnevne obaveze u koje spada i odlazak za vodu za piće čak do Golubovaca ili cijepanje drva.

Sa četvoro djece živi od 127 eura, suprugove penzije, koji sigurno nisu dovoljni ni za osnovne potrebe.

“Imamo naslijeđeni problem sa strujom i uz ovakve uslove života svakodnevno strahujemo kada ćemo ostati bez struje. Nemamo uslova da plaćamo dug, koji je skoro 10.000 eura. Ne znam kako ću sa malom djecom živjeti u mraku, a sigurno da nije lijepo ni par sati biti bez struje, u šta smo se uvjerili mnogo puta do sada, jer smo često ostajali bez struje”, priča Orbović.

Osim struje Olivera svakodnevno mora da ide u nabavku vode, jer ona u kući nije za piće.

“Ranije uopšte nismo imali vode, nego smo morali da donosimo iz bunara ili rijeke, kako bismo imali za osnovne potrebe, a sve to pod svijećom, jer nismo imali ni struje. Tako je sve bilo dok se prije određenog vremena nije skupio novac da se priključimo na novi sat. Iz EPCG su tražili da potpišemo ugovor za otplatu duga, ali mi nemamo novca. Dobila sam i utuženje, čak i rješenje od javnog izvršioca da će da nam zaplijene stvari. Sjutra kad počnem da radim odbijaće mi sa plate da bi se EPCG namirio, što predstavlja još jedan u moru problema koje imamo”, kaže Orbović.

Prema njenim riječima, teško je i opisati kako preživljava.

“Živim od danas do sjutra, molim za milost, a uz to nailazim na svakakve neprijatne situacije i suočavam se sa svakakvim stvarima. Najvažnije je da iz svega izađem kao pobjednik i nadam se da će mi Bog pomoći da djecu izvedem na pravi put”, poručuje Orbović.

Djeca Nikolina (14), Milica (13), Anastasija (10) i Anđela (5) jedini su školarci u Žabljaku Crnojevića, a njihovoj majci dodatno otežava i to što svakodnevno putuju nekoliko kilometara do škole.

Uskoro će i najstarija kćerka krenuti u srednju školu, što će biti još jedan problem.

“Prošle godine je trebalo da uplatim 600 eura za tri mjesečne karte za djecu, što smo postigli uz pomoć apela, koji je napravljen za našu porodicu, kako bismo bili mirni makar godinu dana”, navodi Orbović.

Ističe da ne bježi od posla, ali da to nije bilo moguće posljednjih godina zbog male djece.

“Prije smrti muža sam radila u Kliničkom centru Crne Gore, ali najmlađe dijete nije moglo bez mene, pa sam ga čak i vodila sa mnom na posao, ali to nije moglo tako na duži period pa sam bila prinuđena da dam otkaz. Najviše bih voljela da mogu da radim i da ne zavisim od drugih, ali to je, makar u ovom trenutku, nemoguće”, priča Orbović.

Kuća u kojoj žive u Žabljaku Crnojevića je u solidnom stanju, ali i to je, kako kaže, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi.

“Kucala sam na mnoga vrata kako bi se skupio novac za renoviranje kuće, koja je bila u veoma lošem stanju. Čak su i djeca u školi skupljala donacije. Tu je najviše pomogla Mitropolija crnogorsko-primorska, gdje sam otišla kod oca Gojka Perovića, koji je odavno upoznat sa ovim našim problemom. Oni su tu stalno za mene i 2010. godine kad je kuća bila gotovo potpuno uništena u poplavama. Zahvaljujući dobrim ljudima i Mitropoliji uspjeli smo da prevaziđemo brojne probleme. Pomagali su i Banka hrane, Žene Bara, Crveni krst Cetinje, kao i brojni građani pojedinačno i svima sam zahvalna”, kazala je Orbović.

Prema njenim riječima, korona virus nije mnogo uticao na život porodice, jer je, kako kaže Olivera, i bez toga dovoljno teško.

Ipak, tokom prvog talasa epidemije skoro tri mjeseca su bili odsječeni od grada, jer nije bilo gradskog prevoza do Žabljaka Crnojevića.

“Tri mjeseca bez prevoza bila su naročito teška, jer i da smo imali novac za to osnovno nismo mogli da dođemo do prodavnice bez gradskog prevoza. Tu smo posebno zahvalni Crvenom krstu Cetinje, koji je pomogao sa osnovnim životnim namirnicama. Nikad nas ne zaborave i uvijek pomažu koliko mogu”, ističe Orbović.

Poručuje da njena djeca sigurno nemaju što i većina djece, ali da sigurno imaju ljubav i da će to uvijek imati, te da je sigurna da ih izvodi na pravi put.

“Nada u bolje sjutra ne gine”, poručuje Olivera.

Život u Žabljaku Crnojevića posebno je težak zimi, a za Oliveru i njenu djecu praktično nemoguć.

“Ovdje su zimi velike poplave i bez čuna ne može iz kuće da se izađe. Dešavalo se da čunom ulazimo u kuću, koja je na dva metra visine. Zbog takvih uslova i djeca su znala da se razbole, pa čak i po mjesec dana da završe u bolnici. Zbog toga preko zime živim kod moje majke u Nikšiću”, kazala je Orbović.

Ipak, danas se sva djeca, osim male Anđele, bave sportom. Najstarija kćerka Nikolina uspješno igra rukomet, o čemu svjedoče i medalje u kući. Olivera navodi da su i to uspjeli uz pomoć donacija, jer je Nikolina dobila patike, koje više ne može da koristi, pa su joj sada potrebne nove. Kćerka Milica ide na folkor, a Anastasija trenira karate. Olivera navodi da je svaka donacija dobrodošla i da mnogo znači, naročito djeci.

Preživjela četiri teška udesa

Olivera kaže da nije imala ni lako odrastanje, jer je za tri i po decenije života imala četiri teška udesa.

“Sa svega tri godine sam imala baš težak udes i imala sam operaciju glave, gdje sam bila liječena čak osam godina. Kasnije sam preživjela i sudar sa bagerom, kao i još dva udesa. Uvijek volim da kažem da sam sa nekim razlogom ostala živa i kad vidim ovo četvoro djece shvatim zašto sam sve to preživjela i da sam veliki borac”, priča vedrog duha Olivera.

Svi građani i preduzeća, koji su raspoloženi da pomognu, do Olivere mogu doći preko broja telefona 069 626 258 ili uplatom na žiro račun u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) 510251198626515786.

43

avatar
1000
17
26
0
 
34
MimiJovanaJNinoЦрна_ГораDenis Ro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Denis Ro
Gost
Denis Ro

Svi da uplatimo po 5 – 10 eura. Ove ljepptice treba pomoci .

Tumbarumba
Gost
Tumbarumba

Bog da pomogne ali da znaš da nijesi jedina u muci . Uz božiju pomoć biće sve ok .

Boban
Gost
Boban

Ipak im je Bog pomogao makar kad je ljepota u pitanju.Prelijepa cetvorka 🙂

DUKLJANIN MONTE
Gost
DUKLJANIN MONTE

Novu kucu,opremut je ubutra,kupatilo s srvarima koje su potrebne flizider naounit do vrha kupit kozu kokoske (to cg moze i treba da uradi).Ovo je vec odavno trebalo bit zavrseno .Znam da smo ka celjad najlisi u Evropu i da svoju drzavu rusimo al ovo mozemo.

Zaza
Gost
Zaza

Samo citam komentare i ne vjerujem sta pisete! Da se niko ne nadje pametan da predlozi da se organizujemo i pomognemo ovoj gospodji nego je kriva sto je radjala cetvoro djece, krivo socijalno, kriva crkva itd. Veliko je bogastvo u danasnje vrijeme imati cetvoro djece kad se mnogi muce i jedno da dobiju, umjesto da pomazemo mi konstantno trazimo krivca!… Više »

Mirsad jahovic
Gost
Mirsad jahovic

Dal manm neko moze nac broj ove majke da iz usa posaljemo jer zbog korone mora se zakazat i cekat u banku nase udruzenje ce pomoc

Jovanka
Gost
Jovanka

Piše Vam na kraju teksta:
do Olivere mogu doći preko broja telefona +382 69 626 258 ili uplatom na žiro račun u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) 510251198626515786.

Tumbarumba
Gost
Tumbarumba

To mirsad kralju ljudino !

Црна_Гора
Gost
Црна_Гора

Zivjela Istorijska Njegoseva Crna Gora.
Sloga bice poraz vragu..
Svi da POMOGNEMO.

THUNDER BLUE
Gost
THUNDER BLUE

Jadna država njima zelim Bog da ih pogleda

Mongro
Gost
Mongro

Ne mlati! Bog ce joj pomoci ? Ima jos u CG savjesnih i časnih ljudi! “Svako po malo”, nekupit ce se!

Milica Racic
Gost
Milica Racic

Kad ce nova crkva da se gradi? Pitam za prijateljicu koja kaze da ih ima premalo, ne moze od guzve da udje u nijednu crkvu. Briga velika za ovu sirotinju, da mi pricamo o vaznim stvarima, duhovnom bogatstvu. Ova malo da se moli bogu, pa ce sve biti u redu.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Milice tako je jedan je Milo gopodin a ne ovizi i onizi ahahahaaa

Zip
Gost
Zip

Aj ne mlati sad ti je crkva kriva a ne ovaj rezim sto nas je jahao 30 godina i napravio ovo sto je napravio

Bnjj
Gost
Bnjj

Šta rade ovi uhljebi iz Socijalnog. Zašto država ne pomogne i ne uveća tu pomoć na 300e

Kokot
Gost
Kokot

Djeca su najveće bogatstvo svake države.Dokle god se budemo prepucavali ko je ko najmlađi će uvijek ispaštati.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ovo nebi smjelo da se dešava u zemlji sa 600000 st.Zato se ljudi masovno okreću sotonama u mantijama.

Kokot
Gost
Kokot

U pravu si.Ni ja ne volim Miraša.

Mongro
Gost
Mongro

Crkvi ne hvali novaca da podižu hramove , hotele, voze džipove, a onda siti i najedeni da malo prošetaju i litijaju! Bolje im onda crijeva vare! E blesavog li naroda!

Dula
Gost
Dula

Neka im je Bog u pomoc. 127 eura primanje. Cetvoro djece. Neko se razbaca, a neko gladan lijeze.

JovanaJ
Gost
JovanaJ

Ne slazem se sa tobom.Djecu ne dodjeljuje opstina pa eto, ovoj zeni dodijelise cetvoro. Tamo neko se rasipa, mozda, mozda ih i posteno zaradi a i ima samo jedno dijete. Stvoriti mnogobrojnu porodicu a uzdati se da “ti Bog pomogne” je oslikavanje naseg unazadjenog drustva. Ovo ti pise crnogorka koja je do danas zivjela na 2 razlicita kontinenta i 3… Više »

JovanaJ
Gost
JovanaJ

Pa kad kazu inostranstvo, zivim u zemlji vlanici EU, kad mi dodje racun za struju ako ne olatim do iduceg mjeseca odma iskljucuju. Ako iskljuce, novo prikljucenje 130 €, eto zasto sve funkcionise. Ko mora da plati, plati!

Marija
Gost
Marija

Ona je porodicu stvarala dok je imala muza i dok su oboje primali platu, sad nazalost nista od toga nema pa se muči za djecu na razne načine. Na kraju, nisu djeca kriva pa da žive takvim životom, institucije treba da se pobrinu za njihova prava i potrebe ako ona ne može.

Milica
Gost
Milica

Malo je bzv ovaj vaš komentar,uz dužno poštovanje,bar vi koji živite eto u inostranstvu,znate da tamo ovakvi slučajevi imaju i jaku socijalnu pomoć,čak su i stambeno obezbijedjeni,evo npr. u Danskoj,razvedena žena sa četvoro djece,dobila je od države 4-soban stan,školovanje za djecu i svu moguću pomoć za normalan život.

JovanaJ
Gost
JovanaJ

Postovana Marija, razumijem Vas odgovor. Kao sto sami kazete u Danskoj… Ovdje se radi o Crnoj Gori. Crna Gora nije bila Danska do juce, onda se mozemo i uporedjivati sa afrikancima? Moje misljenje je da kad se stvara porodica se dobro razmisli, i ja sam crnogorka ali na zalost nas mentalitet je prvo reci ho pa skoci. Jeste li Vi… Više »

JovanaJ
Gost
JovanaJ

A sto je nemastina…. Znam dobro. I biti zeljan i bos, uciti pod sterikom a bogomi i uvjek promrznut. Hvala Bogu iz mene je to izvuklo najbolje osobine ali danas bih mojim roditeljima ma a i drugima porucila, hvala vam, ali bolje da nijeste kad vec nijeste imali uslova. Upravo jer znam sta znaci nemastina, apelujem na ljude da razmisle… Više »

Demos
Gost
Demos

U Norveskoj je socijalni program gotovo identican bivsoj Jugoslaviji. To mogu ekonomski jake drzave da izdrze. Dok god ucis gladan ne mozes ostati. Posle skolovanja imas pravo da odbijes 3 posla, nakon toga preataje pomoc drzave. Sve ovo pod uslovom da si njihov drzavljanin.

Inženjer
Gost
Inženjer

Živa istina JovanaJ. Živim u Americi već nekoliko godina i samo kao mali primjer ću navesti da ovdje ukoliko nemaš dobro zdravstveno osiguranje kao majku sami porođaj, pregledi i briga o majci i djetetu prije i posle porođaja će te koštati nekih 10 do 20 hiljada dolara, a o školovanju i podizanju djeteta i dugoročnoj brizi i da ne govorim.

JovanaJ
Gost
JovanaJ

Hvala, zivjela sam u Americi 5 godina. Oni dovro sve izracunaju od – do. Pa onda stvaraju porodice, kupuju jahte itd. Prijmijetila sam da oni malo bogatiji imaju uglavnom dvoje djece.
Sto se tice zdravstvenoga, upravo ih taj sistem tjera da se dobro proracunaju

Wakanda4ever
Gost
Wakanda4ever

JovanaJ Tacno! Tragedija je sto je gospodja ostala bez muza ali reklo bi se da i dok je bio ziv nijesu zivjeli u normalnim uslovima za podizanje cak cetvoro djece, kuca koja plavi i u kojoj se razbolijevaju, nagomilan dug za struju.. djeca su blago, ali bas zato zasluzuju da se njihov dolazak planira, a ne izradjati ih pa drzavo… Više »

JovanaJ
Gost
JovanaJ

Upravo. Ja se nadam, to bi bila najveca pomoc ovoj porodici, posao. Cure su prelijepe, i ova Gospodja ima na sta da bude ponosna.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Džabe si živjela na dva kontinenta i u 3 države, kad si siromašna. Bogatija je ova bez centa sa četvoro djece no ti sa tvojim parama

JovanaJ
Gost
JovanaJ

Ja nidje nijesam napisala da sam bogata, a jesam li bogata jesam, ne ekonomski to su gluposti, vec sam bogata jer mirno spavam.
Prosetaj malo van PG, ubi te neka ljubomora ako iz nicega vidis samo ekonosko bogatstvo o kome niko nije pisao ili cim neko zivi van CG odma mjslis da je bogat. Baziras se previse na prespostavkama.

Mimi
Gost
Mimi

Sram vas bilo Jovana. Da ste procitali tekst znali bi da je ova zena ostala bez muza a zatim i ona bez posla. Sram vas bilo sto ih optuzujete zbog toga sto imaju djecu. Nijesu mogli znati, kao sto ne znate ni vi ni ja šra će sjutra donijeti. Najlakše je nekoga osuditi i reći da je pogriješio! Možda i… Više »

Damir
Gost
Damir

Privatnici e vidi se da o zivotu malo znas pa oni pod noge bacise sve kao da su struju izmislili puni sebe kako iznikose iz komunizma dje smo svi bili jednaki ko mi objasni taj je za nobela

131313
Gost
131313

Сви који су давали донације било којој странци, боље да су дали у фонд за помоћ оваквим породицама (ако нема сличан фонд, отворити га). Мислим да би ефекат и углед донатора био већи.

oooo
Gost
oooo

Dje su sad brojni CG milioneri i privatnici da se pokazu.

Milica
Gost
Milica

Oni bi joj uzeli iz tanjira a ne pomogli. To je logika krupnog kapitala i crkve .Isti su samo se ovi drugi prikrivaju. Dobrota stanuje kod običnih ljudi . I jedni i drugi ne bi imali to što imaju da nam sve nisu uzeli.Ajde to pokapirajte već jednom i za jedne i za druge i tražite humanost tamo gdje stanuje

Ujkasem
Gost
Ujkasem

A niđe prijatelju moj eto đe su,svi isi .I jos bi pitali da im ona pozajmi,

Nino
Gost
Nino

Ceka se risto boss on ce uplatiti !!!!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Е да смо нормална држава ова жена би живјела нормално и без бриге о финансијама и за то би се побринуло социјално. Овако мученица мора да проси, а нама је највећи проблем ко заслужује, а ко не споменик.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

10 000€ ?????

Znam kako je
Gost
Znam kako je

Naslijedjeni dug!sto znaci da je dug vec bio napravljen kad se doselila.cinicno i povrsno razmisljas.

Send this to a friend