Društvo

Saobraćajni prsten za budućnost Podgorice

Uz projekat izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, čija je vrijednost procijenjena na 50 miliona eura, izgradnja jugozapadne obilaznice predstavlja najznačajniji kapitalni projekat, kako sa finansijskog, tako i sa razvojnog aspekta, ocijenio je za Pobjedu zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović.

“Vrijednost te investicije na osnovu urađenog projekta iznosi blizu 22 miliona eura. Ovaj projekat obuhvata izgradnju saobraćajnice bulevarskog tipa, sa četiri saobraćajne trake, nadvožnjak i novi most preko Morače. Trasa jugozapadne obilaznice povezuje petrovačku sa cetinjskom magistralom, tj. počinje od kružnog toka na petrovačkoj magistrali, kod Distributivnologističkog centra „Voli“, a završava se u blizini salona namještaja „Grand“ u Donjoj Gorici”, ističe Vešović.

Prsten

Zamjenik gradonačelnika podsjeća da Glavni grad, u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj, realizuje i projekat izgradnje bulevara kroz Donju Goricu, vrijedan oko deset miliona eura, za koji je već završen tenderski postupak za izvođenje radova. Na taj način biće izgrađen saobraćajni prsten oko Podgorice, ali koji neće biti samo jedna od najznačajnijih saobraćajnih arterija.

“Duž obilaznice gradiće se i glavni kolektor, kroz donjogorički bulevar takođe. Time će biti obezbijeđeno da se brojni objekti u Podgorici povežu sa novoizgrađenim sistemom za prečišćavanje otpadnih voda i na taj način biće omogućen znatno veći broj priključaka na novi sistem. Ova tri projekta predstavljaju osnovu za održivi razvoj Podgorice, stvaraju pretpostavke za neophodnu zaštitu životne sredine, šansu za nova urbanistička rješenja i kvalitetniju komunikaciju prema aerodromu i dalje prema primorju”,  kazao je Vešović.

Podrška Vlade

Nakon što Skupština glavnog grada donese odluku o zaduženju, biće zatražena saglasnost Vlade, koja se, ističe Vešović, kroz dosadašnju odličnu komunikaciju i saradnju već opredijelila da finansijski pomogne Glavnom gradu u realizaciji ovog projekta.

“Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice predala je Upravi za nekretnine na ovjeru elaborate o eksproprijaciji i očekujemo da će se kroz aktivnosti katastra uskoro riješiti i imovinski aspekt za realizaciju ovog projekta. Planiramo da nakon što Skupština glavnog grada donese odluku o zaduženju i uz očekivanu saglasnost Vlade najprije potpišem ougovor o kreditiranju ističe”,  Vešović.

Nakon toga, slijedi raspisivanje javnog poziva za odabir izvođača radova za realizaciju ovog projekta. Glavni grad očekuje da će se u narednih nekoliko mjeseci stvoriti uslovi i za početak njegove fizičke realizacije.

Analize potvrdile finansijsku moć Glavnog grada

Ugovor o finansiranju izgradnje jugozapadne obilaznice predstavlja nastavak saradnje Glavnog grada i IFC-a, kao dijela Svjetske banke, s obzirom na to da su prethodno izgrađene dvije dionice obilaznice.

“Ovo je treća faza naše uspješne saradnje koja će se odvijati pod povoljnijim uslovima u odnosu na prethodne dvije sa aspekta zaduženja i kamata. Intenzivnim pregovorima za vrlo kratko vrijeme uspjeli smo da postignemo dogovor i obezbijedimo povoljne uslove finansiranja koje ćemo predstaviti odbornicima u Skupštini”,  rekao je zamjenik gradonačelnika.

Sve relevantne analize eksperata Svjetske banke, dodaje Vešović, potvrdile su finansijsku moć Glavnog grada.

“Konstatovano je da će se bez teškoća iz budžeta Podgorice vraćati zajam, tim prije što smo u protekle tri godine bez novih zaduženja uspjeli da vratimo znatan dio kredita koji su podizani u prethodnom periodu”,  kazao je Vešović.

Send this to a friend