Društvo

Šaptafi: U Svač dobrodošli pripadnici svih vjera i nacija

Na Svač su dobrodošli pripadnici svih vjera i nacija, jer je to mjesto koje bi, makar zbog toliko dugog trajanja i ukupnog značaja trebalo da miri i spaja sve građane, a ne da dijeli i svađa bilo koga, saopštio je danas potpredsjednik ulcinjskog odbora URA, Nervuz Šaptafi, ističući da mu je izuzetno žao zbog neprijatnih scena, koje ne smiju ugroziti međuvjerski i nacionalni sklad Ulcinja.

<<<Amfilohiju zabranjeno služenje liturgije na kulturnom dobru Crne Gore<<<

Naglašava da je Svač kulturno-istorijski spomenik, zakonski zaštićen, vlasništvo države, odnosno Opštine, iz ranog srednjeg vijeka, koji je nastao daleko prije formiranja bilo čije nacionalne svijesti na prostoru Balkana i pripada državi Crnoj Gori.

“Zbog ove značajne prošlosti proglašen je kulturnim dobrom prve kategorije. Namjena ovog arheološkog lokaliteta je zakonski definisana za naučne i prezentacije kulturnih dobara”, ističe Šaptafi.

Kaže da su se još prije par sedmica, kao mještani i konzervatori koji rade u tom kulturno-istorijskom spomeniku, pobunili zbog nelegalnog nasipanja šuta i drugih materijala u srcu arheološkog nalazišta, pa su pisanim putem obavijestili nadležne organe da je takve radnje neophodno obustaviti.

“Da su država i nadležni organi Opštine imali snage, a prije svega i volje, da sprovode sopstvene zakone kojima se reguliše položaj i štiti taj kulturno-istorijski spomenik, ne bi bilo potrebe da bilo ko svjedoči jučerašnjim raspravama. Da su državne institucije i nadležni organi Opštine Ulcinj uradili svoj posao, za očuvanje kulturnog dobra u vlasništvu države, odnosno Opštine nikakvih nesporazuma ne bi ni bilo”, naveo je Šaptafi.

<<<Kuda ide Crna Gora kada međuvjerski sklad čuva policija<<<

Prema njegovim riječima, ovakva, osjetljiva pitanja ne mogu se rješavati na takvim skupovima, pod emotivnim diskusijama sa obje strane, već jasnim sprovođenjem zakona i očuvanjem multietničkog sklada.

“Mještani ne žele svađu, ni sa Mitropolijom niti sa bilo kojom drugom vjerskom institucijom, ali smo bili revoltirani nezainteresovanim odnosom države i Opštine prema sopstvenom kulturnim dobrom, odnosno ovim istorijskim spomenikom”, rekao je Šaptafi.

Ponovio je da je to kulturno dobro vlasništvo svih građana Crne Gore, a ne, kako je istakao, bilo koje vjerske instance.

“Nadam se da će Skupština Opštine Ulcinj i drugi nadležni državni organi postupiti u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima i na dobrim odnosima sa Mitropolijom, jer je interes svih građana da Svač bude jedan od najljepših crnogorskih spomenika kulture, u čijoj ljepoti i kulturnim znamenitostima će uživati svi-kako građani Crne Gore, tako i brojni turisti”, poručio je Šaptafi.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuma
Gost
Ljuma

Sedam gora malisora,a u osmoj kralj Nikola,sve su to malisorske crkve, katoličke i pravoslavne.

Latino
Gost
Latino

Ne razumijem što: a) rade muslimani u ruinama katoličkih crkva; b) što radi SPC u ruinama katoličkih crkava. Svač je vijekovima bio venecijski grad, uvijek pod jurisdikcijom latinskih crkvenih poglavara te sufraganska biskupija Barske katoličke nadbiskupije. Uvijek se navodio svojim latinskim imenom: Suacium. Ovo je bizarno ko da katolički kotorski biskup otiđe služiti misu u, ne znam, Žabljak Crnojevića….

Englez i Rus
Gost
Englez i Rus

Svac je uvijek bio Grcki i Slovenski grad. Venecija je bila do sedmog vijeka dio Romeje, kasnije njen saveznik. I bila pravoslavna do velike sizme, kao sto su i svi katolici bili pravoslavni. Konacno treba da shvatite da papa nije glava crkve vec Isus Hristos. U ime Oca i Sina i Svetoga Duha! Amin! A nikako filioque, tj. i od… Više »

tetrebu
Gost
tetrebu

glava crkve? zar nije sin u svetom trojstvu? božje otjelovljenje? da ako se odlučite je li bog ili propovjednik…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Zulum okupatorske spc..ocekuje se nastavak….Oni Na Cetinje imaju 3.5% vjernika…untra u C .Manastir (bosna..srbija.kosovo)..Cetinjani jogiraju pored C.Manastira….

Kotor
Gost
Kotor

Srbi nisu ni postojali kad je sagradjena ova crkva. Sad oce i to da prisvoje ko sto su prisvojili i devastrirali Crnogorske manastire i crkve.

tetrebu
Gost
tetrebu

AHAHAHHAHAHAHA

Tovar
Gost
Tovar

Osim pripadnici SPC.

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Postovanje za Albance…pokazali su da oce da brane drzavu koja nema snage da se odbrani snagom zakona od jedne okupatorske crkve…jaci je Amfilihije od drzave jer cijelu načička crkvama..hramićima..crkvicama..a sve bez dozvole drzave..dokle ce ovo …dok nas pokori i pripoji drugima..to je zacrtano da se uradi preko vjere.STOP !!!

wiliams
Gost
wiliams

O čemu ti pričaš? Onaj albanac što se popriječio tamo trebao je danas da bude u spužu.u koga će ko vjerovati to je njegova lična stvar i njegov izbor.bojim se da se malo zanio ohrabren situacijom na kosovu i albaniji.dje ste cg albanci da dignete glas o multikonfesijalnom skladu dje ste u većini??a znate se kriti iza toga u crnoj… Više »

Shas
Gost
Shas

Oganj mira treba da bude i nikako da opeče.Odmah da ti kazem,bilo je vjernika juce veoma malo.Poznajemo ih dobro.Ostrasceni srbi i veliki neprijatelji i albanaca i cg,bivsi sedmobataljonci i brat ubice albanca prosle godine (sa dresom Rusije)…Sa pravim vjernicima i dobrim ljudima ovaj kraj je uvijek gajio dobrosusjedske odnose…nece poremetiti ovaj dogadjaj dobre odnose ali se zspitajte malo koliko je… Više »

Čoda
Gost
Čoda

Ovog nema ni u Saudijskoj Arabiji da muslimani brane hrišćanske liturgije

A, nu, coce
Gost
A, nu, coce

Sramota za državu, a i za Crnogorce. Albanci su učinjeli ono što bi trebali Crnogorci, da je sreće i pameti. Neko mora stat na put ovome Sotoni u lopovsku … popovsku mantiju. DPS je PRODAO crnogorske nacionalne interese imperijalnoj srbskoj sekti radi očuvanja vlasti. Može im se sve dok Crnogorci muče, jer od trke za eurima ne vide da im… Više »

Peruta
Gost
Peruta

Nije tamo bila neka delegacija,pa da se odabiraju prisutni. Mogao je da dođe bilo koji pravoslavac od Vladivostoka do Jerusalima. Muslimani moraju prvi da osude ovaj vandalski postupak svojih sunarodnika!

Send this to a friend