Društvo

Saradnja kanadskih i crnogorskih naučnika: Otkriven uzročnik ubrzanog sušenja bukve u šumama Južne Evrope

Saradnja kanadskih i crnogorskih mikrobiologa/fitopatologa dovela je do jedinstvenog naučnog otkrića, nove fitopatogene gljive iz roda Biscogniauxia – uzročnika ubrzanog sušenja bukve u visokovrijednim šumama južne Evrope.

Profesori Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Jelena Latinović i Nedeljko Latinović u saradnji sa profesorom Vladimirom Vujanovićem i njegovom laboratorijom za molekularna istraživanja na University of Saskatchewan, objavili su rad u decembarskom broju prestižnog naučnog časopisa Microorganisms (Impact Factor: 4.152) pod nazivom: “Natural Fungicolous Regulators of Biscogniauxia destructiva sp. nov. That Causes Beech Bark Tarcrust in Southern European (Fagus sylvatica) Forests” (2020).

“Naučni rad rasvjetljava problem sušenja šuma u NP Lovćen i opisuje novog parazita kao uzroka “katranske” kore i otvorenog raka kore bukve u Crnoj Gori”, navode iz UCG.

Autori dalje analiziraju epidemiologiju ovog patogena, u poređenju sa podacima istraživača iz Italije, kao i njegovu evoluciju kroz pojavu genetske introgresije adaptirane na raznolikost bukve na području Balkana.

“Naročito važno je otkriće diverziteta mikoparazita, zbog njihovog potencijala u zaštiti od ovog destruktivnog oboljenja. Imajući u vidu nova saznanja o pravom uzročniku ovog oboljenja i oskudnim podacima o biološkoj zaštiti bolesti kore bukve, dobijeni rezultati bi mogli poslužiti za buduća istraživanja na tom polju, i mogućem zajedničkom rješenju za širi region južne Evrope, Jadranske regije i Balkana”, ističu u UCG.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Marko Marko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko Marko
Gost
Marko Marko

Bravo! Imam utisak da su naši primijetili problem i poslali uzorke, a da je suštinsko otkriće uradio ovaj Vujanović u Kanadi, ali je lijepo čuti da se naši naučnici bave korisnim stvarima i da se ne radi u potpunosti o privatnoj nauci.

Send this to a friend